ΓΕΣΥ: Πρόοδος, αλλά κίνδυνος μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων-Ενημέρωσε την Τρόικα ο Πατσαλής


Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα του Γενικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής στους τεχνοκράτες της Τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ). Επί τάπητος τέθηκαν οι δύο μελέτες για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του πολυασφαλιστικού, τα πορίσματα των οποίων είναι καθοριστικά αναφορικά με τη βελτίωση των προσχεδίων των νομοσχεδίων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ωστόσο, το θέμα του ΓεΣΥ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία είναι εις γνώση των τεχνοκρατών της Τρόικας και αφορούν το λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια για τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Τυχόν καθυστέρηση στη λειτουργία του λογισμικού ενδέχεται να επηρεάσει και τα συνολικά χρονοδιαγράμματα του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενημέρωσε επισήμως πριν από μερικές μέρες τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας ότι το λογισμικό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά δεν θα είναι έτοιμο ούτε στην α’, ούτε στη β’ φάση του ΓεΣΥ, δημιουργώντας μπλόκο στη διαδικασία.

Ο κίνδυνος για μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι πλέον ορατός, αν και το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να μην ξεφύγει από το στόχο του, που είναι η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι λόγοι που ο ΟΑΥ μπλοκάρει τη διαδικασία δεν είναι λόγοι ανεπάρκειας, αλλά ενδεχομένως να είναι λόγοι πολιτικοί. Το σίγουρο είναι πως το ΓεΣΥ δεν εφαρμόζεται χωρίς λογισμικό, ενώ το Υπουργείο Υγείας παραμένει εγκλωβισμένο, χωρίς να μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα.

Αν και οι διαφορές του Υπουργείου Υγείας με τον ΟΑΥ παραμένουν προς το παρόν άλυτες, εντούτοις το κλιμάκιο των Τροικανών έφυγε από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας αρκετά ευχαριστημένο, αφού έχει πεισθεί ότι το Υπουργείο εργάζεται σκληρά και κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει, εντός μνημονίου, για την ταχύτερη εφαρμογή του ΓεΣΥ, έστω μετ’ εμποδίων.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία επικαλείται το ΚΥΠΕ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σκαριά δύο πολύ σημαντικές μελέτες. Η μια αφορά στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και ολοκληρώνεται μέσα σε 20 μέρες, ενώ η άλλη αφορά το πολυασφαλιστικό και θα είναι έτοιμη σε λιγότερο από ένα μήνα.

Τα πορίσματα των δύο μελετών είναι πολύ σημαντικά και καθοριστικά, για τη βελτίωση των προσχεδίων των νομοσχεδίων του ΓεΣΥ, αφού διενεργούνται από «φτασμένους» εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων καταγράφεται τεράστια πρόοδος από την Τρόικα, καθώς φτάνει στο στάδιο του διαλόγου, της συζήτησης και της έγκρισης από τη Βουλή. Ωστόσο, παρατηρείται μια μικρή καθυστέρηση, αφού η ΠΑΣΥΔΥ ζήτησε νομικές συμβουλές, για τη μεταφορά των δημοσίων υπαλλήλων, από τον Γενικό Εισαγγελέα. Εκτός απροόπτου το νομοσχέδιο θα σταλεί και εκφράζεται η προσδοκία να περάσει από τη Βουλή το συντομότερο, για να εφαρμοστεί το τρίτο τρίμηνο του 2015.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











238