Το Γε.Σ.Υ. αντιμετωπίζει εμπόδια και τρικλοποδιές


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Οι ασθενείς και όλοι οι δικαιούχοι του Γε.Σ.Υ.  πρέπει να διαφυλάξουμε το Γε.Σ.Υ. ως κόρην οφθαλμού. Το Γε.Σ.Υ.και τα μάτια μας, όπως είπε και κάποιος αρχηγός για το κόμμα του. Και το Γε.Σ.Υ. είναι πολυτιμότερο από κάθε κόμμα και κάθε οργάνωση. Είναι για όλους η ασφάλειά μας στο θέμα της υγείας. Χωρίς το Γε.Σ.Υ. το πολύτιμο αγαθό της υγείας θα είναι απλησίαστο για τον περισσότερο κόσμο, μια και η υγεία έχει εμπορευματοποιηθεί, όπως όλα τα αγαθά.

Το Γε.Σ.Υ. συναντά στο δρόμο του κακόβουλες τρικλοποδιές και πολλά εμπόδια. Οι μεγαλογιατροί που ήλεγχαν τον ΠΙΣ το πολέμησαν, για να αποτρέψουν την εφαρμογή του. Για μένα ήταν απαράδεκτη ηθικά και δεοντολογικά η θέση του ΠΙΣ. ΄Επρεπε το Δ.Σ. του να βρίσκεται στην πρώτη έπαλξη για την εφαρμογή και τη βελτίωση του Γε.Σ.Υ. Τα ηγετικά στελέχη του που διαφωνούσαν έντονα με την εφαρμογή του έπρεπε να παραιτηθούν και να οργανώσουν αγώνα για να εμποδίζουν την εφαρμογή του, αν πίστευαν ότι ήταν βλαπτικό, ή υποβάθμιζε τις υπηρεσίες υγείας. Δεν είναι δεοντολογικό ο ιατρικός σύλλογος μιας χώρας να είναι ο πρώτος πολέμιος του Γε.Σ.Υ., επικαλούμενος επιχειρήματα για την ποιότητα της ιατρικής και ιατρικά πρωτόκολλα, που ακόμα δεν κατάφεραν να τα δώσουν στον Ο.Α.Υ. Οι περισσότεροι γιατροί άλλαξαν στρατόπεδο, όταν αντιλήφθηκαν, ότι τα εισοδήματά τους δεν θα μειώνονταν, αλλά θα αυξάνονταν, όπως και αυξήθηκαν από τη συμμετοχή τους στο Γε.Σ.Υ. ΄Ετσι πολλοί εντάχθηκαν στο Γε.Σ.Υ.  για να το ξεζουμίσουν και να του δημιουργήσουν εμπόδια. Αν η ιατρική κοινότητα αγκάλιαζε με θέρμη το Γε.Σ.Υ. από την αρχή και αν μερικοί απέφευγαν το κεφαλοκλείδωμα του, σήμερα η επιτυχής και βελτιούμενη επιτυχία θα ήταν εξασφαλισμένη.

Με τη θέση μου αυτή θέλω να διαχωρίσω τη θέση πολλών εξαιρετικών γιατρών, που προτίμησαν να παραμείνουν εκτός  και να εξυπηρετούν την εκλεκτή τους πελατεία των ψηλών εισοδημάτων.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο στο Γε.Σ.Υ. προήλθε από την ηγεσία της συντεχνίας των γιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτοί είχαν για στόχο τους «τα καλά και συμφέροντα της δημόσιας υπηρεσίας». Αγωνίστηκαν με πάθος και κατοχύρωσαν εκβιαστικά όλα «τα καλά και συμφέροντα», αλλά διατήρησαν όλα τα κακά και τη γνωστή εξυπηρέτηση της δημόσιας υπηρεσίας.

Θεωρώ ότι οι γιατροί, που πήραν το μεγάλο κομμάτι της πίττας του σφαιρικού προϋπολογισμού, πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν ανάλογα για βελτίωση του συστήματος της δημόσιας υγείας, για να κερδίσουν την εκτίμηση του κόσμου, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ικανότατων συναδέλφων τους. Διαφορετικά τα δημόσια νοσηλευτήρια θα μεταφερθούν από την αυτονόμηση στην ιδιωτικοποίηση και την παραχώρησή τους σε στρατηγικούς επενδυτές. Αυτή δεν θα είναι επιλογή, αλλά η μόνη λύση. Και την ευθύνη θα φέρουν οι γιατροί.

Ο Ο.Κ.Υπ.Υ. τώρα που «τέλειωσε» (αν τέλειωσε) με τα αιτήματα των γιατρών, πρέπει να εστιάσει την προσοχή και τις ενέργειές του στην αλλαγή νοοτροπίας των λειτουργών των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εκεί επικρατεί ο παράξενος νόμος «οι ασθενείς πρέπει να ταλαιπωρούνται». Η προσπάθεια πρέπει να είναι οι ασθενείς να νιώθουν, ότι επισκέπτονται ιδιωτικό νοσηλευτήριο, χωρίς άχρηστη γραφειοκρατία και αχρείαστη καθυστέρηση.

Εμείς οι δικαιούχοι πρέπει να προστατεύσουμε το μεγάλο επίτευγμα του Γε.Σ.Υ., να συνεργαστούμε για τη βελτίωσή του για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ως ένα αξιόλογο κοινωνικό επίτευγμα. Εμείς οι δικαιούχοι του Γε.Σ.Υ. πρέπει να απαιτούμε ποιοτική και σωστή ιατρική περίθαλψη, αλλά να είμαστε φειδωλοί στην απαίτηση για αχρείαστες δωρεάν εξετάσεις, αναλύσεις, ακτινογραφίες, απεικονίσεις, τομογραφίες και δαπανηρές και όχι απαραίτητες εξετάσεις.

Υπάρχουν και πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Γε.Σ.Υ. και αφορούν την καθημερινή πρακτική εφαρμογής του Γε.Σ.Υ. Ο ΟΑΥ πρέπει να ζητήσει και να μελετήσει τις απόψεις όλων. Μέχρι τώρα ο ΟΑΥ βρισκόταν υπό εκβιασμό. Τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι, ο ΟΑΥ πρέπει να επιδιώξει όλες τις βελτιώσεις που χρειάζεται το σύστημα. Με γνώμονα πάντοτε την ποιοτική εξυπηρέτηση του δικαιούχου και τη διευκόλυνσή σε όλες τις διαδικασίες και τα μέσα.

*Αρθρογράφος, πρώην Επιθεωρητής Δημοτικής.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4119