Για «χάος» και «αλαλούμ» κάνουν λόγο τα μέλη της Επ. Υγείας για την επέκταση του Νοσοκομείου Λεμεσού


ΚΥΠΕ - Για «χάος» και «αλαλούμ» κάνουν λόγο τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής σε σχέση με τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική για την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση να λύσει τα καθημερινά προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, διαφορετικά θα προχωρήσει κάνοντας ένα «λειψό» Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, τα μέλη έτυχαν ενημέρωσης για την πορεία των εργασιών επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού , ενώ εξετάστηκαν και τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία του Παλιού Νοσοκομείου Λεμεσού, ένεκα της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού και των ακατάλληλων κτιριακών υποδομών.
Επίσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα, που προκύπτουν ένεκα της υποστελέχωσης της νεφρολογικής κλινικής και του τμήματος αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθυμίος Δίπλαρος, είπε ότι είναι αποδεκτό από όλους ότι τέτοια ζητήματα θα λυθούν με δύο τρόπους και πρώτα από όλα με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σημειώνοντας ότι η αυτονόμηση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα, όπως επίσης και η επέκταση του.
«Με τα όσα έχουν λεχθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να κτιστεί και ένα ακόμη νοσοκομείο. Το νοσοκομείο που σχεδιάζεται να γίνει θα είναι περίπου ενάμιση φορές μεγαλύτερο από το υφιστάμενο και θα ενώνονται μεταξύ τους», είπε.
Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν διαπιστώσει μετά λύπης τους ότι ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει προϋπολογίσει ένα ποσό της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ, για μελέτη και σχεδιασμό επέκτασης το νέου Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, τα Δημόσια Έργα εδώ και περίπου 10 μήνες δεν έχουν προχωρήσει στο να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα να γίνει ο σχεδιασμός και να γίνουν τα σχέδια να κοστολογηθεί ακριβώς το ποσό για την επέκταση το νοσοκομείου.
Είπε πως «το Υπουργείο Υγείας βλέποντας ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τα Δημόσια Έργα έχει βάλει ξανά στον προϋπολογισμό του 2019 αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ζητώντας από τα Δημόσια Έργα να προχωρήσουν άμεσα στο σχεδιασμό για την επέκτασή του».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως αυτό που διαπιστώθηκε από τη σημερινή ενημέρωση «είναι ένα χάος και ένα αλαλούμ σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού», τονίζοντας εμφαντικά ότι «η έλλειψη συντονισμού, η έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Συγκοινωνιών έχουν κόστος στην υγεία των ασθενών».
«Χρειάζεται κατ’ επείγον», είπε, «να προχωρήσει το κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει περίπου ένα νέο νοσοκομείο για τη Λεμεσό. Σήμερα έχει περίπου 350 κλίνες και χρειάζονται 800. Για να λειτουργήσει η αυτονόμηση και ταυτόχρονα το ΓεΣΥ θα πρέπει το νοσοκομείο να εξοπλιστεί κατάλληλα σε χώρους, σε επεκτάσεις, σε προσωπικό και σε εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί την ώρα που θα ξεκινά το ΓεΣΥ».
Όπως είπε «εάν 1η Ιουνίου του 2019 ξεκινά το ΓεΣΥ σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσει να γίνει αυτή η επέκταση» και διερωτήθηκε στη συνέχεια «γιατί επιτέλους δεν επενδύουν στον τομέα της υγείας, ώστε να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα».
Για τα προβλήματα παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού, διερωτήθηκε «τι θα γίνει συγκεκριμένα με αυτό, αν θα αξιοποιηθεί για το ΤΕΠΑΚ, αν θα λειτουργήσει ως παράρτημα του νοσοκομείου και αν θα λειτουργήσει γιατί το αφήσαμε στο έλεος τους Θεού;».
Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Αδάμος Αδάμου, είπε με τη σειρά του πως «εκείνο που πρέπει να δούμε τώρα -αν είμαστε σοβαρό κράτος- είναι να κάνουμε μια σοβαρή μελέτη για όλα τα νοσοκομεία και να φροντίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να τα βρει με τους γιατρούς».
«Αν δεν τα βρουν με τους γιατρούς το ΓεΣΥ δεν υπάρχει και θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που δεν θέλαμε να γίνει. Να υπάρχει μόνο ο κρατικός τομέας, που θα είναι το ΓεΣΥ και όλος ο ιδιωτικός τομέας, που δεν θα θελήσει να μπει μέσα, λόγω των αμοιβών που δημοσιεύονται κάθε μέρα και να είναι το άλλο ΓεΣΥ των ασφαλιστικών εταιρειών», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι η αλλαγή που θα γίνει στον τομέα της υγείας «είναι θεμελιακή και πρέπει να είμαστε σωστοί», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ακουστούν οι γιατροί και τι λέει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
«Μέχρι στιγμής οι γιατροί στην πλειοψηφία τους δεν θα μπουν στο ΓεΣΥ. Εκφράζω τον εαυτό μου και κανένα άλλο. Εκείνο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, πέραν από τα σχέδια που μας παρουσίασαν για το Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο χρήζει επειγόντως αναβάθμισης. Απευθύνω έκκληση ενός ανθρώπου που υπηρετεί την υγεία χρόνια. Για να γίνει αυτό το πράγμα υπέρ του άρρωστου πρέπει να έρθουν όλοι κοντά, να τα βρουν με τους γιατρούς, προκειμένου να προχωρήσουμε να εφαρμόσουμε το Σχέδιο», ανέφερε.
Ο κ. Αδάμου είπε ότι είναι σημαντικό το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τις επιστημονικές εταιρείες να κάτσουν κάτω να τα βρουν, ώσπου είναι νωρίς διαφορετικά, όπως συμπλήρωσε, «λυπούμαι που το λέω, αλλά θα προχωρήσουμε να κάνουμε ένα λειψό σχέδιο».
Ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγω για «τερατώδεις ελλείψεις και ελλείμματα» σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι «χορεύουμε ενώ καίγεται το σπίτι μας».
«Θα χτίσουμε και χρειάζεται να χτίσουμε ενάμιση φορά το νοσοκομείο Λεμεσού. Θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι, για την παραπλάνηση που επιχειρείται στον κόσμο, με τα μεγαλεπήβολα κτίρια που προσπαθούμε να κάνουμε, πριν λύσουμε τα καθημερινά προβλήματα των ασθενών. Αν δεν θέλουμε να κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση επιτέλους μέχρι να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ να βρει τις λύσεις», είπε.
Εξάλλου, ανέφερε ότι αν και πολλοί δεν έχουν ανάγκη τα δημόσια νοσηλευτήρια, εντούτοις διερωτήθηκε «τι γίνεται με αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να πάνε για λόγους οικονομικούς στα δημόσια νοσηλευτήρια».
«Μας ενδιαφέρει ή δεν μας ενδιαφέρει; Και επειδή άρχισαν τα συμφέροντα να επηρεάζουν πολιτικές και να δημιουργούν ομίχλη, το ΔΗΟ δηλώνει υπεύθυνα ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως συμφωνήθηκε. Τα υπόλοιπα μπορούν να βρεθούν στην πορεία. Δεν αντέχει άλλο ο πολίτης παλινδρομήσεις και τερτίπια διαφόρων κατηγοριών πολιτών, οι οποίοι έχουν οικονομικά συμφέροντα», είπε ο κ. Μυλωνάς.
Συνέχισε λέγοντας πως «το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί πάση θυσία, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε για συντεταγμένη πολιτεία, αλλά για κάτι άλλο».

