Αποτίμηση της διαχείρισης της επιδημίας στη Κύπρο


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ*

Σε αρκετούς αρέσει να κινδυνολογούν και να παρουσιάζουν τα πράγματα ως τραγικά στη περίπτωση της επιδημίας με τον ιό SARS-CoV-2. 

Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά.

Ο αριθμός νοσηλευόμενων στη χώρα μας παρέμεινε καθ´ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, χαμηλός και ελεγχόμενος, χωρίς να «δοκιμάζεται το σύστημα υγείας», όπως λέχθηκε.

Η θνητότητα επίσης παρέμεινε χαμηλή, η αναμενόμενη για μια ίωση η οποία προκαλεί πνευμονία.

Η αρχική ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα μόνο γενικό νοσοκομείο, αυτό της Αμμοχώστου, ως νοσοκομείο περίθαλψης των περιστατικών, αποδείχτηκε πως δεν ήταν η καταλληλότερη, για μια επιδημία με προβλεπόμενη διάρκεια πέραν των 6 μηνών, έτσι πολύ γρήγορα διαμορφώθηκαν θάλαμοι Covid-19 σε όλα τα γενικά νοσοκομεία και αυτό ήταν πιο ορθό.

Το κέντρο αποκατάστασης στη Τερσεφάνου, γεωγραφικά κάπου μακριά από τα γενικά νοσοκομεία, αποδείχτηκε κατάλληλο μέτρο, αφού έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς ασθενείς να αναρρώσουν πλήρως σε ένα ασφαλές εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, μετά τη νοσηλεία στο γενικό νοσοκομείο.

Η διαχείριση στα γενικά νοσοκομεία θα έπρεπε να γίνει χωρίς να επηρεαστεί η γενικότερη λειτουργία των κλινικών των νοσοκομείων. Εδώ όμως παρατηρώ πρόβλημα. Επηρεάστηκε η λειτουργία αρκετών κλινικών με αρνητικές συνέπειες στη  φροντίδα ασθενών άλλων ειδικοτήτων, κυρίως χειρουργικών, αφού «ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία» αλλά και άλλες νοσηλείες.

Τα τμήματα Επειγόντων δέχτηκαν μεγάλη πίεση. Οι διευθύνσεις των γενικών νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργήσουν δεύτερο τμήμα Επειγόντων για τη νόσο Covid-19 με ξεχωριστούς γιατρούς και νοσηλευτές, για να μην επηρεαστεί η προσέλευση των ασθενών με άλλες ασθένειες, στα συνήθη τμήματα Επειγόντων.

Αυτό είχαμε κάνει στο ΓΝ Πάφου στη διάρκεια του πρώτου κύματος και λειτούργησε με επιτυχία, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια μετά την ύφεση από το πρώτο κύμα, που προσωρινά παρατηρήθηκε, το έκλεισαν, παρά την αντίθεση μου.

Οι εμβολιασμοί σε αριθμούς γενικά πάνε καλά στη Κύπρο. Δόθηκε όμως η λανθασμένη εντύπωση ότι «κάνεις το εμβόλιο και ξεμπερδεύεις με τον κορωναιό». Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Το εμβόλιο προσφέρει ατομική προστασία επειδή μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρό νόσημα, για σοβαρή πνευμονία και συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο για θάνατο. Το σημερινό εμβόλιο προσφέρει αυτή την προστασία για μερικούς μήνες μόνο και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται. 

Τα υπόλοιπα ατομικά μέτρα προστασίας θα πρέπει να ισχύσουν για όλο τον πληθυσμό, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή μη: η μάσκα, οι αποστάσεις, το τακτικό τέστ.

Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της ενότητας ανάμεσα στον πληθυσμό, αποτελούν πολύτιμα συστατικά, στην πορεία της επιτυχούς αντιμετώπισης της επιδημίας. Αυτά θα πρέπει να διαφυλαχτούν. Το Κράτος και ειδικά το Υπουργείο Υγείας έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

*MD, MSc, PhD, FESC

Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ.

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Επιστημονικός Διευθυντής για Covid-19 ΓΝΠ, στο πρώτο κύμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2033