ΚΕΠΟΙ: Η κατάσταση με τα εμβόλια δεν είναι ανεκτή και θα αντιδράσουμε δυναμικά


Η Επιστημονική Εταιρεία Προσωπικών Ιατρών (ΚΕΠΟΙ) με ανακοίνωσή της αναφέρει:Το Υπουργείο Υγείας με επιστολή του προς τους Προσωπικούς Ιατρούς ζήτησε να βοηθούν τους ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα τους και να τους διευκολύνουν εκεί  όπου χρειάζεται να εγγράφονται για εμβολιασμό.

Δυστυχώς, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με το εμβόλιο της ΑΣΤΡΑ ΖΕΝΕΚΑ και τη δημοσιότητα που πήρε  στα κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και παγκόσμια, πολλοί ασθενείς δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το εν λόγω εμβόλιο και ζητούν να εμβολιαστούν με τα άλλα δύο που διατίθενται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας.

Επειδή οι ποσότητες των άλλων εμβολίων είναι μέχρι σήμερα πολύ λίγες και του ΑΣΤΡΑ ΖΕΝΕΚΑ κατά πολύ περισσότερες, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε του πολίτες να εξασφαλίσουν αυτό που ζητούν.

Αντ’ αυτού οι ασθενείς, εξασκούν αφόρητες πιέσεις στους ΠΙ, ότι δε θέλουμε  ή δεν είμαστε ικανοί να τους βοηθήσουμε να εξασφαλίσουν το εμβόλιο της δικής της προτίμησης και απειλούν και πολλές φορές το κάνουν να αλλάξουν ΠΙ, για να τους το εξασφαλίσει το απαιτούμενο εμβόλιο.

  1. Οι ΠΙ αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μαζί με το γραμματειακό η διοικητικό τους προσωπικό για να εξυπηρετούν τους ασθενείς. Αν ληφθεί υπόψη ότι βοηθούμε και στη διαχείριση των περιστατικών με COVID-19 τότε ο χρόνος που αφιερώνουμε στους ασθενείς μας για αυτά τα δύο θέματα είναι πολύ περισσότερος από τον χρόνο που αφιερώνουμε για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των ασθενών σε ιατροφαρμακευτική και άλλη περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Είναι δε αυτονόητο ότι αυτό αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και της δημιουργίας πικρίας μεταξύ ασθενών και ΠΙ.
  2. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να βγει ξεκάθαρα και να πει στους πολίτες την πραγματικότητα για το εμβόλιο  της ΑΣΤΡΑ ΖΕΝΕΚΑ και να τους πείσει όπως προσπαθούμε και εμείς, ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Σημαντικό είναι να ανακοινώνονται και οι ποσότητες που διατίθενται κάθε φορά για το κάθε ένα εμβόλιο
  3. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι ανεκτή και θα αντιδράσουμε δυναμικά με όλους τους νόμιμους τρόπους. Θα αρνούμαστε δε να εκτελούμε καθήκοντα που δεν είναι στην ουσία στην σφαίρα των δικών μας επαγγελματικών καθηκόντων και υποχρεώσεων.
  4. Θέλουμε επίσης να επαναφέρουμε στην προσοχή των Αρμοδίων ότι προτού μας ανατίθενται καθήκοντα, θα πρέπει το θέμα να συζητείται και να εγκρίνεται με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Με εκτίμηση

Δρ. Ανδρέας Πολυνείκης MDMPHPHD

Πρόεδρος ΚΕΠΟΙ»

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter3671