Μονοασφαλιστικό και πολυασφαλιστικό Γε.Σ.Υ.


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Προσωπικά τάσσομαι ανεπιφύλαχτα υπέρ του μονοασφαλιστικού και αλληλέγγυου Γε.Σ.Υ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, που με νόμο κατοχυρώθηκε  το μονοασφαλιστικό. Όμως θέλω να ξέρω, πώς λειτουργεί ένα πολυασφαλιστικό σχέδιο. Για να μπορείς να συγκρίνεις δυο έννοιες ή αντικείμενα, πρέπει να γνωρίζεις και τα δυο. Αν γνωρίζεις μόνο το ένα, έχεις ελλιπή γνώση και η γνώμη   σου δεν μπορεί να είναι αντικειμενική και αξιόπιστη. Πολλοί πιστεύουμε ότι ένα πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας θα εξυπηρετούσε τα μεγάλα συμφέροντα και θα αδικούσε τις πλατειές μάζες του λαού με μικρά εισοδήματα. Οι θιασώτες του πολυασφαλιστικού ισχυρίζονται το αντίθετο.

Στον αγώνα για εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. υπήρχαν θεωρητικά δυο σχέδια. Το μονοασφαλιστικό και το πολυασφαλιστικό. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και το σύνολο των κομμάτων και των οργανώσεων τάχθηκαν αμέσως με το μονοασφαλιστικό. Όμως ο λαός δεν γνώριζε τί είναι και πώς μπορεί να εφαρμοστεί το πολυασφαλιστικό. Πιστεύει ότι το πολυασφαλιστικό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και στερεί το δικαίωμα ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης από τις μάζες του λαού, που δεν έχουν αρκετά εισοδήματα.

Το θέμα ήταν ολοφάνερο. Οι μάζες τάχθηκαν με φανατισμό υπέρ του μονοασφαλιστικού. Κανένας δεν ρώτησε πώς λειτουργεί το πολυασφαλιστικό. Προσωπικά τάσσομαι με πάθος υπέρ του μονοασφαλιστικού Γε.Σ.Υ. Πιστεύω ακράδαντα πως μόνο ένας οργανισμός πρέπει να εισπράττει τα ποσά που καταβάλλει ο λαός και ο οργανισμός αυτός να προσφέρει την ίδια περίθαλψη σε όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από το ποσό που καταβάλλει ο καθένας ή δεν καταβάλλει καθόλου, αν δεν έχει εισοδήματα.

΄Εχω την πεποίθηση ότι ο ΟΑΥ, οι οργανώσεις των ασθενών και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παράλληλα με την περιφρούρηση της αλληλέγγυας λειτουργίας του μονοασφαλιστικού, θα έπρεπε να περιγράψουν και να εξηγήσουν στο λαό τον τρόπο λειτουργίας ενός πολυασφαλιστικού σχεδίου. Με τον τρόπο αυτό ο καθένας μας θα γνώριζε και θα αξιολογούσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δυο σχεδίων.

Προσωπικά ομολογώ, πως δεν γνωρίζω πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα πολυασφαλιστικό σχέδιο. Θα μπορούσε δηλαδή ο καθένας να επιλέγει σε ποιον θα κατέβαλλε εισφορά για την ασφάλισή του; Θα ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση όλων; Και με ποιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος, χωρίς εισοδήματα ή με ελάχιστα εισοδήματα να έχει ασφάλεια υγείας; Και ποιος θα υποχρέωνε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν ασφάλεια υγείας σε άτομα με πολλά προβλήματα υγείας; Πόσα εισοδήματα θα είχε ο κρατικός ΟΑΥ όταν, όπως είναι φυσικό, οι μεγαλοεισοδηματίες θα ήταν τα χαϊδεμένα παιδιά των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλογιατρών; Σε ποιες χώρες λειτουργεί πολυασφαλιστικό σχέδιο υγείας; Πως εξασφαλίζεται η καθολικότητα στη συμμετοχή και η ίση μεταχείριση των δικαιούχων; Γιατί πολλοί γιατροί διαφωνούν με το μονοασφαλιστικό σύστημα και ισχυρίζονται ότι αυτό δεν μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας;

Νομίζω πως μια λεπτομερής περιγραφή και παρουσίαση των δυο σχεδίων θα ήταν πολύ καθοριστική για την αξιολόγησή τους. Οι πλατιές μάζες θα εκτιμούσαν περισσότερο το Γε.Σ.Υ. και οι αντιτιθέμενοι στο μονοασφαλιστικό θα έμεναν εκτεθειμένοι.

Κάνω έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στους δημοσιογράφους και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μελετήσουν και να παρουσιάσουν το θέμα. Ιδιαίτερα σημαντικό θα ήταν να διοργανωθούν τηλεοπτικές παρουσιάσεις του θέματος. Στα τηλεοπτικά προγράμματα θα πρέπει να καλούνται εκπρόσωποι και των δύο συστημάτων και να αντιπαραθέτουν τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους, ώστε οι θεατές να σχηματίζουν τη  δική τους άποψη. Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν και πολλά θέματα αντιπαραθέσεων, που διατυπώνονται χωρίς επεξηγήσεις και αντίλογο.

Είναι καιρός τα δυο σχέδιο να τεθούν με λεπτομέρεια ενώπιον του κοινού. Η γνώση θα μας εξοπλίσει με την ικανότητα να υποψιαζόμαστε, πότε μια ενέργεια ή κανονισμός υπονομεύει τη φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού, για να μπορούμε να αντιδρούμε ανάλογα. Αλλά, όταν μας λένε ότι κάποιοι προσπαθούν να εισαγάγουν το πολυασφαλιστικό σύστημα από το παράθυρο, πώς το δικαιολογούν; ΄Οταν όλες τις εισφορές των δικαιούχων, δηλαδή ολόκληρου του λαού, τις εισπράττει ο Ο.Α.Υ και τις καταθέτει στον σφαιρικό προϋπολογισμό του Γε.Σ.Υ., μπορεί κάποιος να παρακάμψει με οποιοδήποτε τρόπο το μονοασφαλιστικό σύστημα; 

Φυσικά αλλαγές πρέπει να γίνουν προς όφελος των δικαιούχων, για βελτίωση του συστήματος, για διόρθωση αστοχιών και για καλύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στους δικαιούχους. Πάντα με το αλληλέγγυο, μονοασφαλιστικό Γε.Σ.Υ.

*Αρθρογράφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2114