ΓεΣΥ: Με αρετήν και τόλμην εντάσσομαι


ΤΗΣ ΜΟΝΙΚΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ*

Πριν οχτώ χρόνια όταν εκλέγηκα για πρώτη φορά στο ΔΣ της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ), ένα μεγάλο μέρος της δράσης μας ήταν η μελέτη των προνοιών του σχεδιασμού για το ΓΕΣΥ και η κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων στον ΟΑΥ για την βελτίωση του σχεδιασμού σε ότι αφορούσε την επαγγελματική ομάδα των παιδιάτρων. Υπηρέτησα για 4 χρόνια από τη θέση του γραμματέα της εταιρείας και για όλον αυτό τον καιρό δώσαμε μαζί με το υπόλοιπο ΔΣ, ένα μεγάλο, επίμονο και συνεχή αγώνα για τα δίκαια αιτήματα μας. Τόσο για τις πρακτικές δυσλειτουργίες που εντοπίσαμε, αλλά και για τις αμοιβές μας, που αρχικά κρίναμε ότι δεν ανταποκρίνονταν σε αξιοπρεπείς ιατρικές αμοιβές σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Σκοπός μας ήταν να ενταχθούμε και να εργαστούμε στα πλαίσια ενός συστήματος υγείας με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Καθ’όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ΟΑΥ όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και προ 2 βδομάδων, σταδιακά, έχουμε ικανοποιήσει όλα μας τα αιτήματα ως παιδίατροι, εκτός από την παράλληλη άσκηση ελεύθερης ιδιωτικής ιατρικής, για τον απλούστατο λόγο ότι ΔΕΝ προνοείται από τον Νόμο. Είναι παράνομο.

Η ισχυρή εντολή που δόθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση στην ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), τον Οκτώβρη 2018, αφορούσε την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με επιμονή και ευελιξία για να βελτιώσει όλες τις πρόνοιες που κρίναμε προβληματικές. Τους τελευταίους 2 μήνες ικανοποιήθηκαν και άλλα αιτήματα του ΠΙΣ, αλλά μετά από κάποιο σημείο η αρνητικότητα και η στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ ξεκίνησε να δημιουργεί ερωτηματικά.

Αναμφίβολα η παθητική στάση που υιοθέτησε αυτή την κρίσιμη στιγμή η ηγεσία του ΠΙΣ, διακόπτοντας τον διάλογο, δεν εξυπηρετεί κανένα. Αφήνει τον ιατρικό κόσμο στην εγκατάλειψη και χάνει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων. Η ιατρική κοινότητα έχει εκτεθεί στα μάτια της κοινής γνώμης, όπου ο μέσος πολίτης πιστεύει πλέον ότι όλα αυτά οφείλονται στην απληστία των ιατρών στο σύνολο τους. Για αυτό, φταίει η τακτική και η ρητορική που ακολούθησε η ηγεσία σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Αν σκοπός ΟΛΩΝ ήταν να βελτιώσουμε το ΓεΣΥ, η στάση αυτή της ηγεσίας τότε μάλλον επιβεβαιώνει τις φήμες ότι κάποιοι συνάδελφοι με υπερκέρδη θα προτιμούσαν τη μη έναρξη ή/και κατάρρευση του ΓεΣΥ παρά τη μετ’ εμποδίων λειτουργία του με χαμηλότερα υπερκέρδη.

Εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι από όλες τις ειδικότητες ανά το παγκύπριο δείξαμε υπομονή και σεβασμό στις διαδικασίες των σωμάτων και κατά τις διαβουλεύσεις της ηγεσίας με τον ΟΑΥ. Έχουμε διαχωρίσει τη θέση μας πλέον από τις επιστημονικές μας εταιρείες. Η εγκατάλειψη του αγώνα από την ηγεσία, μας έχει απογοητεύσει. Εμείς δεν θα τα βάλουμε κάτω. Ως η γενιά των Κυπρίων γιατρών που θα βιώσει αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση, εμείς θα επιλέξουμε να στηρίξουμε τον θεσμό του ΓεΣΥ με την ένταξη μας, αλλά θα συνεχίσουμε με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα να διεκδικούμε και να διαβουλευόμαστε μέχρι την ομαλοποίηση του ΓεΣΥ για μας αλλά και για τους ασθενείς μας.

Να πούμε εδώ ότι αν αυτή η κυβέρνηση Αναστασιάδη –ΔΗ.ΣΥ, η οποία εδώ και 8 χρόνια έχει προκαλέσει τόση φτώχια, δυσπιστία, ανασφάλεια, οικονομική καταστροφή, ξεσπίτωμα δυσπραγούντων συμπολιτών μας ενδιαφέρεται για την βιωσιμότητα του συστήματος θα πρέπει να επιδείξει ένα άλλο πρόσωπο, έτοιμο να επενδύσει απλόχερα στην υγεία.

Πάρα τις αρνητικές πρόνοιες του συστήματος, αναλογιζόμενοι την αποστολή, τον βασικό μας ρόλο στην αλυσίδα της υγείας και γενικότερα τις υπηρεσίες υγείας ως αγαθό για την κοινωνία, συνάδελφοι από όλες τις ειδικότητες επιλέξαμε θα συμβληθούμε με αυτό σε μια προσπάθεια να εργαστούμε μαζί με τον ΟΑΥ για την ομαλότερη δυνατή εφαρμογή του σχεδίου και για την συνεχή επιτήρηση για την βελτίωση των υπηρεσιών και των συνθηκών άσκησης της ιατρικής πράξης.

Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε, θα παρακολουθούμε, θα παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.

*Παιδίατρος

Πρώην γραμματέας Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











388