ΓεΣΥ: Όταν σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΜΕΟΥ*

Αδυνατώ να εξηγήσω την καλοπιστία και τη μακροθυμία του κόσμου της Κύπρου, αναλογιζόμενη τους τιτανικούς που βιώσαμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, καταπίνοντας αμάσητα αυτά που μας ταΐζουν.

Με ξεπερνά πραγματικά το να πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο και αφού δώσουμε την ωραία μας εισφορά, ως δια μαγείας θα αποκτήσουμε ένα σύστημα Υγείας καλύτερο από οποιασδήποτε άλλης Ευρωπαϊκής χώρας. Παρόλο λοιπόν που το κράτος μας θα συνεισφέρει το χαμηλότερο ποσό στην Ευρώπη για την υγεία και παρόλη την απειρία των τεχνοκρατών μας σε αυτό τον τομέα, το δικό μας μελλοντικό σύστημα θα είναι και καλύτερο από τα Ευρωπαϊκά που αντιγράψαμε.

Και εξηγούμαι:

1. Το ΓεΣΥ θα καλύπτει όλες τις ιατρικές πράξεις.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει Σύστημα Υγείας που να καλύπτει τα πάντα. Στα σοβαρά κράτη υπάρχει λεπτομερής καταγραφή των ιατρικών πράξεων, των ιατρικών τεχνικών καθώς και των προδιαγραφών των υλικών και φαρμάκων που αποζημιώνονται από το εκάστοτε τοπικό σχέδιο Υγείας.

2. Στο ΓεΣΥ θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Θα υπάρχει επιλογή μεταξύ αυτών των γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ.

Ο ΟΑΥ παραλείπει συστηματικά αυτή τη μικρή λεπτομέρεια. Δε γνωρίζει πόσοι και από ποιες ειδικότητες γιατροί θα συμβληθούν εν τέλη με το Σχέδιο.

3. Το ΓεΣΥ θα γίνει κατά φάσεις.

Τα Συστήματα Υγείας δεν είναι οικοδομές να γίνονται κατά φάσεις. Όταν είσαι σίγουρος για το σχεδιασμό σου δεν βάζεις τους ασθενείς στον κίνδυνο ενός σχεδίου χωρίς την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Ποιος διασφαλίζει ότι αφού τους πήρε είκοσι χρόνια να το αρχίσουν δεν θα τους πάρει άλλα είκοσι για να προχωρήσουν στην παροχή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τον κόσμο.

4. Στο ΓεΣΥ οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τους προσωπικούς γιατρούς των ενηλίκων και παιδιών όσες φορές θέλουν και όποτε θέλουν.

Επειδή κατά γενική ομολογία δεν είμαστε Εσθονοί ( το Εσθονικό σύστημα υγείας χρησιμοποιήθηκε σαν μοντέλο), αρκεί να σκεφτούμε πως συμπεριφέρονται οι Κύπριοι σε εστιατόριο με μπουφέ από όπου μπορούν να σερβιριστούν όσες φορές θέλουν, για να καταλάβουμε πως θα συμπεριφερθούν στα ιατρεία των προσωπικών γιατρών. Αυτό βέβαια στο τέλος θα δημιουργήσει συνθήκες μεγάλων αναμονών στα ιατρεία, η επίσκεψη θα γίνεται μέσα σε δέκα λεπτά (όπως προβλέπει και ο ΟΑΥ) με ότι αυτό συνεπάγεται από απόψεως ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και κινδύνου για ιατρικό λάθος και θα χαθεί κάθε έννοια ουσιαστικής σχέσης με το γιατρό.

5. Τα φάρμακα θα δίνονται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς.

Θα δίνονται δωρεάν αντιγραφικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από τα δημόσια νοσοκομεία.

6. Δε θα υπάρχουν λίστες αναμονής.

Όταν και εάν εφαρμοστεί η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και ανάλογα με το πόσοι και από ποιες ειδικότητες γιατροί θα συμβληθούν τότε οι λίστες πιθανόν να σμικρυνθούν.

