Σκέψεων και προβληματισμών συνέχεια για το ΓεΣΥ


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Είναι με συνεχές και εντεινόμενο ενδιαφέρον που παρακολουθώ, όσο στενά μου δίδεται η ευκαιρία και η δυνατότητα, τα τεκταινόμενα στον χώρο της Υγείας. Πριν λίγες ημέρες, ως Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ), τοποθετήθηκα δημόσια και κατήγγειλα κάποιες αδυναμίες του Συστήματος, καταθέτοντας συνάμα συγκεκριμένες εισηγήσεις που θεωρώ ότι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Ως επιστήμονας, από τώρα και στο εξής, πάντα με εντιμότητα, διαφάνεια και με όπλο την πολυετή μου εμπειρία στον τομέα της Υγείας, θα εξακολουθήσω να ασχολούμαι με τα προβλήματα του ΓεΣΥ, γιατί τόσο οι χρόνιοι, σπάνιοι πάσχοντες όσο και όλοι οι Κύπριοι πολίτες, που είμαστε δυνητικά ασθενείς, χρειαζόμαστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Περιμέναμε δεκαετίες για την υλοποίησή του, το έχουμε σήμερα και δεν πρέπει να αφήνουμε τα προβλήματα να σωρεύονται και το ίδιο το Σύστημα, ως εκ τούτου, να καρκινοβατεί.

Εκπροσωπώντας δύο οργανισμούς ασθενών τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, γνωρίζω από πρώτο χέρι την ανάγκη σεβασμού των αιτημάτων και των παραπόνων τους. Είναι φρόνιμο, ωστόσο, τη διαχείριση και επίλυση των καταγγελιών των ασθενών να αναλαμβάνουν Επιτροπές εμπειρογνωμόνων, στις οποίες ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση.

Το θέμα, φυσικά, δεν είναι το όνομα που θα δοθεί στις Επιτροπές αυτές, αλλά η δημιουργία και λειτουργία τους, ώστε να αναδεικνύονται τα όποια προβλήματα με ορθό και τεκμηριωμένο τρόπο. Από τη μία, δηλαδή, να διασφαλίζονται και να προωθούνται πρωτίστως η ικανοποίηση και το όφελος των ασθενών, αλλά και να μην αδικούνται, από την άλλη, οι επαγγελματίες υγείας και ειδικότερα οι γιατροί. Διότι κάθε παράπονο ασθενή, σίγουρα θίγει και έναν ή μια ομάδα ιατρών.

Απευθύνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει το συντομότερο πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση και διόρθωση των σοβαρότατων δυσλειτουργιών τόσο στον ΟΑΥ όσο και στον ΟΚΥπΥ. Το Κράτος πιστώθηκε μια τιτάνια κοινωνική μεταρρύθμιση, στην οποία μάλιστα η συμβολή του ίδιου του κ. Αναστασιάδη υπήρξε καταλυτική, και θα ήταν πραγματικά άδικο λόγω ανεπαρκειών και λαθών αυτή η προσπάθεια να εκτροχιαστεί σε ένα ελλιπές, μη-λειτουργικό και νοσηρό Σύστημα Υγείας.

Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να επαναλάβω το εξής· έχουμε συνηθίσει τα 2-3 τελευταία χρόνια να βλέπουμε να τοποθετούνται επί της μεταρρύθμισης μέλη οργανώσεων επαγγελματιών υγείας και ασθενών ή και άτομα με συνδικαλιστική δράση, που διαθέτουν άποψη, θέση και ρόλο και πρέπει να εισακούονται. Θεωρώ όμως πως πρέπει, πρώτα και κύρια, να εισακούονται ακαδημαϊκοί και επιστήμονες με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στον τομέα της Υγείας, που να μπορούν να μετουσιώνουν τις απόψεις των οργανωμένων συνόλων και ασθενών σε επιστημονικές εισηγήσεις και κατευθυντήριες οδηγίες προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό και τους κρατικούς αξιωματούχους.

Τα κράτη που έχουν σήμερα εύρωστα και αποτελεσματικά δημόσια συστήματα υγείας είναι εκείνα που κατάφεραν να αξιοποιήσουν συστηματικά την εμπειρία και τις δεξιότητες των κορυφαίων επιστημόνων που διαθέτουν. Στην Κύπρο δε στερούμαστε τέτοιου αξιολογότατου προσωπικού και είναι αναγκαίο να επωφεληθούμε από αυτό στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

*BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











990