ΣΙΣ ΓεΣΥ: Όλοι, πάροχοι υγείας, κράτος, κοινωνία, ασθενείς, ας σηκώσουμε τα μανίκια


Με ανακοίνωσή του ο Συνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ αναφέρει:

«Σήμερα ξεκινά η δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού νοσηλευτηρίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αφήνει πίσω της το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η εποχή για ένα καθολικό σχέδιο υγείας είναι μια πραγματικότητα. Η μέρα έναρξης της πιο δύσκολης φάσης ξημέρωσε με πολλές προσδοκίες για την ολοκλήρωση του ΓΕΣΥ σαν μια τεράστια κοινωνική κατάκτηση. Για το πιο σημαντικό αγαθό, αυτό της δημόσιας υγείας.
Αναμένονται πολλά προβλήματα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Δεν είναι αρκετό όμως μόνο να αναφερόμαστε σε αυτά. Ο καθένας ας αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Όλοι, πάροχοι υγείας, κράτος, κοινωνία, ασθενείς, ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας εργαστούμε από κοινού με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη.
Στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα σχέδιο υγείας με θεμέλια την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, την αποφυγή της σπατάλης, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την γρήγορη πρόσβαση, με επίκεντρο τον ασθενή.
Έχοντας υπ' όψιν τις οικονομικές δυσκολίες που θα ακολουθήσουν σε όλο τον κόσμο, μετά την πανδημία, πρεπει να υπάρξει προσήλωση στην ποιότητα και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών που μετρούνται με το πραγματικό αποτέλεσμα- όφελος στην υγεία των ασθενών (σε σχέση με τις δαπάνες)
Αυτό σημαίνει συνεχή βελτίωση, ενδυνάμωση ασθενών και παρόχων με γνώση και επικοινωνία, συνεχή έλεγχο της ποιότητας, ασφάλειας και επιδόσεων. Αυτό θα αποτελέσει και φραγμό στις σπατάλες και τις καταχρήσεις που είναι απειλή για τη βιωσιμότητα του σχεδίου και κίνδυνο για αδικίες σε βάρος των σωστών παρόχων και ασθενών.
Μεγάλη είναι η ευθύνη του ΟΑΥ να εγκαθιδρύσει ολοκληρωμένους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και ελέγχου ποιότητας υπηρεσιών πρώτης και δεύτερης φάσης.
Με διαφάνεια, διαβούλευση, συνεννόηση και αλληλοσεβασμό που οικοδομεί αξιοπιστία.
Οι επιστημονικές εταιρείες πρέπει να συμβάλουν στις ιδιαιτερότητες της κάθε ειδικότητας.
Εμείς με τις επιτροπές μας θα αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο.
Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να ξεκινήσει επίσης και η παροχή των υπηρεσιών που έχουν μετατεθεί.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στην ενσωμάτωση και βοήθεια προς τους νέους συναδέλφους που ξεκινούν σε νέες συνθήκες τη σταδιοδρομία τους. Είναι αυτοί που θα εξασφαλίσουν το μέλλον και τη συνέχεια του ΓΕΣΥ. Πρέπει να τύχουν κάθε βοήθειας από τον ΟΑΥ.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση να στηθούν γέφυρες μεταξύ των γιατρών του ιδιωτικού τομέα και των γιατρών του δημοσίου και να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας και συναδελφικότητας.
Η συνεχής περιφρούρηση του συστήματος από συμπεριφορές υπόσκαψης (με τη συνεργασία γιατρών και ασθενών) και η ένταξη μας στην παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1938