Στην τελική ευθεία για το ΓεΣΥ


 ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ Α ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC*

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η β´ φάση του ΓεΣΥ που αφορά την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. Η πανδημία ανέτρεψε κάπως τους αρχικούς σχεδιασμούς με αποτέλεσμα οικονομικές αναπροσαρμογές, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες, κάτι όμως που δεν ικανοποίησε ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Εαν η δυσαρέσκεια παραμείνει τότε το κύριο βάρος της ενδονοσοκομειακής φροντίδας που θα καλύπτεται από τον ΟΑΥ, θα πέσει στα γενικά νοσοκομεία, τα οποία θα κληθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε χειρουργεία και σε νοσηλεία.

Η πίεση θα είναι αρκετά μεγάλη λόγω αυξημένων αναγκών εξαιτίας της ακύρωσης των προγραμματισμένων χειρουργείων και άλλων παρεμβάσεων στη διάρκεια του Μάρτη και του Απρίλη, λόγω πανδημίας.

Τα γενικά νοσοκομεία ως γνωστό λειτούργησαν αυτό το κρίσιμο διάστημα στη βάση διαταγμάτων. Αρχικά κάλυπταν μόνο τα επείγοντα, στη συνέχεια τις νοσηλείες με πληρότητα μέχρι 60% για να αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στο 80%.

Αυτό μόλις 9 ημέρες πριν το ΓεΣΥ.

Πέραν της δυσαρέσκειας των ιδιωτικών νοσοκομείων, σκεπτικισμός επικρατεί επίσης στις τάξεις των κυβερνητικών γιατρών, οι οποίοι μέσω των συντεχνιών ΠαΣυΚΙ και ΠαΣυΔΥ, ζητούν συμφωνία για κίνητρα πριν την 1η Ιουνίου.

Τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά.

Από τη μια οι συντεχνίες των γιατρών και από την άλλη τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στη διάρκεια της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας έπρεπε να πάρει κάποιες στοχευμένες αποφάσεις. Κατά γενική ομολογία οι αποφάσεις που πήρε  κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, το δε αποτέλεσμα από την πανδημία, το μαρτυρεί.

Ο επιδέξιος χειρισμός της κρίσης υπήρξε καταλυτικός για την έκβαση της πανδημίας, προσφέρει δε ένα πλεονέκτημα στο Υπουργείο Υγείας για να διαχειριστεί τις διαφωνίες που παρατηρούνται, τόσο ανάμεσα στους κυβερνητικούς όσο και στους ιδιώτες γιατρούς και νοσοκομεία, σε σχέση κυρίως με την οικονομική πτυχή του ΓεΣΥ.

Η δίμηνη κρίση από την πανδημία οδήγησε την οικονομία στα όρια της, αφού η χώρα μας απώλεσε σε αυτό το διάστημα σημαντικές πηγές εσόδων, όπως ο τουρισμός, είναι δε αμφίβολο κατά πόσο δύναται να ανακάμψει στους επόμενους λίγους μήνες.

Συνεπώς, οι όποιες διεκδικήσεις ακούγονται αυτό το διάστημα και σχετίζονται με οικονομικές πτυχές, δεν πρόκειται να τύχουν ευρύτερης κοινωνικής υποστήριξης γνωρίζοντας ότι πολλές οικογένειες δοκιμάζονται σκληρά αυτό το διάστημα λόγω σημαντικής μείωσης του εισοδήματος τους.

Από την άλλη δεν θα ήταν ορθό ο ιατρικός κόσμος να πληρώσει τη νύφη από την οικονομική ζημιά λόγω πανδημίας. Πόσο μάλλον που τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία γενικότερα, χαρακτήρισαν τους επαγγελματίες υγείας ως τους ανθρώπους που έδωσαν μάχη στη πρώτη γραμμή και διαφύλαξαν τη δημόσια υγεία.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











904