Η πηγή των προβλημάτων στην εφαρμογή του Γε.Σ.Υ.


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Τα οικονομικά συμφέροντα και ο εκβιαστικός συνδικαλισμός θεωρώ ότι ήταν και είναι  οι αιτίες των προβλημάτων στην εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. Με τη ψήφιση του νόμου για το μονοασφαλιστικό Γε.Σ.Υ., άρχισαν τα προβλήματα, που στηρίζονταν στα οικονομικά συμφέροντα. Οι μεγαλογιατροί που ήλεγχαν συνδικαλιστικά τον ιατρικό κόσμο, στάθηκαν αντιμέτωποι του Γε.Σ.Υ. Αιτία τα εισοδήματα και κυρίως τα αφορολόγητα, που πίστευαν ότι με την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. θα μειώνονταν. Άρχισε ένας αγώνας για να πληγεί το Γε.Σ.Υ. εν τη γενέσει του. Και οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι υποστηρικτές τους καραδοκούσαν.

Το Γε.Σ.Υ.  ήθελε γιατρούς. Και οι γιατροί δεν εγγράφονταν στο Γε.Σ.Υ.  Ο Ο.Α.Υ. έδωσε πλουσιοπάροχες αμοιβές στους προσωπικούς γιατρούς, για να μπορέσει να ξεκινήσει η εφαρμογή του Γε.Σ.Υ.  Οι παιδίατροι και οι άλλοι ειδικοί γιατροί έστησαν πόδι και κατάφεραν κι αυτοί να  πετύχουν ψηλές αμοιβές. Έτσι το θέμα της προέλκυσης γιατρών λύθηκε με τις ψηλές αμοιβές που πρόσφερε ο Ο.Α.Υ. Αυτές τώρα έχουν αποδειχτεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Ο.Α.Υ.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα δημιούργησαν κάποιοι μεγαλογιατροί, μέτοχοι ιδιωτικών νοσοκομείων. Αυτοί αρνούνται ακόμα και σήμερα να ενταχθούν στο Γε.Σ.Υ. και για να αποδεχτούν την συμμετοχή στο Γε.Σ.Υ, των νοσηλευτηρίων που ήταν μέτοχοι, απαίτησαν να έχουν προνομιακή μεταχείριση και να παραμείνουν ιδιώτες γιατροί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όπου είναι μέτοχοι και να δικαιούνται να εκτελούν ιατρικές πράξεις ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στα ενταγμένα στο Γε.Σ.Υ. νοσηλευτήρια. Ο Ο.Α.Υ. αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αποδεχτεί την απαίτησή τους, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να προσφέρει  στοιχειώδη ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναμένουν παρόμοιες διευθετήσεις για να ενταχθούν στο Γε.Σ.Υ. ΄Ετσι τα προβλήματα που προξενούν οι μεγαλογιατροί συνεχίζουν να ταλανίζουν το Γε.Σ.Υ.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι θεωρώ δίκαιο οι γιατροί και προσωπικοί και ειδικοί να έχουν ψηλές αμοιβές. Και όταν λέω ψηλές εννοώ διπλάσιες ίσως τριπλάσιες από άλλους επιστήμονες με πανεπιστημιακά και μεταπτυχιακά πτυχία. Φυσικά στον ιδιωτικό τομέα έχουμε και άλλους επιστήμονες, που μερικοί ξεπερνούν τους γιατρούς. Είναι οι μεγαλοδικηγόροι και οι ιδιοκτήτες μεγάλων λογιστικών γραφείων. Δεν είναι όμως όλοι. Υπάρχουν επιστήμονες όλων των ειδών με χαμηλές αμοιβές. Στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται καθένας σύμφωνα με την αξία, τις ικανότητες και την συμβολή του στην επιτυχία και τα κέρδη της επιχείρησης. Φυσικά τον πρώτο λόγο έχει η προσφορά και η ζήτηση εργασίας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι γιατροί του Ο.Κ.Υπ.Υ. Ζαλίστηκαν από τις απολαβές που έχουν μερικοί μεγαλογιατροί, που εντάχθηκαν στο Γε.Σ.Υ. και απαιτούν ισοπεδωτική εξίσωση των εισοδημάτων τους. Επαναλαμβάνω, ότι έχουν δίκαιο να ζητούν ψηλές αμοιβές, διπλάσιες και τριπλάσιες από άλλους επιστήμονες. Όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν όλοι να έχουν εισοδήματα από 150.000 μέχρι 300.000 ευρώ το χρόνο. Μερικοί μπορεί να παίρνουν και περισσότερα. Όμως ανάλογα με την αξία, την προσφορά, την προέλκυση ασθενών, το όνομα που θα δημιουργήσουν και τις ώρες που θα εργάζονται. Αυτοί απαιτούν μόνο κι επιμένουν στη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητά τους.

Δεν είναι λογικό οι γιατροί του δημοσίου να έχουν πάρει μια μεγάλη αύξηση, όταν μετεπήδησαν στον Ο.Κ.Υπ.Υ. και με την εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης να πάρουν οριζόντια αύξηση 1.850 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από την αξία, την προσφορά τους και τις ώρες εργασίες. Αυτή η μηνιαία αύξηση είναι μεγαλύτερη από το μηνιαίο μισθό χιλιάδων υπαλλήλων ακόμα και με μεταπτυχιακά προσόντα. Και ακόμα να ζητούν και άλλες αμοιβές ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον Ο.Κ.Υπ.Υ. Και όλα αυτά τα ονομάζουν κίνητρα, για να παραμείνουν στα νοσηλευτήρια του Ο.Κ.Υπ.Υ., τα οποία φυσικά δεν λειτουργούν τα απογεύματα.

΄Οσο η κυβέρνηση καλύπτει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καλά την έχουν. Όταν όμως τα νοσηλευτήρια αυτονομηθούν πλήρως, θα οδηγηθούν στην πλήρη κατάρρευση. Και τότε αναγκαστικά θα ιδιωτικοποιηθούν. Και τότε οι γιατροί θα εξισωθούν με τους συναδέλφους των του ιδιωτικού τομέα, όπως θέλουν. Αυτό θέλουν; Το Γ.Ε.Σ.Υ. είναι για όλους και όχι μόνο για τους γιατρούς.

Ας ορθοποδήσουν πρώτα τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να συναγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, να είναι κερδοφόρα και τότε δικαιολογημένα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να απαιτούν συμμετοχή στα κέρδη, που θα έχουν τα νοσοκομεία από τον ΟΑΥ.

Η αλληλεγγύη στις εισφορές των δικαιούχων επιβλήθηκε από τη νομοθεσία. Η αλληλεγγύη των παρόχων πρέπει να είναι εθελοντική και να είναι σύμφωνη με τον όρκο του Ιπποκράτη. Έτσι θα λυθούν και τα ιατρικά και τα οικονομικά προβλήματα του μονοασφαλιστικού και αλληλέγγυου συστήματος, που αποτελεί τη σημαντικότερη κατάκτηση του λαού μας. Και η υγεία θα είναι δικαίωμα για όλους, πλούσιους και φτωχούς.

Αυτή την περίοδο υποβόσκει ένας αδυσώπητος πόλεμος εναντίον του Γε.Σ.Υ. Αιδώς Αργείοι. Κάτω τα χέρια από το Γε.Σ.Υ.

 

*Αρθρογράφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1121