Όταν η ζωή σου κρέμεται από τους γραφειοκράτες του ΓεΣΥ!


Ο κάθε χρόνιος ασθενής εναποθέτει την τύχη και την υγεία του στα χέρια ενός υδροκέφαλου οργανισμού

ΤΗΣ ΧΡΥΣΩΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ*

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της εισαγωγής της δεύτερης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας την 1η Ιουνίου 2020, ανέφερε: «Σήμερα είναι μία μέρα για την οποία όλοι μας, πολίτες, κυβέρνηση, κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι. Είναι μία πραγματικά ιστορική μέρα, γιατί υλοποιούμε ένα όραμα δεκαετιών για τη χώρα μας, γιατί ολοκληρώνεται με την έναρξη υλοποίησης της δεύτερης του φάσης, το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που έλειπε για δεκαετίες».

«Το ΓεΣΥ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για την Κύπρο, ένα επίτευγμα στον τομέα της υγείας, μια ιστορική στιγμή για τον λαό της Κύπρου». Για δεκαετίες μεγαλώσαμε με το σύνθημα αυτό. Για δεκαετίες μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι, όποιος τάσσεται εναντίον του ΓεΣΥ είναι πολέμιος των κατακτήσεων του λαού, είναι κατά των κοινωνικών πολιτικών, της υγείας και της ευημερίας του λαού μας.

Πόσα και πόσα εκατομμύρια δαπανήθηκαν για μελέτες, για εμπειρογνώμονες και για έρευνες για ένα σχέδιο υγείας; Αν κάποιος επιχειρήσει να κοστολογήσει όλα όσα προηγήθηκαν μέχρι την υλοποίηση του Σχεδίου θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ένα πολυδάπανο Σχέδιο για το οποίο αναλώθηκε χρόνος, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό για δεκαετίες.

Σήμερα το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι γεγονός. Για να εξυπηρετεί τον λαό, για να καλύπτει τις ασθένειές του, για να καλύπτει τα φάρμακά του. Ο φορολογούμενος πληρώνει και το κράτος «επενδύει» στην υγεία του. Ένα νέο αφήγημα που έντεχνα και μαεστρικά πλασάρεται από τους θιασώτες του Σχεδίου για να υπερτονιστούν τα πλεονεκτήματά του. Ναι, έχει θετικά το ΓεΣΥ. Κανένας δεν τα αμφισβητεί.

Οι χρόνιοι ασθενείς

Σε μια από τις πολλές προσεγγίσεις που ακούσαμε πριν την εφαρμογή του ήταν και η εξής:  Το Σχέδιο θα βοηθήσει, θα στηρίξει και θα ευεργετήσει τους χρόνιους ασθενείς. Τους ασθενείς εκείνους που υποφέρουν για χρόνια, που έχουν ανάγκη από μια πολυθεματική ομάδα ιατρών και εξειδικευμένα φάρμακα, τις περισσότερες φορές δαπανηρά. Καρδιοπάθειες, καρκίνοι, αυτοάνοσα νοσήματα, σοβαρές ψυχικές διαταραχές, μεταμοσχεύσεις και πολλά άλλα.

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται μια πολυθεματική ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, τους οποίους επισκέπτονται συχνά για διάφορους λόγους και αιτίες και φάρμακα καθημερινής χρήσης.

Παρόλο που δεν θεωρώ σωστό να μιλά κάποιος για τις προσωπικές του εμπειρίες, εντούτοις το αναφέρω με μοναδικό λόγο να δώσω την πραγματική διάσταση του όλου θέματος. Αν και σχετικά νέα στην ασθένεια της εποχής, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, η δική μου εμπειρία μπορεί να δώσει μια εικόνα για το τι σημαίνει χρόνιος ασθενής και πώς μπορεί να βοηθηθεί ή όχι από το ΓεΣΥ. Για παράδειγμα, ο ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση χρειάζεται νευρολόγο, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, ουρολόγο, φυσιοθεραπευτή, συχνές αναλύσεις,  μαγνητική τομογραφία, εξειδικευμένα και ακριβά φάρμακα, τα οποία εγκρίνονταν από το Υπουργείο Υγείας, μετά από προσωπικό αίτημα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, και μέχρι προ της εποχής του Σχεδίου.

