10+2 προτάσεις της ΔΟΘ προς την Πολιτεία για πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

H σύνδεση της πρόσβασης στη φαρμακευτική και θεραπευτική καινοτομία με την ευημερία ενός λαού είναι άμεση, στενή και απολύτως ανάλογη.

Κι όμως, ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε γίνει τόσο εμφατικά αντιληπτή η αναγκαιότητα της καινοτομίας στον χώρο των φαρμάκων και των θεραπειών όσο σήμερα, με την πανδημία του COVID-19 και τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί οι επιστήμονες για την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου και την ανάπτυξη θεραπειών, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού.

Η καινοτομία, εντούτοις, δε δίνει καθοριστικές λύσεις μόνο σε συνθήκες υγειονομικών  κρίσεων. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν αδιάπτωτα σε ερευνητικές προσπάθειες που απαιτούν χρόνο και κονδύλια για να παρέχουν νέες θεραπείες για μια σειρά σοβαρών χρόνιων νοσημάτων, ανατρέποντας την εκφυλιστική έκβασή τους και δίνοντας ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως για μια καλύτερη ζωή.

Η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου δεν αποτελεί ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση, αφού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ολόκληρα χρόνια, ενώ κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς, τα συναρπαστικά αποτελέσματα της καινοτομίας δεν έρχονται χωρίς κόπο και κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως κάθε αδικαιολόγητο πρόσκομμα στην καινοτομία και την πρόσβαση σε αυτή ισοδυναμεί με παρεμπόδιση των ασθενών να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Και, δυστυχώς, στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της νότιας, κυρίως, Ευρώπης τα προσκόμματα αυτού του είδους είναι πολλά. Η δημιουργία ενός προβλέψιμου και σταθερού περιβάλλοντος για το Σύστημα Υγείας, με την εξασφάλιση επαρκούς δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την λελογισμένη διαχείριση πόρων, συνιστούν κρίσιμες παραμέτρους στην προσπάθεια ενίσχυσης της πρόσβασης των πασχόντων σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες με προστιθέμενη αξία για την υγεία τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Εκτελεστική Διευθύντρια τα τελευταία 14χρόνια, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με εμπλεκόμενους φορείς και ενδελεχή έρευνα της υφιστάμενης νομοθεσίας και των ισχυόντων κανονισμών, υπέβαλλε πριν από μερικές μέρες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ένα έγγραφο με 10+2 εμπεριστατωμένες προτάσεις επί του θέματος.

Στόχος μας δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση των φορέων χάραξης πολιτικής για την ανάγκη έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες και σπάνια νοσήματα στα καινοτόμα, έτσι ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να προγραμματίσει ορθολογιστικά τις απαιτούμενες πολιτικές, να άρει τα γραφειοκρατικά κωλύματα που καθυστερούν την παροχή των νέων φαρμάκων και θεραπειών στους πάσχοντες και να διευκολύνει, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, την ένταξή τους στους καταλόγους φαρμακευτικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων 2 καινοτόμα για τους θαλασσαιμικούς, η γονιδιακή θεραπεία Zynteglo και το φάρμακο Reblozyl, καθώς και άλλες 8-9 θεραπείες για διάφορες σπάνιες παθήσεις, τις οποίες οι ασθενείς στην Κύπρο αναμένουν εναγωνίως.

Η περαιτέρω καθυστέρηση δεν αποτελεί επιλογή! Η ανάγκη για βελτιωμένη πρόσβαση των πασχόντων σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες είναι αδήριτη και θέλω πραγματικά να πιστεύω ότι θα μετουσιωθεί σύντομα σε πράξη. Αγωνιζόμαστε εδώ και δεκαετίες γι’ αυτό στη ΔΟΘ και δε θα κουραστούμε να το διεκδικούμε. Διότι αφορά, από τη μία και κατ’ εξοχήν, την υγεία και την ποιότητα ζωής κάθε ασθενή και από την άλλη, σε ευρύτερη κλίμακα, τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Και το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό για να το αγνοήσουμε.

Γι’ αυτό και εντός των προσεχών ημερών, οι εισηγήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας θα παρουσιαστούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κ. Ιωάννου, με σκοπό να στηρίξουν τις προσπάθειές τους σχετικά με την έγκαιρη αξιοποίηση των καινοτόμων θεραπειών προς όφελος των ασθενών που τα έχουν ανάγκη και εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

*Ιολόγος BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σπάνιων Παθήσεων (RDI)
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
789