ΓεΣΥ και ερευνητικά αποτελέσματα στο επίκεντρο Παγκύπριας Ημερίδας Δημόσιας Υγείας ΤΕΠΑΚ


ΚΥΠΕ - Οι προκλήσεις του νέου Γενικού Συστήματος Υγείας και τα διάφορα ερευνητικά αποτελέσματα από εμπλεκομένους φορείς δημόσιας υγείας στην Κύπρο, απασχολούν την 4η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που οργανώνει η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας.

Σε χαιρετισμό του, που διαβάστηκε στην Ημερίδα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει πως η διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας απαιτεί επένδυση του κράτους στη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνοντας πως, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου γενικότερα, βρίσκονται δίπλα στο ΤΕΠΑΚ και στηρίζουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του.

"Η παρουσία ερευνητικών αποτελεσμάτων σχετικών με θέματα Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της Ημερίδας αυτής , από τους ερευνητές του ΤΕΠΑΚ και εμπλεκόμενους φορείς Δημόσιας Υγείας, βασισμένα σε έρευνες που έγιναν στον κυπριακό πληθυσμό και στις ευάλωτες ομάδες του, αναδεικνύει τον ερευνητικό προσανατολισμό του Πανεπιστημίου σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα το χώρο στον οποίον καλλιεργείται και παράγεται καινοτόμα γνώση σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών περιοχών", προσθέτει.

Η έρευνα, αναφέρει στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, θεωρείται ένας από τους βασικότερους δείκτες της πορείας ενός Πανεπιστημίου και η αποτίμηση της είναι υποχρέωση και καθήκον της εκάστοτε Διοίκησης του, ενώ σημειώνει πως η αριστεία στην έρευνα, είναι βασικό στοιχείο προσανατολισμού στην εξέλιξη του ΤΕΠΑΚ, με στόχο την προσέλκυση ερευνητών και τη διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου.
Με τον τρόπο αυτό, συμπληρώνει, το ΤΕΠΑΚ θα καταστεί σημαντικός αρωγός της πολιτείας και της κοινωνίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων που την απασχολούν σε όλους τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της γνώσης που υπηρετούνται σε αυτό.
Στην Ημερίδα διαβάστηκε και χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος αναφέρει πως η κρίση του συστήματος υγείας και η μεταρρύθμιση του σε ένα νέο Γενικό Σύστημα Υγείας, επιβάλλουν την ανάγκη για επικαιροποιημένη εκπαίδευση και εξειδίκευση, τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας.
Διαβεβαιώνοντας και ο ίδιος πως η Πολιτεία θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης "στον ευγενή αγώνα του ΤΕΠΑΚ για επιτέλεση της αποστολής του", ο κ.Χαμπιαούρης εξήρε το έργο που επιτελεί στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η Σχολή Επιστημών Υγείας "αφουγκραζόμενη τις επιπτώσεις των κοινωνικών προκλήσεων στη δημόσια υγεία και στην ποιότητας ζωής".
"Αναγνωρίζοντας την πολυποίκιλη προσφορά της Σχολής και τον προσανατολισμό της στην ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία, η Κυβέρνηση, μέσα από τον Κρατικό προϋπολογισμό, στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου για κτηριακή ανάπτυξη, εξασφάλιση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και ικανοποίηση των αναγκών ακαδημαϊκής και διοικητικής στελέχωσης", προσθέτει στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας.
Την εναρκτήρια τελετή της Ημερίδας, χαιρέτησαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ανδρέας Αναγιωτός, ο Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Δρ.Νικόλας Ζάμπογλου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ. Δρ.Κωνσταντίνος Μακρής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











316