Ο δρόμος για βελτίωση του ΓεΣΥ παραμένει μακρύς και δύσβατος


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ*

Άνκαι χρήσιμο, το ΓεΣΥ χαρακτηρίζεται από πληθώρα προβλημάτων, τα οποία ωθούν γιατρούς και κόσμο να το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Τρία σχεδόν χρόνια μετά την εφαρμογή του, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραμένουν άλυτα ζωτικής σημασίας θέματα. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα θέματα, με αναφορά στον αρχικό σκοπό του ΓεΣΥ, όπως αυτός ερμηνεύθηκε και διαφημίστηκε από τον ΟΑΥ, τον Οργανισμό που ανέλαβε την εφαρμογή του.

1.  Καθολικό στην εφαρμογή: κάλυψη όλου του πληθυσμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και κατάστασης υγείας.

Αυτό δεν ισχύει, επειδή υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι διαμένουν στη Κύπρο κατόπιν άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ επειδή δεν έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν.

2. Κοινωνικό έργο: Συνεισφορά από όλους στη βάση του εισοδήματος τους.

Αυτό είναι ουτοπία και ζήμιωσε στην ουσία τους χαμηλοεισοδηματίες, οι οποίοι προηγουμένως τύγχαναν δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, ενώ με το ΓεΣΥ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν. Το ΓεΣΥ, αντίθετα, βοήθησε τους μεγαλοεισοδηματίες, οι οποίοι προηγουμένως πλήρωναν αρκετά για την υγεία τους, λόγω εισοδημάτων, αλλά με το ΓεΣΥ πληρώνουν πολύ λιγότερα.

3. Αλληλέγγυο: Οι υγιείς για τους ασθενείς και οι έχοντες για τους μη έχοντες.

Αυτή η αρχή επίσης δεν έχει πρακτική παρά μόνο θεωρητική αξία, κάτι σαν εύηχο σύνθημα. Να θυμίσω ότι για τους «μη έχοντες», το κράτος είχε πάντοτε την υποχρέωση να προσφέρει ιατρική φροντίδα, ενώ τώρα η υποχρέωση του κράτους μεταφέρθηκε στους ώμους των υπολοίπων πολιτών.

4. Προσβάσιμο: Ισότιμη πρόσβαση δικαιούχων, ελεύθερη επιλογή παροχέα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η περιβόητη «ελεύθερη προσβασιμότητα» οδήγησε σε μεγάλη εκμετάλλευση του συστήματος και σε αθέμιτο πλουτισμό, με τον ΟΑΥ να είναι ανίκανος να πάρει οποιαδήποτε δραστικά μέτρα, πέραν της στοχευμένης και καθοδηγούμενης δυσφήμησης ορισμένων γιατρών από τα ΜΜΕ.

5. Ολοκληρωμένο: παροχή συνολικής φροντίδας υγείας.

Σε αυτό το θέμα επίσης απέτυχε επειδή αποδείχτηκε ότι είναι αναγκαία, σε αρκετές περιπτώσεις, η ειδική επιδότηση θεραπειών από το Υπουργείο Υγείας, λόγω αδυναμίας του  ΓεΣΥ να προσφέρει έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία.

6. Φάρμακα και εμβόλια:

Σε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα, το ΓεΣΥ απέτυχε να προσφέρει τα φάρμακα χωρίς επιπρόσθετη, της μηνιαίας εισφοράς, οικονομική επιβάρυνση. Ορισμένα φάρμακα μάλιστα δεν προσφέρονται καθόλου από το ΓεΣΥ, όπως οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα, η ασπιρίνη, αλοιφές κλπ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο.

Πέραν των πιο πάνω, το λογισμικό συνεχίζει να μην είναι φιλικό στους χρήστες, ενώ επικρατεί ανασφάλεια ανάμεσα στους ασθενείς λόγω περιορισμού στον αριθμό επισκέψεων από ειδικούς και ανάμεσα στους ειδικούς γιατρούς οι οποίοι βλέπουν κάθε μήνα ένα σκαπανέβασμα στην αμοιβή τους αφού μεταβάλλεται συνεχώς το προσφερόμενο από τον ΟΑΥ χρηματικό ποσό, για τις ιατρικές πράξεις.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι μέχρι στιγμής ο ΟΑΥ δεν έχει καταφέρει να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, το οποίο να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των γιατρών και άλλων θεραπευτών από τη μια και των ασθενών από την άλλη.

Η μέχρι σήμερα αποτίμηση του ΓεΣΥ, είναι ότι αυτό δεν έχει εκπληρώσει την αποστολή του και ότι ο δρόμος για βελτίωση παραμένει μακρύς και δύσβατος.

*MD, MSc, PhD, FESC

Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής

Γενικό Νοσοκομείο Πάφου,

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1989