Οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι της πίτας του ΓεΣΥ


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Πριν λίγες μέρες ήμουν με κάποιο φίλο, γνώστη των κτηματομεσιτικών στην περιοχή Πρωταρά. Είμαστε στο αυτοκίνητο, στο δρόμο που οδηγεί στην τουριστική περιοχή Πρωταρά. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι γνωστή. Περνούσαμε δίπλα από ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών που είχαν σύγχρονο και καινοτόμο σχεδιασμό. Μου άρεσαν ιδιαίτερα και το είπα στο φίλο μου. Εκείνος μου απάντησε, πως πράγματι ήταν πολύ ωραίες εξοχικές κατοικίες. Και συνέχισε λέγοντας, ότι από τις είκοσι κατοικίες, τις δεκατέσσερις τις αγόρασε το Γε.Σ.Υ. Χαμογέλασα για το αστείο και του απάντησα, ότι το Γε.Σ.Υ. δεν κάνει επενδύσεις σε ακίνητα. Και ο φίλος μου μου απάντησε: «Μα δεν τις αγόρασε το Γε.Σ.Υ. τις αγόρασαν δεκατέσσερις γιατροί με τα χρήματα, που τους πλήρωσε το Γε.Σ.Υ.»

Έπιασα το υπονοούμενο και χαμογέλασα. Ο απλός κόσμος με το χιούμορ του περιγράφει με πολύ παραστατικό τρόπο το κοινωνικό γίγνεσθαι. Πρόκειται για τις αμοιβές με τις οποίες ο Ο.Α.Υ. αποζημιώνει τους γιατρούς. Τελευταία σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Αντώνης Τροκκίδης ανέφερε: «Το Γε.Σ.Υ. έχει σώσει περισσότερους γιατρούς από τη δυσπραγία, παρά ασθενείς από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους». Η εντύπωση του κόσμου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών, αμείβεται από τον Ο.Α.Υ. με υπέρογκα ποσά. Πολλοί δεν μπορούσαν να διανοηθούν, ότι θα είχαν τόσο ψηλά εισοδήματα. Και αυτή την εντύπωση δεν τη διέψευσε κανείς, ούτε ο Ο.Α.Υ., ούτε οι οργανώσεις των γιατρών, ούτε ατομικά κάποιοι γιατροί. Φυσικά ανάμεσα στους παροχείς είναι και οι πληβείοι. Είναι υπηρεσίες που εντάχθηκαν τελευταίες, όταν το μεγάλο μέρος της πίτας είχε ήδη δοθεί ως κίνητρο.

Οι γιατροί στην τεράστια πλειοψηφία τους υπήρξαν οι άριστοι των αρίστων ανάμεσα στους μαθητές, σπούδασαν για τουλάχιστον μια δεκαετία μια δύσκολη επιστήμη και πρέπει να επιμορφώνονται συνεχώς, να μελετούν και να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις της ιατρικής. Η εργασία τους συνεπάγεται τεράστια ευθύνη. Για τούτο πιστεύω πως είναι δίκαιο να αμείβονται με πολύ ψηλούς μισθούς, τριψήφιο αριθμό χιλιάδων. Και μερικοί εξαιρετικοί ειδικοί γιατροί, που όλοι τους επιλέγουν για θεραπεία, πρέπει να αμείβονται ακόμα περισσότερο. Όμως ο Ο.Α.Υ. αναγκάστηκε, μοιράζοντας την πίτα του Γε.Σ.Υ. να προσφέρει σε όλους ανεξαίρετα τους γιατρούς τεράστιες αμοιβές. Και έκαμε τους συνδικαλιστές των γιατρών των δημοσίων νοσηλευτηρίων να καταστούν αδιάλλακτοι στον αγώνα διεκδίκησης επανειλημμένων αυξήσεων. Και όμως αυτοί έχουν τη σιγουριά και την ασφάλεια που λείπει από το συναγωνισμό του ιδιωτικού τομέα.

