Για τα μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης Α ενημερώθηκε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής


Ελισάβετ Κωνσταντίνου: Υπάρχει στοκ εμβολίων στο Υπουργείο και στα κέντρα υγείας

Μαρία Κολιού: Τα 50.000 εμβόλια που φέρνει το κράτος χορηγούνται στους άνω των 65 εντελώς δωρεάν, ενώ από τους υπόλοιπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το εμβόλιο θα πρέπει να συνταγογραφηθεί

ΚΥΠΕ - Κατευθυντήριες οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για θέματα πρόληψης, προσπάθειες εξασφάλισης επιπρόσθετου αριθμού εμβολίων και επιπρόσθετες κλίνες στα ΤΑΕΠ Λευκωσίας – Λεμεσού είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της γρίπης Α, όπως ανέφεραν αρμόδιοι που κλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο και ότι οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουν την έξαρση κρουσμάτων γρίπης. Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί γιατροί και νοσηλευτές έκαναν λόγω για έλλειψη συντονισμού που βίωσαν οι ίδιοι μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ.
Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει στοκ εμβολίων στο Υπουργείο και στα κέντρα υγείας. Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών αναγνώρισε όμως ότι «υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον προμηθευτή για να μας δώσει το επιπρόσθετο 30% των εμβολίων που πρέπει να είναι σε θέση να μας δώσει και για το οποίο φυσικά δεν ευθυνόμαστε και ο τομέας αγορών και προμηθειών προσπαθεί να εντοπίσει άλλους προμηθευτές για να καλύψουμε αυτό το πρόβλημα».
Σημειώνοντας ότι η γρίπη είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται κάθε χρόνο, ανέφερε ότι φέτος ξεκίνησε λίγες εβδομάδες πιο νωρίς λόγω κλιματικών αλλαγών σε Κύπρο και Ευρώπη.
Γίνεται στενότερη επιτήρηση καταγραφή όλων των περιστατικών τα οποία θεωρούνται σοβαρά στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό τομέα, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν βγει εγκύκλιοι διαφώτισης προς το κοινό για μέτρα πρόληψης και ακολουθούν οδηγίες που θα πάνε σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίες φυσικά δεν έχουν απόκλιση από προηγούμενα χρόνια.
Η κ. Κωνσταντίνου ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι έχουν ετοιμάσει καινούριες κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες θα φύγουν σήμερα και πρόσθεσε ότι έχει προηγηθεί ήδη σύσκεψη σε επίπεδο Υπουργού Υγείας και έχουν παρθεί κάποια συντονιστικά μέτρα.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια μορφή πανικού λόγω των θανάτων που έχουν παρατηρηθεί και είναι δικαιολογημένη. Να καθησυχάσουμε τον κόσμο», είπε.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει στοκ εμβολίων» στις κρατικές αποθήκες και στα κέντρα εμβολιασμών. Γίνεται εισαγωγή 50.000 εμβολίων τα οποία χρησιμοποιούνται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι καλύπτονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η Βοηθός Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας Μαρία Κολιού ανέφερε ότι τα 50.000 εμβόλια που φέρνει το κράτος χορηγούνται στους άνω των 65 εντελώς δωρεάν, ενώ από τους υπόλοιπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το εμβόλιο θα πρέπει να συνταγογραφηθεί από το γιατρό. Ακόμη 50.000 περίπου εμβόλια προμηθεύεται και ο ιδιωτικός τομέας.