Ο Πρόεδρος της ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «με αφορμή τη συζήτηση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και ειδικά της ανάγκης για επέκταση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες προσφοράς υπηρεσιών και κυρίως ικανοποιητικού βαθμού ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς, έρχεται στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί με επάρκεια σε δύο προκλήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όπως είπε «η μία πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός που θα υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα -και είναι λογικό ότι θα πρέπει ο δημόσιος τομέας να ανταποκριθεί με επάρκεια για να μην έχει τα ελλείμματα τα οποία θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της υπολειτουργίας του- οικονομικά ελλείμματα, που με βάση τη νομοθεσία να μην μπορούν να καλυφθούν από το κράτος, γιατί θα θεωρηθούν ως κρατική ενίσχυση και ο κίνδυνος ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια ενδεχομένως να έχουν τη τύχη Συνεργατικής Τράπεζας, των Κυπριακών Αερογραμμών και ενδεχομένως και άλλων οργανισμών».
«Η δεύτερη πρόκληση», σημείωσε, « είναι το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης του αριθμού ασθενών, οι οποίοι θα καταφύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και αυτό σε συνάρτηση με ένα παράγοντα ο οποίος δεν λαμβάνεται υπόψη. Δεν είναι σίγουρο ότι ο ιδιωτικός τομέας στο σύνολο του ενδεχομένως θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Εάν, λοιπόν, ιδιωτικά νοσηλευτήρια -όπως φημολογείται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα- δεν ενταχθούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας αντιλαμβάνεστε ότι η υπερφόρτωση του δημόσιου τομέα θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών».
Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά επιβεβαιώνουν την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την κοινωνική της πολιτική που είναι η υγεία των ασθενών».
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι μέχρι να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ θα πρέπει να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στον τομέα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, για να συμπληρώσει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να ικανοποιούνται αυτές οι ανάγκες και βρισκόμαστε ξανά και ξανά αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα».

Επίσης, είπε πως «πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από όλα τα κόμματα και να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της υγείας, ώστε να εξευρεθούν άμεσες λύσεις, γιατί ο ασθενής δεν μπορεί να περιμένει».
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, ο κ. Χρίστου είπε: « Η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθούν τα προβλήματα της υγείας. Και τα δύο κόμματα έχουν κυβερνήσει και συγκυβερνήσει αυτό τον τόπο και φέρουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Είναι καιρός να δούμε που νοσούμε και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Σίγουρα με ευχές δεν θα επιλυθεί τίποτε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











302