Ο ρόλος των Διαιτολογικών Τμημάτων στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ


ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ RDMSPhDc *  

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ λειτουργούν Διαιτολογικά Τμήματα τα οποία υποστηρίζουν το έργο τους με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Κλινικής Διαιτολογίας. Μάλιστα, εδώ και χρόνια τα δημόσια νοσηλευτήρια παρέχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν τη διατροφική υποστήριξη ασθενών που χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Σήμερα σε περιβάλλον ΓεΣΥ, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ  είναι από τα ελάχιστα νοσηλευτικά ιδρύματα που προσφέρουν υπηρεσίες Κλινικής Διαιτολογίας σε σταθερή, καθημερινή βάση και τα οποία στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό.

Τα Διαιτολογικά Τμήματα επιτελούν ένα σημαντικό έργο και λειτουργούν σε ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο. Καταρχάς υποστηρίζουν διατροφικά τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε συνεργασία με τη θεραπευτική ομάδα.

Η διατροφική υποστήριξη δρα επικουρικά στη θεραπεία των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος της διατροφικής παρέμβασης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, είναι η πρόληψη του φαινομένου της ενδονοσοκομειακής δυσθρεψίας, η οποία προκαλεί περαιτέρω επιβάρυνση στη γενική κατάσταση ενός ασθενούς.

Ως δυσθρεψία ή υποθρεψία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται μειωμένη ενεργειακή ή/και πρωτεϊνική πρόσληψη που οφείλεται είτε σε μειωμένη διαιτητική πρόσληψη, είτε σε αυξημένες ανάγκες, είτε σε μη φυσιολογική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η υποθρεψία πρέπει να διαγιγνώσκεται νωρίς ακριβώς γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυξάνει τη νοσηρότητα, τις επιπλοκές της επικείμενης νόσου και αυξάνει την πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο μετά το εξιτήριο. Επιφέρει επίσης, ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο κόστος στο σύστημα υγείας.

Οι κλινικοί διαιτολόγοι του ΟΚΥπΥ είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση διάφορων εργαλείων εκτίμησης του κινδύνου εμφάνισης υποθρεψίας και μπορεί να τα εφαρμόσουν τόσο σε βαριά πάσχοντες, χειρουργημένους ασθενείς όσο και σε ασθενείς με διάφορα υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, η στεφανιαία νόσος, οι παθήσεις του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού, οι νεοπλασίες και τα νευρολογικά νοσήματα.

Επιπρόσθετα, κάθε Διαιτολογικό Τμήμα είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη του νοσοκομειακού μενού εκάστου νοσηλευτηρίου και το σχεδιασμό ειδικών θεραπευτικών διαιτών. Ακόμη, το προσωπικό των Τμημάτων καλείται να διαμορφώσει ειδικά πλάνα διατροφής για ασθενείς που δεν μπορούν να τραφούν επαρκώς από το στόμα και πρέπει να λάβουν εντερική διατροφή μέσω καθετήρα ή ακόμη να γνωματεύσουν για χορήγηση διατροφικής υποστήριξης με παρεντερική σίτιση.

Λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων

Παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς που νοσηλεύονται, στα Διαιτολογικά Τμήματα λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία σε καθημερινή βάση. Εκεί παρακολουθούνται ασθενείς από ένα μεγάλο εύρος παθήσεων, χρόνιων και μη. Οι ασθενείς μπορεί εύκολα να επισκεφθούν το τμήμα της επιλογής τους κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, για να τύχουν αξιολόγησης και να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες διατροφής. Το προσωπικό των Διαιτολογικών Τμημάτων του ΟΚΥπΥ έχει τις γνώσεις αλλά και την πολύτιμη εμπειρία χρόνων για να αντιμετωπίσει απλά και πιο σύνθετα περιστατικά.

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ παρέχεται, επίσης, αποκλειστικά η δυνατότητα χορήγησης ειδικών σκευασμάτων εντερικής διατροφής από τα φαρμακεία του, τα οποία συνταγογραφούνται από τους Κλινικούς Διαιτολόγους. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνει η σχετική αξιολόγηση από τους ειδικούς των τμημάτων. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται κατά βάση για νευρολογικά, ογκολογικά, γηριατρικά και παιδιατρικά περιστατικά, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, τους ιατρούς του ΟΚΥπΥ και ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε στην αναγκαία διατροφική υποστήριξη των ασθενών που νοσούν ή έχουν νοσήσει και αναρρώνουν από Covid-19. Είναι γνωστό ότι τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ έχουν αναλάβει το βάρος διαχείρισης της πανδημίας από την αρχή. Τα Διαιτολογικά Τμήματα συνεργάζονται με την ιατρική και νοσηλευτική ομάδα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να λάβουν έγκαιρα τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες για πιο γοργή ανάρρωση από τη νόσο.

Η πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία των Διαιτολογικών Τμημάτων είναι απλή και μπορεί να γίνει εύκολα τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με εξασφάλιση  παραπεμπτικού από προσωπικό ή ειδικό ιατρό.

Σημειώνεται πως, Διαιτολογικά Τμήματα λειτουργούν σε όλα τα μεγάλα νοσηλευτήρια  του ΟΚΥπΥ.

Ο ΟΚΥπΥ

Με προσωπικό πέραν των 7.000 ατόμων, εννέα νοσηλευτήρια και 38 κέντρα υγείας σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της Κύπρου, ο ΟΚΥπΥ είναι θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας. Η παροχή ασφαλούς και υψηλής ποιότητας φροντίδας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης είναι ύψιστη προτεραιότητα για τον ΟΚΥπΥ.

*Κλινική Διαιτολόγος

Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας

Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού-Πάφου

Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

https://shso.org.cy/clinic/klinikis-diatrofis

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2532