Για κίνδυνο κατάρρευσης του Μεταμοσχευτικού Τμήματος προειδοποιεί ο Δρ. Βασίλης Χατζηαναστασίου


Για κίνδυνο κατάρρευσης του Μεταμοσχευτικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας προειδοποιούσε με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Διευθυντής της Μεταμοσχευτικής Κλινικής Δρ. Βασίλης Χατζηαναστασίου.

Όπως πληροφορείται το ygeia-news, σε σχετική επιστολή του ο Δρ. Χατζηαναστασίου σημείωνε πως τα πιο άμεσα προβλήματα πηγάζουν από το γεγονός ότι τα συμβόλαια των τεσσάρων εργαζομένων του Εργαστηρίου Ιστοσυμβατότητας και του Δρ. Πρική έχουν αφεθεί να λήξουν, τονίζοντας πως παρόλο που οι εργαζόμενοι αυτοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους κανονικά, ταλαιπωρούνται συστηματικά από τη γραφειοκρατία και μένουν απλήρωτοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δρ. Χατζηαναστασίου επισήμαινε στην επιστολή του, πως με αυτή την μεταχείριση έχει καταρρακωθεί το ηθικό του προσωπικού και δικαιολογημένα ψάχνει να εργοδοτηθεί αλλού.

Περαιτέρω, αναφερόταν στα διαχρονικά προβλήματα, που όπως υπογράμμιζε, πηγάζουν από τα δεδομένα ελλείψεων, ως εξής:

*Υποστελέχωση.

*Δεν υπάρχει αυτόνομος θάλαμος για τους μεταμοσχευμένους, που είναι οι πιο ευάλωτοι ασθενείς του νοσοκομείου για λοιμώξεις, και νοσηλεύονται μαζί με ασθενείς άλλων ειδικοτήτων στους θαλάμους του Νεφρολογικού και του Ουρολογικού.

*Το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων, που έχει τον κατά Νόμο εποπτικό ρόλο για τον Τομέα (για να ενημερώνει την Αρμοδία Αρχή), και επίσης ρόλο διαφώτισης του κοινού για τον Τομέα, λειτουργεί εξαιρετικά υπό τις περιστάσεις, λόγω της σκληρής δουλειάς της Προέδρου, Γραμματέα και των Μελών του Συμβουλίου.

Ωστόσο, δεν έχει λάβει κανένα κονδύλι για διαφώτιση του κοινού, ενώ τα μέλη που δεν εργάζονται στο Δημόσιο, δεν πληρώνονται όταν προσέρχονται στις συνεδριάσεις, παρά τη διαφορετική σχετική πρόνοια του Νόμου, και έτσι αρκετές φορές υπάρχει πρόβλημα απαρτίας.

Ο Δρ. Χατζηαναστασίου διατύπωνε την αναγκαιότητα σύγκλισης επείγουσας σύσκεψης για αναστύλωση του Τομέα, διεξοδικά και με στρατηγικούς στόχους. «Αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι είμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης της Τριτοβάθμιας αυτής Υπηρεσίας Υγείας με ιστορία σχεδόν 30 χρόνων στην Κύπρο, και φυσικά με αλυσιδωτά επακόλουθα και στην υγεία των ασθενών, αλλά και στους οικονομικούς πόρους που το κράτος θα αναγκαστεί να επωμιστεί για να καλύψει το κενό», κατέληγε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιστολή του, ο Δρ. Βασίλης Χατζηαναστασίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











852