To ΓεΣΥ, η «νοσούσα» ποιότητα και το βαρύ τίμημα για τους ασθενείς


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ*

Γράφω αυτές εδώ τις σκέψεις στον απόηχο του πρόσφατου και εξαιρετικά δυσάρεστου, για να μη χρησιμοποιήσω κάποιον άλλον χαρακτηρισμό, περιστατικού επιμόλυνσης 8 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Λευκωσία και νοσηλεύονται τούτη την ώρα σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ.

Σίγουρα, η απόδοση των όποιων ευθυνών και ο καθορισμός της υπαιτιότητας για τις σοβαρές επιπλοκές που παρουσίασαν οι ασθενείς, καθώς και το εάν οφείλονται σε αμέλεια του ίδιου του νοσηλευτηρίου ή σε άλλους αστάθμητους παράγοντες, δεν είναι της παρούσης. Είμαι βέβαιη ότι η διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα δώσει σύντομα όλες τις απαραίτητες απαντήσεις επί των αιτιών.

Το συγκεκριμένο συμβάν μαζί με άλλα, λιγότερο σοβαρά αλλά σε καμία περίπτωση αμελητέα, περιστατικά που έχουν μάλιστα απασχολήσει πολύ πρόσφατα τη δημοσιότητα, όπως η επιμόλυνση δειγμάτων ασθενών με κορωνοϊό σε κλινικό εργαστήριο στην Πάφο τον περασμένο Αύγουστο, προκαλούν, πέρα από εύλογη ανησυχία, τριγμούς στο οικοδόμημα της Υγείας. Παράλληλα, έρχονται να αναδείξουν, για ακόμη μία φορά, το διαχρονικό αίτημα για την εξασφάλιση των απαραίτητων εκείνων συνθηκών και απαιτήσεων που θα επιτρέψουν την παροχή της καλύτερης δυνατής, ασφαλούς και υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης στους πάσχοντες, από την οποία, όπως περίτρανα καταδεικνύεται, απέχουμε σημαντικά.

Για τη χώρα μας η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες αλλαγές στον τομέα της υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, και με έναν πολύ δραστήριο Υπουργό Υγείας σε ρόλο «μπαλαντέρ», η ανάγκη για βέλτιστες πρακτικές από μέρους όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα φροντίδας σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες της υγείας. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, αλλά και τον περιορισμό των κοινωνικοοικονομικών και ψυχοσωματικών επιπτώσεων από τις διάφορες ασθένειες. Η διαπίστευση της ποιότητας των υπηρεσιών είναι πολύ γνωστή στους ιατρούς και τους επιστήμονες, ωστόσο δεν εφαρμόζεται βάσει ενιαίων, προκαθορισμένων κριτηρίων από όλες τις υπηρεσίες υγείας

Κατά την άποψή μου, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα ενδελεχούς, συνεχούς και συνεπούς διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών των κρατικών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων (κρατικών φορέων υγείας, ιατρικής κοινότητας, ασθενών) καιστα πρότυπα του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί τη μοναδική και οριστική λύση στο πρόβλημα της αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η θεσμοθέτηση της αξιολόγησης της ποιότητας θα πληρώσει το κενό που υπάρχει στον υφιστάμενο μηχανισμό, το οποίο αναμένεται ότι θα μεγαλώσει απειλητικά στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς που προβλέπει το ΓεΣΥ. Μεγάλος χαμένος από την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της αναβαθμισμένης ποιότητας των υπηρεσιών υγείας θα είναι πρώτα και πάνω από όλα ο Κύπριος ασθενής. Και αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε πάση θυσία…

*Ιολόγος BSCMScPhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3780