ΣΙΣ ΓεΣΥ: 7 εισηγήσεις-απόψεις στο Υπ. Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας


Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ αναφέρει  

«Ο Σύνδεσμος μας έχει συστήσει επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που λειτουργεί επικουρικά και συμβουλευτικά της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και τον εντεταλμένο υπηρεσιακό μηχανισμό.

Πιστεύουμε ότι σήμερα έχει μεγάλη σημασία η εξασφάλιση και άμεση χρήση επαρκών ποσοτήτων προστατευτικών στολών και εξοπλισμού για τους συναδέλφους και το προσωπικό που θα στελεχώσει τα κέντρα λοιμώξεων, κάτι που φυσικά αφορά όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των περιστατικών με κορωνοϊό.
Είναι σημαντική η λήψη όλων των μέτρων προστασίας από την πρώτη στιγμή.

Εκφράστηκε επίσης η πρόταση- επιθυμία από επαγγελματίες υγείας για φιλοξενία σε ξενοδοχείο που θα επιταχθεί για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στις οικογένειες τους ιδιαίτερα αν υπάρχουν ευπαθή μέλη.

Τυχόν νόσηση έστω και μικρού ποσοστού από τους γιατρούς και νοσηλευτές πρώτης γραμμής θα δημιουργήσει τεράστιο και ανυπέρβλητο πρόβλημα- κίνδυνο όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την επάρκεια του συστήματος υγείας.

Δηλώνουμε έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί και τις ευθύνες που προκύπτουν για όλους τους γιατρούς του τόπου μας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αναμένουμε ενημέρωση για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό που γίνεται ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία.
Ιδιαίτερα για τα κέντρα λοιμώξεων. Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι εκτός ή πλήρως απομονωμένα από τους νοσοκομειακούς χώρους πλην των περιπτώσεων που νοσηλεύουν εσωτερικά περιστατικά με κορωνοϊό.

Καταθέτουμε επίσης συμβουλευτικά τις πιο κάτω απόψεις-εισηγήσεις:

1. Πρέπει επειγόντως να σχηματιστεί δίκτυ προστασίας των ευπαθών ομάδων με όλα τα διαθέσιμα μέτρα και αποφάσεις που πρέπει να είναι υποχρεωτικά.

2. Πρέπει να επιδιώξουμε επειγόντως την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης με άμεση πλήρη απαγόρευση της διακίνησης εκτός από τις βασικές ανάγκες και διενέργεια μαζικά τεστ ( με κριτήρια και πρωτόκολλο της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης) για διαπίστωση τυχόν αδιάγνωστων κρουσμάτων του κορωνοϊού ώστε με μέτρα αυτοπεριορισμού τους και ιχνηλάτηση των επαφών τους να αναχαιτιστεί περαιτέρω διασπορά του.

Γι αυτό στηρίζουμε την εισήγηση του ΠΙΣ για lockdown τώρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για 15 μέρες και να επαναξιολογηθεί με πιθανότερη τη χαλάρωση.

Κάθε μέρα που χάνεται τώρα πιθανόν να μετατρέπει την κατάσταση σε μη διαχειρίσιμη.

3. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαστηρίων του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και των πανεπιστημίων που μπορούν να εκτελέσουν αξιόπιστα τεστ.

4. Εξασφάλιση από το εξωτερικό ή με τοπική παραγωγή εάν είναι εφικτό χαμηλού κόστους αναπνευστήρων ή άλλων συστημάτων υποβοήθησης της αναπνευστικής λειτουργίας ώστε η διαθεσιμότητα τους να είναι πολλαπλάσια του αριθμού που διαθέτουμε για να είναι επαρκείς στο χειρότερο σενάριο. Αυτό πιθανόν να είναι θέμα ζωής και θανάτου. Το ίδιο μπορεί να επιδιωκτεί και για μάσκες- προστατευτικό εξοπλισμό.

5. Σχέδιο αξιοποίησης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των ΜΕΘ, αποφασισμένο από τώρα -με λεπτομέρεια- για τα διάφορα πιθανά σενάρια και προετοιμασία τους προς αυτόν τον σκοπό.

6. Συντονισμός επειγόντως δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάτω από την επίβλεψη και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης.

7. Προετοιμασία της επόμενης μέρας μετά τον έλεγχο της κατάστασης και πρόβλεψη για τις μετέπειτα ανάγκες ( κυρίως της επάρκειας τροφίμων, φαρμάκων και της λειτουργίας των βασικών υπηρεσιών)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











917