Οι διαφορές γιατρών και Ο.Κ.Υπ.Υ και μια πρόταση για λύση


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Νιώθω απαραίτητο να δηλώσω από την αρχή αυτού του κειμένου, ότι έχω την ισχυρή πεποίθηση, ότι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη κοινωνική αλλαγή πρέπει να είναι η ανακατανομή του πλούτου. Μόνο έτσι θα περιοριστεί η φτώχεια και η κοινωνική αδικία. Ένα μέσο για επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πλατιών μαζών των εργαζομένων και η ταυτόχρονη φορολόγηση του πλούτου, παράλληλα με τα κίνητρα για τους επιχειρηματίες.

Στον ιδιωτικό τομέα τα συνδικάτα είναι αδύναμα και η επίδρασή τους στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ασήμαντη και πολλές φορές αδύναμη και αναποτελεσματική. Αντίθετα στο δημόσιο τομέα και σε πολλές τάξεις ψηλά αμειβομένων ο συνδικαλισμός απέκτησε την ικανότητα να εκβιάζει και έχει καταστεί επαγγελματικός αναρχοσυνδικαλισμός. ΄Ολοι έχουμε υπόψη ποιους εννοώ.

Στο σημείο αυτό θέλω να δηλώσω, ότι θεωρώ δίκαιο οι γιατροί και ιδιαίτερα οι ειδικοί να έχουν ψηλές αμοιβές. Και όταν λέω ψηλές εννοώ διπλάσιες ίσως τριπλάσιες από άλλους επιστήμονες με πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Φυσικά στον ιδιωτικό τομέα έχουμε και άλλους επιστήμονες, που μερικοί ξεπερνούν τους γιατρούς. Στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται καθένας σύμφωνα με την ζήτηση του επαγγέλματος του, την αξία, τις ικανότητες, τα προσόντα ή και την καπατσοσύνη του.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι γιατροί του Ο.Κ.Υπ.Υ. Ζαλίστηκαν από τις απολαβές που έχουν μερικοί μεγαλογιατροί, που εντάχθηκαν στο Γε.Σ.Υ. και απαιτούν ισοπεδωτική εξίσωση των εισοδημάτων τους με αυτούς. Επαναλαμβάνω, ότι έχουν δίκαιο να ζητούν ψηλές αμοιβές, διπλάσιες και τριπλάσιες από άλλους επιστήμονες. Όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν εισοδήματα από 150,000 μέχρι 250,000 ευρώ το χρόνο. Μερικοί μπορεί να παίρνουν και περισσότερα. Όμως ανάλογα με την αξία, την προσφορά, την προσέλκυση ασθενών, το όνομα που θα δημιουργήσουν και τις ώρες εργασίας, όπως συμβαίνει στους ιδιώτες γιατρούς.

Δεν είναι λογικό οι γιατροί του δημοσίου να έχουν πάρει μια μεγάλη αύξηση, πριν μεταπηδήσουν στον Ο.Κ.Υπ.Υ. και τώρα που θα εφαρμοστεί η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη να ζητούν οριζόντια αύξηση 1,850 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από την αξία, την προσφορά τους και τις ώρες εργασίες. Αυτή η μηνιαία αύξηση είναι μεγαλύτερη από το μηνιαίο μισθό χιλιάδων υπαλλήλων ακόμα και με μεταπτυχιακά προσόντα. Και ακόμα να ζητούν και άλλες αμοιβές ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον Ο.Κ.Υπ.Υ. Και όλα αυτά τα ονομάζουν κίνητρα, για να παραμείνουν στα νοσηλευτήρια του Ο.Κ.Υπ.Υ.

Οι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων ζητούν οικονομικά κίνητρα, για να έχουν τις ίδιες αμοιβές και ευκαιρίες με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει, κατά τη γνώμη μου μια απλή λύση, για να την συμφωνήσουν με τον Ο.ΚΥπ.Υ. ΄Οσοι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων θέλουν, να υποβάλουν τις παραιτήσεις των και η κυβέρνηση και ο Ο.Κ.Υπ.Υ να τους καταβάλει όλα τα συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματά τους. ΟΙ γιατροί θα συνεχίσουν να εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, με τους ίδιους όρους που οι ιδιώτες εργάζονται στα ιατρεία τους και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να αμείβονται από τον Ο.Α.Υ. με τις ίδιες αμοιβές. Επιπλέον ο Ο.Κ.Υπ.Υ. να δεσμευτεί ότι θα τους παρέχει ιατρείο στα δημόσια νοσηλευτήρια, υπηρεσίες γραφέα και το απαραίτητο παραϊατρικό προσωπικό έναντι του ποσού του μέσου όρου της δαπάνης που επωμίζονται οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε γιατρός θα είναι ανεξάρτητος από τον Ο.Κ.Υπ.Υ. και θα εργάζεται με ωράριο που θα καθορίζει ο ίδιος. Ο Ο.Κ.Υπ.Υ. θα έχει το δικαίωμα να διορίζει με συμβόλαια γιατρούς, ή να δέχεται και άλλους γιατρούς ως συνεργάτες, αν δεν μπορεί να προσφέρει την ιατρική φροντίδα, που θέλουν να αγοράσουν οι ασθενείς, όσοι θα επιλέγουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. ΄Ετσι και οι γιατροί όχι μόνο θα εξισωθούν, αλλά θα έχουν και προνόμια έναντι των ιδιωτών και ο Ο.Κ.Υ.Π.Υ. θα μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα τις δραστηριότητες του, ώστε να ανταποκριθεί στο συναγωνισμό και να καταστήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια βιώσιμα. Η λύση είναι απλή. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

΄Οσο η κυβέρνηση καλύπτει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καλά την έχουν. Όταν όμως τα νοσηλευτήρια αυτονομηθούν πλήρως, θα οδηγηθούν στην πλήρη κατάρρευση. Και τότε αναγκαστικά θα ιδιωτικοποιηθούν. Και τότε οι γιατροί θα εξισωθούν με τους συναδέλφους των του ιδιωτικού τομέα, όπως θέλουν. Αυτό θέλουν; Να μετατρέψουν τον Ο.Κ.Υπ.Υ. σε Κυπριακές Αερογραμμές;

Ας ορθοποδήσουν πρώτα τα δημόσια νοσηλευτήρια, να μπορούν να συναγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, να είναι κερδοφόρα και τότε δικαιολογημένα να απαιτούν συμμετοχή στα κέρδη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1043