Ποιος έχει το απάνω χέρι στο ΓεΣΥ και στα δημόσια νοσηλευτήρια


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Τα γεγονότα και οι διαδικασίες τις τελευταίες μέρες για το θέμα της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων του Γε.Σ.Υ. έδειξαν ολοφάνερα ποιος έχει το απάνω χέρι, ποιος παίρνει και ποιος επιβάλλει τις αποφάσεις. Για το συμφέρον των ασθενών βεβαίως, βεβαίως. Ο Ο.Α.Υ. έπρεπε να πάρει αποφάσεις και να λειτουργήσει τα εφημερεύοντα ιατρεία πριν από τρία χρόνια, από το 2019, όταν άρχισε η εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. Έκτοτε πέρασαν τρία χρόνια και το μόνο που αποφασίστηκε ήταν η αναβολή του θέματος, αλλιώς η γιατροί θα έκαναν απεργία.

Όσοι έχουν την εντύπωση ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ο.Α.Υ. και του Ο.Κ.Υπ.Υ. μελετούν τα θέματα, παίρνουν αποφάσεις και οι διευθυντικές ομάδες των δυο οργανισμών τις εφαρμόζουν, πλανώνται «πλάνην οικτράν». Γιατί για όλα τα θέματα πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο αναρχοσυνδικαλισμός των γιατρών, είτε αυτός εκδηλώνεται με τον κ. Κούμα, είτε με άλλον συντεχνιακό ηγέτη των γιατρών; Μα για το καλό των ασθενών, βεβαίως, βεβαίως.

 Φυσικά αναγνωρίζω το δικαίωμα των γιατρών να έχουν άποψη και να υποβάλλουν εισηγήσεις για επιστημονικά θέμα υγείας και ιατρικής περίθαλψης. Οι επιστήμονες γιατροί και οι επιστημονικές επιτροπές όμως. ‘Όχι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών. Αυτές έχουν δικαίωμα να συζητούν και να διεκδικούν τα εργασιακά δικαιώματα, τους όρους εργασίας και τους μισθούς των μελών τους. Και έχουν υποχρέωση, όταν αυτά καταπατούνται να τα υπερασπίζονται, ακόμα και με απεργιακά μέτρα. Αλλά με ποιο δικαίωμα  απαιτούν να έχουν λόγο και κυρίως να επιβάλλουν την άποψη τους σε θέματα που δεν έχουν σχέση με εργασιακά, συνδικαλιστικά θέματα. Γιατί δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν στον ΟΚΥΠΥ το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα νοσηλευτήρια και τις υποδομές τους για εξυπηρέτηση των ασθενών; Ο αναρχοσυνδικαλισμός των γιατρών απειλεί, εκβιάζει και επιβάλλει στον ΟΚΥΠΥ τις απόψεις του, όχι μόνο για συνδικαλιστικά θέματα, αλλά για όλα τα θέματα που η αρμοδιότητα ανήκει στον ΟΚΥΠΥ.

Στο θέμα των εφημερευόντων ιατρείων ο αναρχοσυνδικαλισμός εκβίασε αναβολή και ο λαϊκισμός της εξουσίας υποχώρησε ατάκτως. Λέω λαϊκισμός, επειδή πίσω από τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών υπάρχει η εξουσία, που λαϊκίζει,  γιατί κλείνει τα μάτια στον εκβιασμό, αλλά τα έχει ανοικτά, για μετρά τις ψήφους των διαμαρτυρομένων και να αποδέχεται τον εκβιασμό. Με τον τρόπο αυτό ο αναρχοσυνδικαλισμός έγινε ασύδοτος και παντοδύναμος. Ο υπουργός υγείας φάνηκε να μην αποδέχεται τον εκβιασμό των γιατρών, αλλά στην κρίσιμη σύσκεψη, αντί να κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πατήσει το πόδι στις απαράδεκτες απαιτήσεις του αναρχοσυνδικαλισμού, υποχώρησε ατάκτως. Φαίνεται ότι κάποιοι του ψιθύρισαν να συνετισθεί… για να αποφύγουμε την απεργία. Έτσι πάμε για πολλοστή αναβολή και καλά κρασιά το Σεπτέμβρη.

Ο αναρχοσυνδικαλισμός των κυβερνητικών γιατρών, όπως και ο αναρχοσυνδικαλισμός πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου και του ημικρατικού τομέα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι συνδικαλιστικές αυτές οργανώσεις αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητας τους. Δυστυχώς ο λαϊκισμός της Κυβέρνησης έχει εκθρέψει αυτόν το παραλογισμό και σήμερα δεν μπορεί να τον ελέγξει. Περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια να τον ικανοποιεί Και ο αναρχοσυνδικαλισμός γίνεται ολοένα και θρασύτερος.

Έτσι η Κυβέρνηση, έρμαιο στα χέρια των συνδικαλιστών, δεν κατάφερε ακόμα να ιδρύσει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, επειδή οι συνδικαλιστές προβάλλουν εμπόδια, για το καλό των ασθενών, βεβαίως, βεβαίως. Ο ΟΚΥΠΥ έχει ικανοποιήσεις όλες τις μισθολογικές και επιδοματικές απαιτήσεις των συνδικαλιστών. Τώρα υποχωρεί σε κάθε απαίτησή τους σε θέματα, που δεν έχουν καν το δικαίωμα να έχουν λόγο. Είναι λογικό οι υπάλληλοι να επιβάλλουν στους εργοδότες τους με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν την περιουσία και θα αξιοποιήσουν τις υποδομές της επιχείρησής τους; Αυτός ο παραλογισμός, δυστυχώς, έχει γίνει κανόνας. Και οι δικαιούχοι του Γε.Σ.Υ. παρακολουθούν ενεοί.

Αρθρογράφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











994