Η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος της προόδου


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Οι δηλώσεις περί αλλαγών στη βασική νομοθεσία του Γενικού Συστήματος Υγείας και οι διαφωνίες σε σχέση με τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του Συστήματος, υπό το φως της διαβεβαίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, έχουν δημιουργήσει έναν νέο κύκλο δυσαρέσκειας στις τάξεις των υπερασπιστών του ΓεΣΥ, οι οποίοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων του!

Κανένας Κύπριος πολίτης δεν θέλει να αλλοιωθεί το σύστημα και κανένας δεν θέλει να επιστρέψουμε στην προ-ΓΕΣΥκή ταλαιπωρία και στο μεγάλο κόστος που επωμιζόμασταν -και κυρίως οι χρόνιοι πάσχοντες- για φάρμακα, εξετάσεις και επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς. Δεν θέλουμε να ξαναμπούμε σε ατέλειωτες λίστες αναμονής και ούτε θέλουμε να βιώσουμε εκ νέου όλα αυτά που θέλαμε για δεκαετίες να αλλάξουμε!

Το Γενικό Σύστημα Υγείας πρέπει να παραμείνει άθικτο στη φιλοσοφία και στις αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε. Καθολικό, ναι. Αλληλέγγυο, ναι. Δίκαιο, ναι. Τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την υλοποίηση ενός καθόλα θεωρητικού μοντέλου πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν και ναι, αναγκαστικά, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στη βασική νομοθεσία. Συμφωνώ και με τα πολιτικά και με τα κοινωνικά σύνολα επί του θέματος και σίγουρα υποστηρίζω την περαιτέρω νομική θωράκιση της μεταρρύθμισης. Συμφωνώ και με τον κ. Αναστασιάδη, καθότι το εθνικό σύστημα υγείας ήρθε για να μείνει και όλοι είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για τη βιωσιμότητά του. Οι αλλαγές, είτε διοικητικές είτε ρυθμιστικές είτε νομοθετικές είναι εξάλλου ο μοναδικός τρόπος να διορθωθούν καίρια προβλήματα, όπως είναι η ηχηρή απουσία μέτρων για τη διαπίστευση της ποιότητας των υπηρεσιών και των ιδιωτικών και των κρατικών νοσηλευτηρίων, το υφιστάμενο υπολειτουργικό σύστημα διαχείρισης των παραπόνων των ασθενών και η ανυπαρξία ασφαλιστικών δικλείδων για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Η όλη δυσαρέσκεια των ημερών δεν πρέπει να εστιάζεται στη θέληση για αλλαγές αλλά στα υφιστάμενα, γνωστά, προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να δημιουργήσουμε το δικό μας, ιδανικό σύστημα υγείας. Ως πολίτες και χρήστες των υπηρεσιών υγείας απαιτούμε να υπάρχει ποιότητα στις υπηρεσίες που πληρώνουμε. Απαιτούμε να ιδρυθεί άμεσα το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας που θα συντονίζει τα νοσηλευτήρια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και θα εκπαιδεύει τους ιατρούς σε κλινικά πρωτόκολλα. Απαιτούμε να υπάρχει σύστημα για την αξιολόγηση των ιατρών από τους χρήστες του συστήματος και όχι από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, σύμφωνα με τον πίνακα γενικών και αόριστων κριτηρίων αξιολόγησης της απόδοσης των ιατρών που παρατίθεται στη νομοθεσία και σύμφωνα με το οποίο κρίνεται η καταβολή του 30% της αμοιβής τους. Μας νοιάζει το σύστημα να είναι ασθενοκεντρικό, ανθρωποκεντρικό και κυρίως ανθρώπινο.

Ο Γκάντι είδε την υγιή δυσαρέσκεια ως προάγγελο προόδου. Εγώ βλέπω την τρέχουσα δυσαρέσκεια ως ευκαιρία για τη λήψη στοχευμένων μέτρων προς βελτίωση του συστήματος. Χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία. Χωρίς να θίγονται οι αξίες. Γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γινόμαστε δογματικοί και των άκρων, γιατί ουδέποτε μεταφράστηκε οποιαδήποτε εισήγηση για βελτίωση σε αλλαγή φιλοσοφίας και πλεύσης.

Ως κοινωνία, απορρίπτουμε κάθε πρόσωπο ή σύνολο που αποπειράται να ακουμπήσει τη φιλοσοφία. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μας καθοδηγήσουν στις αλλαγές και ας μη δαιμονοποιούμε όποιον ή όποιους εισηγούνται και προωθούν αλλαγές προς διόρθωση των προβλημάτων και βελτίωση των υπηρεσιών. Γιατί ναι, υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες και πρέπει να δράσουμε άμεσα, με σύνεση και συναίνεση για την αντιμετώπισή τους και όχι με την αναβλητικότητα, την κωλυσιεργία και ενίοτε τη δυστοκία που μας χαρακτηρίζει. Είμαι πεπεισμένη ότι, εάν έχουμε όλοι ως γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η Κύπρος θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και θα έχει επιτέλους το δικό της, λειτουργικό, ποιοτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας.

*Ιολόγος - BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1293