Τα κίνητρα των γιατρών και τα δημόσια νοσηλευτήρια


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*
Το κίνητρο είναι κάτι που «ωθεί ή/και ενθαρρύνει κάποιον να ενεργοποιηθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο». Είναι ακόμη «ειδικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα στον οικονομικό τομέα». Αυτά αναφέρει το λεξικό Μπαμπινιώτη. Είναι φυσικό, λοιπόν, ένας εργοδότης να παρέχει κίνητρα για να «ενεργοποιήσει τους υπαλλήλους του κατά συγκεκριμένο τρόπο» ή να «ενθαρρύνει τη δραστηριότητά τους στον οικονομικό τομέα για ανάπτυξη της επιχείρησης του»

Στην περίπτωση των γιατρών του ΟΚΥΠΥ τα κίνητρα ήταν πολύ πεζά. «Θέλουμε αύξηση, για να μην υποβάλουμε παραίτηση και να παραμείνουμε στα κρατικά νοσηλευτήρια». Αναγνωρίζω ότι η αύξηση των εισοδημάτων, των προαγωγών και των όρων εργασίας είναι κίνητρα για να προσελκύσει ένας εργοδότης τους καλύτερους στο επάγγελμα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί όμως να είναι κίνητρο για όλους. Θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου ο ΟΚΥΠΥ να προσφέρει και διπλάσιο μισθό σε κάποιους εξαίρετους γιατρούς, που θα προσέλκυαν νέους πελάτες στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά γιατί να προσφέρει την ίδια αύξηση σε όλους, ακόμα και σ΄ εκείνους που διώχνουν τους ασθενείς από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτή η οριζόντια, όπως την είπαν, αύξηση αδικεί τους εξαιρετικούς γιατρούς.

Τα κίνητρα έπρεπε να τα χρησιμοποιεί ο ΟΚΥΠΥ για προσέλκυση ξεχωριστών γιατρών και όχι να τα απαιτεί η συντεχνία των γιατρών για όλους, για να παραμείνουν όλοι, αφού με τα κίνητρα θα εξισωθούν μισθολογικά όλοι, καλοί, μέτριοι και ανεπαρκείς, με τους καλύτερους και τους εργατικότερους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα; Και τι θα απαντήσει αύριο ο ΟΚΥΠΥ στους νοσηλευτές, αν και αυτοί ζητήσουν κίνητρα για να εξυπηρετούν καλύτερα τους ασθενείς και να τους κρατήσουν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Θα τους πει άραγε «κάμετε ότι θέλετε, νοσηλευτές βρίσκω όσους θέλω».

Το κακό ξεκίνησε με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ. Εκβίαζαν τον ΟΑΥ οι γιατροί, απειλώντας πως δεν θα ενταχθούν. Ο ΟΑΥ ήξερε πως χωρίς ικανό αριθμό γιατρών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το ΓΕΣΥ. ΄Ετσι πρόσφερε δελεαστικές αμοιβές, για να αντιδράσει στον εκβιασμό και να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος. Αυτή η τακτική άνοιξε την όρεξη των γιατρών του δημοσίου, που άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για να κερδίσουν τις μεγάλες απολαβές των ιδιωτών γιατρών του ΓΕΣΥ. ΄Ετσι ο ΟΚΥΠΥ βρέθηκε στριμωγμένος. Και αναγκάστηκε να δώσει και να δώσει, κυρίως για να σκεπάσει όλα τα κακά που προϋπήρχαν στα δημόσια νοσηλευτήρια και να αποφύγει την κατάρρευσή τους. Έτσι, όπως είπε και ένας από τους ανώτερους γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κατέστησαν τους γιατρούς «μετόχους των κερδών» των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά τους απάλλαξαν από ευθύνη για ζημιές που μπορεί να έχει ο ΟΚΥΠΥ.

Προσωπικά πιστεύω στην αξία και τις ικανότητες πολλών γιατρών του δημοσίου. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος, που δεν εγκατέλειψα τα δημόσια νοσηλευτήρια, παρά τα πολλά μειονεκτήματα τους και τις πολλές ενέργειες και ανεπάρκειες του συστήματος, που εξωθούν τον κόσμο να τα εγκαταλείψει.

Η άποψή μου είναι ότι ο ΟΚΥΠΥ έπρεπε να δώσει οικονομικά κίνητρα, ίσως ψηλότερα από αυτά που έδωσε, αλλά στοχευμένα. Να αποτελούν κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας, της βελτίωσης των υπηρεσιών, της μείωσης της ταλαιπωρίας των ασθενών, ώστε οι ασθενείς να προτιμούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Από ότι δείχνουν τα γεγονότα τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις συστημικές τους αδυναμίες, τις επαναλαμβανόμενες ταλαιπωρίες, ούτε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες συναγωνισμού, παρόλο που έχουν ικανότατους λειτουργούς και σύγχρονο εξοπλισμό.

Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με μόνο επιδερμικές και επιφανειακές αλλαγές στο σύστημα, τότε είναι σίγουρο ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα είναι συναγωνιστικά. Δεν θα μπορέσουν να συναγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα κάμει άλματα στη βελτίωση του μέσα σε συναγωνιστικό περιβάλλον. Και τότε τα δημόσια νοσηλευτήρια θα φθίνουν συνεχώς. Θα παραμείνουν, όπως συνέβη με τις Κυπριακές Αερογραμμές, μια εταιρεία με υψηλόβαθμους και υψηλόμισθους λειτουργούς, ώσπου να καταλάβουν, αν το καταλάβουν, ότι πρέπει να εξισωθούν με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στους μισθούς οριζοντίως. Αν δεν το κατανοήσουν θα ακολουθήσουν το δρόμο των Κυπριακών Αερογραμμών.  Με μια διαφορά. Τα δημόσια νοσηλευτήρια τα αναμένουν πολλοί επενδυτές για να τα κάμουν να ορθοποδήσουν. ΄Ετσι και οι λειτουργοί των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα εξισωθούν πραγματικά και σε όλα με τους λειτουργούς του ιδιωτικού τομέα. Οι μόνοι που θα ζημιώσουν θα είναι, όπως πάντα, οι ασθενείς. Μακάρι ο ΟΚΥΠΥ και ο ΟΑΥ να αποτρέψουν αυτή την κατρακύλα και να μας απαλλάξουν από αυτό το κακό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2878