Η κ. Κολιού διευκρίνισε επίσης ότι κάποιος που εμβολιάστηκε το φθινόπωρο συνήθως δεν χρειάζεται δεύτερη δόση του εμβολίου, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο καλύπτει τον ασθενή για σχεδόν ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την ίδια, το Υπουργείο έχει επιδοθεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού γι αυτό το θέμα, ενώ ετοιμάζεται και σποτ για την τηλεόραση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επιθετικότητα μιας κατάστασης από την αρχή, είπε, προσθέτοντας ότι είναι «βλέποντας και κάνοντας». Υπάρχουν αυτά στο σχέδιο, αλλά δεν τα ενεργοποιούμε εξαρχής, εξήγησε.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Νίκος Πολύζος ανέφερε ότι σε πολύωρη συνάντηση την προηγούμενη Παρασκευή με όλους τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ καταγράφηκαν όλες οι ανάγκες.
Ο κ. Πολύζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΤΑΕΠ στην Κύπρο, εκτός της Λευκωσίας, είναι το κτιριακό. Αναγνώρισε ότι και ο ίδιος έχει διαπιστώσει καθυστερήσεις στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών.
«Οι λύσεις που προκρίθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και έγιναν πράξη, η μία άμεσα και η άλλη θα γίνει πάρα πολύ σύντομα, είναι να ανοίξουν τα κρεβάτια βραχείας νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», είπε. Πρόσθεσε ότι έχει επίσης δοθεί εντολή όπως αγοραστούν 10 κλίνες για τα νοσηλευτικά τμήματα της Λεμεσού στο πλαίσιο διαγωνισμού του Υπουργείου Υγείας.
Για το θέμα των θανάτων και του πανικού, είπε ότι «δεν χρειάζεται πανικός. Η κατάσταση πραγματικά είναι ελεγχόμενη».
Ο κ. Πολύζος απάντησε και στον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα ο οποίος σε δική του παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε σε εσωτερική εγκύκλιο την Παρασκευή που καλούσε τους γιατρούς να επισπεύσουν εξιτήρια ασθενών, κάτι που κατά τον κ. Κούμα. «από ιατρικής απόψεως είναι τελείως λάθος». Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο η εγκύκλιος ήταν παραίνεση των τριών γενικών διευθυντών των διευθύνσεων να κάνουν πιο γρήγορα μέσα στην ημέρα τα εξιτήρια. Ειπώθηκε, διευκρίνισε, ότι αντί για τις 1 το μεσημέρι αν μπορούν να γίνουν τα εξιτήρια πριν τις 1200.
Είναι γεγονός από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων τριών χρόνων, ανέφερε, ότι τα κυπριακά κρατικά νοσοκομεία έχουν υψηλότερη μέση διάρκεια νοσηλείας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό, πρόσθεσε, συμβαίνει γιατί πρέπει να συντονίσουμε καλύτερα και τις κλινικές μας υπηρεσίες.
Σε παράπονο που εκφράστηκε από πλευράς του κ. Κούμα αλλά και του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Παναγιώτη Γεωργίου για έλλειψη συντονισμού μεταξύ Υπουργείου και ΟΚΥπΥ φέτος που οδήγησε σε καθυστέρηση στη λήψη οδηγιών ο κ. Πολύζος ανέφερε «κανένα πρόβλημα με το Υπουργείο. Ο συντονισμός μας είναι άψογος. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία».
Για τη διοικητική ομάδα του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι πρόκειται για διοικητικά όργανα που μόλις διορίστηκαν, προσθέτοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι παρά τις δυσκολίες του πρώτου μήνα λειτουργεί καλά».
Ενημέρωσε ότι χθες το μεσημέρι σε έκτακτο ΔΣ του ΟΚΥπΥ εγκρίθηκαν όλες οι προσλήψεις που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, δηλαδή 20 γιατρών σε καίριες θέσεις, 60 νοσηλευτών 175 φροντιστών υγείας και 40 διοικητικών υπαλλήλων. Και μάλιστα, πρόσθεσε, με πρόταση δική μου και παραίνεση του Υπουργού εγκρίθηκαν και επιπλέον 15 θέσεις γιατρών. .
Έγινε μια τεράστια δουλειά πήραμε τις ανάγκες και προσθέσαμε γιατρούς εκεί που χρειάζονταν, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουμε την άλλη εβδομάδα να προκηρυχθούν όλα.
Ο κ. Χαράλαμπος Χαριλάου, λειτουργός στον ΟΚΥπΥ, ανέφερε επίσης ότι πρόσθετα έχει ζητηθεί η αγορά υπηρεσιών γιατρών και 10 νοσηλευτών για τα ΤΑΕΠ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











330