Γιώργος Άστρας: Ταμπού ακόμη ο καρκίνος, η πρόληψη είναι η πιο σημαντική θεραπεία


Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά 2% με 3% το χρόνο καταγράφεται τα τελευταία έτη στην Κύπρο σύμφωνα με τον ογκολόγο Γιώργο Άστρα. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι καρκινοπαθείς ζούνε περισσότερα χρόνια με μεταστατικό καρκίνο, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι αυξάνεται ο πληθυσμός και ζούμε όλοι περισσότερα χρόνια. «Κάθε χρόνο κάνουμε κλινικές μελέτες και βγαίνουν καινούργιες θεραπείες, οι οποίες έχουν καλύτερα αποτελέσματα με καινούργια φάρμακα», σημείωσε ο ογκολόγος. Τα καλά νέα από τα καινούργια φάρμακα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφορούν στον καρκίνο του μαστού, στον καρκίνο του προστάτη και στον καρκίνο του πνεύμονα. «Τα πλείστα φάρμακα τα έχουμε και στην Κύπρο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες», επισήμανε.

Ο κ. Άστρας, υπέδειξε πως, δυστυχώς, ο καρκίνος αποτελεί ακόμα για αρκετούς ταμπού στη χώρα μας. «Θα το ξεπεράσουμε μιλώντας για τον καρκίνο, ενημερώνοντας τον κόσμο σωστά. Θα ήταν σοφό σε κάποια φάση, είτε εμείς οι ογκολόγοι είτε η Κυβέρνηση, να ανοίξουμε ένα κέντρο πληροφόρησης καρκίνου».

Ο κ. Άστρας αναφέρθηκε στα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν σε περίπτωση που εμφανιστούν και να χτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, ως εξής:

Καρκίνος του εντέρου: Διάρροια στο έντερο και οτιδήποτε διαφορετικό από ό,τι είναι σύνηθες στον οργανισμό.

Καρκίνος του μαστού: Ψαχούλεμα μάζας που δεν βρισκόταν εκεί προηγουμένως.

«Η πρόληψη είναι η πιο σημαντική θεραπεία. Μην περιμένετε από τους ογκολόγους, μην περιμένετε από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες. Όλα αυτά είναι καλά και τα κάνουμε, βοηθούν για να μην έρθει ξανά πίσω ο καρκίνος όταν εμφανιστεί. Αλλά σε όσο πιο μικρό στάδιο εντοπίσουμε και προλάβουμε τον καρκίνο, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία και η αποθεραπεία», υπογράμμισε ο ογκολόγος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











300