Το μονοασφαλιστικό, τονίζω το μονοασφαλιστικό, και αλληλέγγυο Γε.Σ.Υ. δεν μπορεί να αλλάξει με κανένα τρόπο.  Μονοασφαλιστικό, επειδή μόνο ο ΟΑΥ θα εισπράττει ασφάλιστρα και μόνο ο ΟΑΥ θα έχει δικαίωμα να ασφαλίζει την υγεία των δικαιούχων. Ο νόμος επίσης το καθιστά αλληλέγγυο, επειδή όλοι οι πολίτες της Κ.Δ.. είναι δικαιούχοι και έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, που μπορεί να είναι και μηδενική και όλοι οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ίσες υπηρεσίες υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ανάλογα με την εισφορά τους. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι κατοχυρωμένη από το νόμο. Όμως η εθελοντική αλληλεγγύη προσκρούει στον ανθρώπινο παράγοντα, στα συμφέροντα και τις αδυναμίες του. Έτσι οι παροχείς δεν είναι αλληλέγγυοι με τους δικαιούχους και μεταξύ τους και οι δικαιούχοι δεν είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους.

Ο ΟΑΥ πρέπει να κάμει ανακατατάξεις στο διαμοιρασμό της πίτας του σφαιρικού προϋπολογισμού, που δημιουργείται με τις εισφορές όλων μας. Οι παροχείς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας πρέπει να αμείβονται πλουσιοπάροχα. Πρέπει να γίνεται έλεγχος για να μην γίνεται εκμετάλλευση, ούτε από παροχείς, ούτε από δικαιούχους.  Ως τώρα φαίνεται ότι το Γε.Σ.Υ. έγινε για τους γιατρούς και για κάποιες κατηγορίες παροχέων. Καιρός να στραφεί και προς τους δικαιούχους. Πρέπει να δίνει αρκετές πληροφορίες, που τώρα τις κρατά εμπιστευτικές, για να μπορεί κάθε δικαιούχος να κάμνει ορθή επιλογή γιατρού. Ο δικαιούχος πρέπει να ξέρει την ηλικία, το έτος αποφοίτησης, τις ειδικεύσεις και τις εξειδικεύσεις κάθε γιατρού. Πρέπει επίσης να ξέρει πόσους δικαιούχους έχει εγγράψει ένας προσωπικός γιατρός, για να κρίνει αν μπορεί και ό ίδιος να βρίσκει γρήγορη εξυπηρέτηση. Πρέπει επίσης να βλέπει στο φάκελό του τις συνταγές και όλα τα παραπεμπτικά.

Το μονοασφαλιστικό, τονίζω το μονοασφαλιστικό, και αλληλέγγυο Γε.Σ.Υ. χρειάζεται ένα επαναπροσδιορισμό και μια αναδιάρθρωση. Πρέπει επίσης να διερευνήσει όλες τις ισχύουσες διαδικασίες παροχής και λήψης ιατρικών υπηρεσιών. Πολλά μπορεί να αλλάξουν, χωρίς να διαφοροποιεί ο μονοασφαλιστικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας του Γε.Σ.Υ.

Δεν μπορεί κάποιος γιατρός να είναι και εντός και εκτός Γε.Σ.Υ. Πρέπει όμως ένας δικαιούχος, που επιλέγει μια εξειδικευμένη επέμβαση από γιατρό εκτός Γε.Σ.Υ. να καταβάλλει ο ίδιος την αμοιβή του γιατρού, αλλά να δικαιούται, κατά τη γνώμη μου, να χρησιμοποιεί την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ως δικαιούχος του Γε.Σ.Υ. και πάντα με την έγκριση του ΟΑΥ για κάθε περίπτωση.

Το Γε.Σ.Υ. το κερδίσαμε, θα βελτιώνεται και θα παραμείνει ως μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Τ.Κ.Α. Περιφρόνηση σε όσους το απεργάζονται. Συμπαράσταση σε όσους το υπηρετούν με συναίσθηση αλληλεγγύης.

*Αρθρογράφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1385