Με αφορμή την πρόθεση του προέδρου του ΟΑΥ να παραιτηθεί


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC *

Απειλεί με παραίτηση ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ.) του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ( ΟΑΥ) κ. Αντωνίου, εάν το υπουργικό Συμβούλιο επικυρώσει τον διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ( ΠΙΣ ) δρ Αγαθαγγέλου, στον ΟΑΥ.

Για «λόγους ηθικής», αναφέρει. Και συνεχίζει, «δεν μπορεί να γίνει δεκτός στο ΔΣ του ΟΑΥ ένας πολέμιος του ΓεΣΥ».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΥ διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για να διευθύνει τον Οργανισμό στα πρώτα δύσκολα χρόνια λειτουργίας του. Όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες και οι συζητήσεις πριν από την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ο ΠΙΣ και οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, εξέφραζαν σκέψεις, υπέβαλλαν προτάσεις και διατύπωναν τον προβληματισμό τους για την ουσία και τα επί μέρους ζητήματα του ΓεΣΥ.

Καθηκόντως, ως όφειλαν. Επειδή οι γιατροί είναι οι παροχείς της Υγείας. Αλλοίμονο εάν δεν εξέφραζαν σκέψεις και προβληματισμούς για το εκκολαπτόμενο ΓεΣΥ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού ήταν ένας εκ των δεκτών αυτών των προβληματισμών και εισηγήσεων.

Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών συμμετέχουν ως παροχείς στο ΓεΣΥ, προσφέροντας την καλύτερη εγγύηση για την μακρόχρονη επιβίωση του. Η μη συμμετοχή σε αυτό, γιατρών και νοσηλευτηρίων, όχι μόνο δεν δυσχεραίνει το ΓεΣΥ, αλλά αντίθετα συμπληρώνει τα κενά που εκ των πραγμάτων και ως αναμενόταν, έχει το γενικό σύστημα υγείας, κυρίως αυτή την περίοδο, στα πρώτα δηλαδή χρόνια λειτουργίας του.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον πρόεδρο του ΠΙΣ στο 13-μελές δ.σ. του Οργανισμού, ήταν ορθή. Αυτό επειδή η, διά νόμου εκπροσώπηση των γιατρών σε όλα τα επίπεδα, γίνεται μέσω του ΠΙΣ, ο δε πρόεδρος του, εκλελεγμένος μέσα από δημοκρατική διαδικασία, εκπροσωπεί τους γιατρούς «έναντι του νόμου και των λοιπών οργανισμών».

Σε καμία περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν πρόκειται να υποσκάψει το σύστημα υγείας στο οποίο συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών-μελών του ΠΙΣ, ως ο πρόεδρος του Οργανισμού και άλλοι φορείς που αντιτίθενται, αφήνουν να νοηθεί. Αντίθετα, η παρουσία του θα έχει εποικοδομητικό ρόλο, αφού θα μεταφέρει στο δ.σ. ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας για παραλείψεις, κενά και στρεβλώσεις, με σκοπό να γίνει το ΓεΣΥ πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό για τους ασθενείς. Το έχει εξάλλου τονίσει σε τοποθέτηση του, αμέσως μετά τον διορισμό του.

Η Ομοσπονδία Ασθενών και ο πρόεδρος της, κ. Κουλούμας, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην πάρα πέρα εξέλιξη του ΓεΣΥ, από την οπτική γωνία του ασθενή,  με θετικές πρωτοβουλίες και προτάσεις, καλό θα ήταν να αποσύρει την αντίθεση της, δείχνοντας έτσι επαγγελματικό σεβασμό στον κλάδο των γιατρών, οι οποίοι νυχθημερόν βρίσκονται δίπλα τους, βοηθώντας και στηρίζοντας τους, συμπαραστεκόμενοι με κάθε τρόπο στα προβλήματα υγείας τους.

Στον πρόεδρο του ΟΑΥ, ο οποίος πολύ καλά διεύθυνε τον Οργανισμό μέχρι τώρα, θα έδινα τη συμβουλή να παραμείνει στη θέση του, επειδή σε κρίσιμες στιγμές η υπευθυνότητα υπαγορεύει τη δύσκολη παραμονή, αντί της εύκολης λιποταξίας.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1621