Επιστολή στον ΠτΔ: Άμεση και πλήρης εφαρμογή της Νομοθεσίας για τον ελάχιστο αριθμό Μαιών


 Άμεση πρόσβαση στη Μαία χωρίς παραπεμπτικό από Γυναικολόγο ή Προσωπικό Ιατρό -Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας 

 20 Ιουλίου 2020

Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας                                                                                                                                       

Κο Νίκο Αναστασιάδη

Ανοιχτή επιστολή

ΘέμαΆμεση και πλήρης εφαρμογή της Νομοθεσίας για τον ελάχιστο αριθμό Μαιών - Άμεση πρόσβαση στη Μαία χωρίς παραπεμπτικό από Γυναικολόγο ή Προσωπικό Ιατρό

           Είναι με αυξανόμενη ανησυχία που παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα όσον αφορά στην άμεση πρόσβαση των γυναικών στη μαία. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ζευγαριών/γυναικών στη μαία και η διασφάλιση της συνέχειας της μαιευτικής φροντίδας (continuity of care) ήταν ήδη δυστυχώς προνόμιο των λίγων, και με απογοήτευση παρακολουθούμε το δικαίωμα αυτό να καταργείται εντελώς στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας (Γε.Σ.Υ).

           Βασικός πυλώνας του Γε.Σ.Υ είναι η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία. Στο θέμα της φροντίδας της μητρότητας, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν διασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην Κύπρο για απευθείας πρόσβαση στη μαία. Τονίζουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο σε δικαίωμα επιλογής, αλλά σε δικαίωμα όλων των γυναικών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας που ήδη αυτή τη στιγμή το ίδιο το σύστημα και οι υφιστάμενες πρακτικές στερούν από τις πλείστες γυναίκες στην Κύπρο.

            Έχοντας ως στόχο την ενημέρωση, ενδυνάμωση και υποστήριξη των ζευγαριών/γυναικών στο ταξίδι της γονεϊκότητας, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτή την κατάφωρη υποτίμηση του επαγγέλματος της μαίας που έχει ως συνέπεια την επιδείνωση του επιπέδου της μαιευτικής φροντίδας για τις γυναίκες και τα νεογνά στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που στόχος του Γε.Σ.Υ είναι η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες.

            Η μαία δεν είναι απλώς η επαγγελματίας υγείας που έχει εκπαιδευτεί να διαχειρίζεται τον τοκετό ως τη φυσιολογική διαδικασία που είναι, και όχι ως μία ιατρική πράξη. Ο ρόλος της είναι ταυτόχρονα συνυφασμένος με την υποστήριξη και ενδυνάμωση που τόσο έχουν ανάγκη οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Η μαία είναι αυτή που έχει εκπαιδευτεί να διαχειρίζεται κυήσεις χαμηλού κινδύνου, να διεκπεραιώνει φυσιολογικό τοκετό, να στηρίζει τον θηλασμό, να εντοπίζει σημάδια διαταραχής της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας της μητέρας και να μπορεί να την παραπέμπει σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας, αλλά και να συμβουλεύει το ζευγάρι/τη γυναίκα για την προαγωγή υγείας του ιδίου και του νεογνού τους. Δεν μπορείτε να στερείτε από τις γυναίκες, τα παιδιά και την κοινωνία το δικαίωμα αυτό.

            Σε ένα καλώς ευνομούμενο κράτος, οι νόμοι που ψηφίζονται πρέπει και να εφαρμόζονται. Ως εκ τούτου, ζητάμε άμεση και πλήρη εφαρμογή της Νομοθεσίας για τον ελάχιστο αριθμό Μαιών που πρέπει να εργοδοτούνται σε κάθε κλινική που είναι συμβεβλημένη με το Γε.Σ.Υ., καθώς και σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές. Ζητάμε επίσης να κατοχυρωθεί στα πλαίσια του Γε.Σ.Υ. το δικαίωμα κάθε γυναίκας σε άμεση πρόσβαση στη Μαία, χωρίς παραπεμπτικό από Γυναικολόγο ή από άλλο προσωπικό Ιατρό. Κάτι τέτοιο συνάδει με την όλη ασθενοκεντρική φιλοσοφία του Γε.Σ.Υ. για το δικαίωμα της επιλογής του παρόχου υπηρεσιών καθώς και για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

            Ευελπιστούμε σε άμεση και θετική απάντησή σας στο κάλεσμά μας. Ευχόμαστε να αναλάβει η Επιτροπή Υγείας τις ευθύνες που της αναλογούν και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναμένουμε ότι θα εισακουστεί η γνώμη της κοινωνίας των πολιτών και των οργανισμών διασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών.

Με εκτίμηση,

Σωματείο Birth Forward

Eline Pedersen,

Πρόεδρος Σωματείου Birth Forward

[email protected]

Παγκύπριος Σύνδεσμος Μητρικού Θηλασμού

Δρ Ουρανία Κολοκοτρώνη,

Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού

[email protected]  

Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού

Μαρία Επαμεινώνδα, 

Εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού [email protected]

Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου

Σουζάνα Παύλου,

Διευθύντρια Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Φύλου

[email protected]

Κοινοποίηση

Πρόεδρο της Βουλής

Αρχηγούς Κομμάτων

Υπουργό Υγείας

Πρόεδρο και Μέλη Επιτροπής Υγείας της Βουλής

Πρόεδρο Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου

Περιγεννητική Εταιρεία Κύπρου 

Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου

Επιτροπή Μαιών και Μαιευτών Κύπρου του ΠΑΣΥΝΜ

Πρόεδρο και μέλη Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου

Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών

Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
1780