Πολλά μπράβο στον Προέδρο της Δημοκρατίας για την προσήλωσή του στην επιτυχία του ΓεΣΥ


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Πέντε μήνες μετά την επίσημη πρώτη της μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας τον περασμένο Ιούνιο, είναι περίπου 700.000 οι συμπολίτες μας που έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και έχουν τη δυνατότητα, συνεπώς, να επωφελούνται από τις υπηρεσίες του. Ο αριθμός αυτός αποτελεί τρανή απόδειξη, από τη μία, του πόσο μεγάλη ανάγκη είχε και έχει αυτός ο τόπος για μια ριζική αναδιαμόρφωση του πολύπαθου και βαθιά αναχρονιστικού μέχρι πρότινος τομέα της Υγείας και, από την άλλη, υποδηλώνει ότι το ΓεΣΥ μοιάζει δειλά- δειλά να κερδίζει ορισμένες ‘’μάχες’’, αφού ο κόσμος το στηρίζει και το χρησιμοποιεί.

Απέχουμε παρασάγγας, ωστόσο, από το να χαρακτηρίσουμε την υλοποίηση του νέου συστήματος επιτυχή. Ο δρόμος για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του Συστήματος Υγείας, έτσι όπως υποδεικνύουν η εγγενής φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του, θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί με μια απότομη και κοπιαστική ανηφόρα, γεμάτη αναπάντεχα εμπόδια που δυσχεραίνουν αισθητά τη διαδρομή προς τον τελικό προορισμό.

Σήμερα το ΓεΣΥ φαίνεται να ισορροπεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς παρόλα τα θετικά δείγματα γραφής που έχουν δώσει τόσο οι ιθύνοντες όσο και οι υπόλοιποι εταίροι για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουν προκύψει, είναι πολλά, περίπλοκα και πιεστικά τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία χρειάζεται να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Αναφέρομαι ενδεικτικά στην κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ, με καθυστερήσεις και στην στελέχωση και στην αυτονόμησή τους από άλλες κρατικές υπηρεσίες, στις σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα, στα φαινόμενα κατάχρησης των υπηρεσιών του Συστήματος, αλλά και στον εξελισσόμενο κρίσιμο διάλογο για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, ζητήματα που αποτελούν πλέον μόνιμο ‘’πονοκέφαλο’’ για το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, την οποία δημοσίευσε προ ολίγων ημερών η εφημερίδα «Σημερινή».

Πιστεύω άνευ αμφιβολιών και το έχω επισημάνει πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι χωρίς τη σθεναρή πολιτική βούληση και στοχοπροσήλωση κυρίως του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη για προώθηση και στήριξη του ΓεΣΥ, σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων από την ψήφιση έως και την κρίσιμη περίοδο πριν την εφαρμογή του, η μεταρρύθμιση θα παρέμενε μέχρι σήμερα στα χαρτιά. Έτσι, κατά την άποψή μου, είναι για ακόμη μία φορά άξιος συγχαρητηρίων ο Πρόεδρος για την τόλμη του να δηλώσει, σχετικά με τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, πως αν εξακριβωθεί ότι το Σύστημα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα από τον λαό και την πολιτική ηγεσία θα πρέπει να υποστεί ενδεχομένως κάποιες αλλαγές στον υφιστάμενο σχεδιασμό του.

Το ότι στηρίζουμε ένα Σύστημα Υγείας, όπως έχω κάνει και εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή, δε σημαίνει επ’ ουδενί ότι δεν πρέπει να επισημαίνουμε τις αδυναμίες του και να εισηγούμαστε την υιοθέτηση θαρραλέων λύσεων, όταν αυτές απαιτούνται. Ένα Σύστημα Υγείας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ανελαστικό, αλλά να εξελίσσεται με τον χρόνο και να ενσωματώνει πρόνοιες για τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση και ανακούφιση των ασθενών, αλλά και για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

Πως αλλιώς θα ευοδωθεί ο στόχος μας για να το καταστήσουμε αποτελεσματικό, ποιοτικό, ανθεκτικό και προσιτό σε όλους, εφάμιλλο ή και καλύτερο από εκείνα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών;

*BSC, MSc, PhD




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1120