Σύνδεσμος Ψυχολόγων: Αμφισβητείται η επιτυχής εφαρμογή της Β’ φάσης του ΓεΣΥ


Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει:

«Ως ψυχολόγοι γνωρίζουμε ότι μια πετυχημένη επαγγελματική σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρίνεια και ειδικότερα στην εμπιστοσύνη. Η συνεχής στάση του ΟΑΥ απέναντι στους Άλλους Επαγγελματίες Υγείας (ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, εργοθεραπευτές και κλινικούς διαιτολόγους) κάθε άλλο θυμίζει από την επιθυμία του να δημιουργήσει συνεργασίες σε γερές βάσεις οι οποίες να στηρίζονται στις πιο πάνω αρχές.

Οι αναφορές από τον ΟΑΥ είναι τουλάχιστον συγκεχυμένες εφόσον από τη μία σε δημόσια αναφορά (16/9/20) από πλευράς του διευθυντή του Οργανισμού, κου Αντρέα Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες δεδομένου ότι δε μας έχουν ενημερώσει για οτιδήποτε, ενώ από την άλλη διατυμπανίζουν ότι η ένταξη μας θα αρχίσει μέσα Οκτωβρίου. Αυτή η επικίνδυνη και προκλητική διπλή επικοινωνία προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις από δικαιούχους και πιθανούς παρόχους, ενώ η παραδοχή του ΟΑΥ για λάθος χειρισμούς έρχεται καθυστερημένα, μετά από αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις από πλευράς των Άλλων Επαγγελματιών Υγείας και δε διευκολύνουν το κλίμα αμφισβήτησης που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Η επιτομή της αμφισβήτησης εκ μέρους των ψυχολόγων βασίζεται στο ότι ενώ ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου ανταποκρίνεται συστηματικά στα αιτήματα του ΟΑΥ καταθέτοντας πολλαπλές και τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να επιτευχθεί ένας αποτελεσματικός σχεδιασμός ένταξης των κλινικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανταπόκριση. Εξάλλου, και σε παρελθούσες διαπραγματεύσεις ο ΟΑΥ δεν έδειξε καμία κατανόηση προς το πλέον τεκμηριωμένο αίτημα του Συνδέσμου μας για την ένταξη και άλλων εφαρμοσμένων ειδικοτήτων της ψυχολογίας στο σύστημα. Περαιτέρω, η ανησυχία του Συνδέσμου μας ενισχύεται εφόσον ενημερωνόμαστε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τακτική βάση με εκπροσώπους του ΟκυΠΥ εν τη απουσία μας παρόλο που έχουμε ζητήσει ρητώς από τον ΟΑΥ όπως οι διαπραγματεύσεις για το επάγγελμα είναι ενιαίες και να εμπλέκουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για το καλό του επαγγέλματος και του ΓεΣΥ. Δυστυχώς, και προς απογοήτευση μας, παρατηρούμε ότι οι όποιες μας προσπάθειες αντιμετωπίζονται προφορικά και πρόχειρα με επιβεβαιώσεις ότι «θα μας καλέσουν και εμάς». Στην ουσία, η πορεία του επαγγέλματός μας διαγράφεται για εμάς, χωρίς εμάς.

Καλούμε επίσημα τον ΟΑΥ να ξεκαθαρίσει, γραπτώς και δημόσια τη βάση της εφαρμογής της Β’ Φάσης εφόσον δεν υπάρχει, εξ όσων γνωρίζουμε, κάποια τελική συμφωνία με τους άμεσα εμπλεκόμενους - ούτε καν ο αριθμός επισκέψεων ή τα πρωτόκολλα στη βάση των οποίων αναμένεται να λειτουργούμε. Επιπρόσθετα, ενημερωνόμαστε ότι γίνονται σημαντικές και ανησυχητικές παρεμβάσεις εν αγνοία μας στις ήδη προτεινόμενες λίστες διαγνώσεων και δραστηριοτήτων πάνω στις οποίες είχαν γίνει οι αρχικές διαπραγματεύσεις τον περασμένο Μάρτιο. Το τελευταίο μας ανησυχεί εφόσον πρωταρχικός μας στόχος ως Σύνδεσμος είναι η ηθική, δεοντολογική και κατάλληλη εξάσκηση του επαγγέλματος, αλλά και η προστασία των συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων που αυθαιρέτως μένουν εκτός συστήματος. Παράλληλα, πως μπορεί να αγνοείται πλήρως ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό Ειδικών Ψυχολόγων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την όποια τελική διευθέτηση σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους δικαιούχους.

Ως Σύνδεσμος θεωρούμε απαραίτητη και υποστηρίζουμε σθεναρά την εφαρμογή του ΓεΣΥ εφόσον αυτό δομηθεί στις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας και της επαγγελματικής και συναδελφικής αλληλεγγύης. Η συνεχής δέσμευση μας σε διάλογο και διαπραγματεύσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ΓεΣΥ βιώσιμο για δικαιούχους και παρόχους είναι εμφανής στο χρόνο και την προσπάθεια που έχει ήδη δαπανηθεί. Αναμένουμε το ίδιο και από τον ΟΑΥ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











5570