7. Οι εισφορές που υπολογίστηκαν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το κόστος.

Κανένας δε γνωρίζει ποια θα είναι η εισπραξιμότητα του ταμείου του ΓΕΣΥ, άρα και αν θα υπάρχουν ελλείματα.

Ο ίδιος ο ΟΑΥ αναγνωρίζει ότι το κόστος της υγείας στην Κύπρο θα αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2021. Επομένως οι εισφορές προβλέπεται ότι σύντομα θα αυξηθούν ανάλογα.

8. Ο ΟΑΥ θα ελέγχεται από το Γενικό Ελεγκτή

Ιδρύσαμε Οργανισμό ο οποίος θα διαχειρίζεται το 9% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (1 δις) χωρίς να προνοήσουμε για μηχανισμούς εξειδικευμένου και συνεχούς ελέγχου. Και αυτό συμβαίνει στην Κύπρο όπως τη ξέρουμε.

9. Οι προσωπικοί γιατροί θα είναι γιατροί των εξής ειδικοτήτων: Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι.

Ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ βασίζεται στη μοναδική ειδικότητα που δεν υπάρχει σε ικανοποιητικό αριθμό στην Κύπρο, τους Γενικούς Γιατρούς. Γι’ αυτό, εκτός από τους πιο πάνω θα δικαιούνται να συμβληθούν με το ΓεΣΥ και ανειδίκευτοι γιατροί.

10. Έχουν δοθεί ελκυστικά πακέτα στους γιατρούς ώστε να έχουν κίνητρο να συμβληθούν.

Μετά από τη στοχευμένη επίθεση που δέχτηκαν οι γιατροί (ξιμαρισμένοι, Ιούδες, παραδόπιστοι), αναμένεται από αυτούς να εργαστούν με αμοιβές που σαφέστατα υπολείπονται των σημερινών. Όσοι αποδεχτούν να συμβληθούν το ΓΕΣΥ, με ποια κεφάλαια θα καλύψουν το κόστος λειτουργίας των ιατρείων τους (που ενδέχεται και να αυξηθεί) ή θα ανανεώσουν τον ιατρικό εξοπλισμό τους ή θα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, με αυτά τα μειωμένα έσοδα;

11. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αυτονομηθούν ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η αυτονόμηση έχει πετύχει, σε άλλες σοβαρές χώρες. Αυτονόμηση σημαίνει ότι το δημόσιο νοσηλευτήριο θα μπορεί να εισπράττει για τις υπηρεσίες που προσφέρει όσα τουλάχιστον είναι τα έξοδα του.

Για να γίνει αυτό μεταξύ άλλων θα πρέπει να απολυθούν εργαζόμενοι. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτό δε θα γίνει ποτέ στην Κύπρο γιατί ενέχει τεράστιο πολιτικό κόστος. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως Κυπριακή δημόσια υπηρεσία και τα ελλείματα τους θα επιδοτούνται από το κράτος για ένα αόριστο χρονικό διάστημα. Η κρατική επιδότηση αυτόνομου οργανισμού όμως υπόκειται σε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να δίνεται για περιορισμένο μόνο χρόνο.

Τι θα γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία αν δε βγάζουν τα έξοδα τους με αυτά που θα παίρνουν από το ταμείο του ΓεΣΥ και ταυτόχρονα δε θα δικαιούνται κυβερνητική επιχορήγηση;

Η ανάγκη για μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας είναι αναντίρρητη.

Ας κάνουμε όμως και μία ερώτηση πάρα πέρα από αυτά μας σερβίρουν με στόμφο χιλίων καρδιναλίων.

Τί έχει γίνει σε αυτό τον τόπο μετά από σωστή μελέτη και με στόχο το καλό των πολλών;

Και επειδή πολλά έχουν λεχθεί για τα συμφέροντα που θίγονται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ μήπως πρέπει να συζητήσουμε και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από αυτό

Παιδίατρος*




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











497