Αναφέρω ειδικά την εποχή προ του ΓεΣΥ, γιατί καλώς ή κακώς, ήξερες πως κάθε μήνα θα παρουσίαζες τη συνταγή σου στο δημόσιο νοσοκομείο ή στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και θα λάμβανες το φάρμακο που σου συνταγογραφούσε ο ιατρός σου. Μπορεί το φάρμακό σου να μην ήταν τελευταίας γενιάς, γιατί υπήρχει πρωτόκολλο και πρέπει να τηρηθεί, αλλά τουλάχιστον ήξερες πως κάποια θεραπεία λαμβάνεις.

Η εποχή του ΓεΣΥ

Και τώρα περνάμε στην εποχή μετά το ΓεΣΥ.

Πρώτο, χάνεις τον ιατρό της απολύτου εμπιστοσύνης σου, βλέπε νευρολόγο, εάν υποχρεώθηκε να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς ότι αν πάθεις επεισόδιο και δεν καταφέρεις να βρεις ραντεβού μαζί του, η μεγαλύτερη πιθανότητα, θα πρέπει να εμπιστευτείς άλλο ιατρό που θα σε δει άμεσα και θα πληρώσεις.

Δεύτερο, δυσκολεύεσαι να βρεις ραντεβού επίσης με τους ιατρούς της εμπιστοσύνης σου άλλων ειδικοτήτων (οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό κ.λπ). Ακόμη κι αν καταλήξεις σε κάποιον άλλον, ίσως η επίσκεψη να μην είναι άμεση, με επίσης επιπτώσεις στην υγεία σου.

Όσο για τη μαγνητική τομογραφία θα πρέπει να κλείσεις την τελευταία φορά που μπήκες στον μαγνητικό τομογράφο! Δηλαδή μια φορά τον χρόνο.

Όμως, το πιο οδυνηρό, τραγικό και φοβιτσιάρικο είναι να παραμείνεις χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Από την ημέρα που το ΓεΣΥ πέρασε στη δεύτερη φάση υλοποίησής του, υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή των εξειδικευμένων φαρμάκων, που χορηγούνται από τα αυτόνομα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, ακόμη κι αν ο υπεύθυνος λειτουργός παραγγελιών έκαμε τη δουλειά του σωστά και υπεύθυνα. Παράγγειλε στην ώρα του το φάρμακο. Γιατί; Επειδή πλέον η παραγγελία δεν διεκπεραιώνεται από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αλλά από τον Οργανισμό Ασφάλισης   Υγείας (ΟΑΥ) ο οποίος ιδρύθηκε με βάση τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο (Ν.89(Ι)/2001) και αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με τριμερή εκπροσώπηση (Κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενοι) και έχει ως αποστολή του την εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο.

Είναι αυτός ο Οργανισμός που «χρύσωσε» τους Προσωπικούς Ιατρούς για να τους προσελκύσει στο Σύστημα!

Άρα, λοιπόν, ο κάθε χρόνιος ασθενής εναποθέτει την τύχη και την υγεία του στα χέρια ενός υδροκέφαλου οργανισμού (το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου μας θυμίζει τις Κυπριακές Αερογραμμές),  ο οποίος μας υπενθυμίζει κατ’ επανάληψη, με τις πράξεις, τις ενέργειες, τις παραλείψεις και το έργο που όφειλε να φέρνει έγκαιρα σε πέρας ότι, «όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει».

Αργεί να ξημερώσει… Για τα αυτοάνοσα είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Σημειώνω τη δήλωση του Καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτη Παπαθανασόπουλου, Διευθυντή Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ: «Η πάθηση αντιμετωπίζεται, αλλά δεν είναι ιάσιμη, για αυτό οι πολλές θεραπευτικές επιλογές είναι σημαντικές».

*Δημοσιογράφος 
Comments (1)

  1. THEODOROS ATHINODOROU:
    Sep 24, 2020 at 12:11 PM

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΕΣΥ.
    ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΩΝ 3000-4000 ΕΥΡΩ,ΚΑΙ ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.
    ΑΣ ΕΒΑΖΑΝ 200-300 ΕΥΡΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ 3-10 ΧΙΛΙΑΔΩΝ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΑΝ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΛΠ


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
1437