Η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για το ΓεΣΥ και το μεγάλο «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ*

Οι εντατικές συζητήσεις στις οποίες έχουν εκ νέου επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, οι ιατροί, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το Υπουργείο Υγείας, συνιστούν μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρο εξέλιξη και συνάμα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μεταβούμε στη 2η φάση του ΓεΣΥ απαλλαγμένοι από αρκετές από τις αδυναμίες και τις αστοχίες που διαπιστώθηκαν κατά το αρχικό διάστημα εφαρμογής του νέου Συστήματος Υγείας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλέον, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τους επιτρεπόταν στην αρχή της μεταρρύθμισης, την ανάγκη να ενστερνιστούν μια γραμμή αλληλοκατανόησης και στοχευμένης προσέγγισης των βάσιμων προβλημάτων και αιτημάτων που έχουν αναφανεί και γι’ αυτό και μόνο είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Μέγα αγκάθι των διεξαγόμενων διαβουλεύσεων αποτελούν οι κατά κεφαλήν αμοιβές των προσωπικών ιατρών και η σύγκριση, όχι αδίκως, των απολαβών τους με εκείνες των ιατρών των κρατικών νοσηλευτηρίων. Το κρισιμότερο «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, είναι ο προσδιορισμός μιας σειράς λύσεων που θα δώσουν στους ιατρούς τέτοια εχέγγυα για να παραμείνουν στα κρατικά νοσηλευτήρια και που θα αναστείλουν, ως εκ τούτου, τη συνεχιζόμενη αποχώρησή τους από τον δημόσιο τομέα.

Απαραίτητη είναι, ακολούθως, η προσέλκυση και πρόσληψη ιατρών στα ΤΑΕΠ και σε άλλες κρατικές κλινικές, ώστε να μη διακυβεύεται το φλέγον ζήτημα της αμεσότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο, χρειάζεται να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η τεράστια εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν πολλές κρατικές κλινικές και από την οποία πρέπει να επωφεληθεί τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο ημικρατικός τομέας της Υγείας στη χώρα μας.

Θα ήθελα να χαιρετίσω επίσης την απόφαση του ιατρικού κόσμου να προωθήσει το θέμα του ελέγχου και εποπτείας του τομέα της Υγείας, μέσα από εμπεριστατωμένες προτάσεις για σύσταση ομάδων εργασίας και επιστημονικών επιτροπών που θεωρώ ότι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των υφιστάμενων προβλημάτων, με συστηματικότητα, διαφάνεια και πάντοτε προς όφελος των πολιτών.

Διαπιστώνω, τέλος, με μεγάλη χαρά ότι η κοινωνία των πολιτών διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά απέναντι στις πολυσήμαντες προκλήσεις της μεγάλης μεταρρύθμισης της Υγείας, καθώς κάνουν πλέον την εμφάνισή τους στον δημόσιο διάλογο νέες φωνές ανένταχτων ασθενών και ακαδημαϊκών, όπως εκείνη της οργάνωσης«Σύμμαχοι Υγείας», εκπρόσωποι της οποίας πραγματοποίησαν πρόσφατα συνάντηση με τον ΟΑΥ.

Η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στις διαβουλεύσεις που θα καθορίσουν τη λήψη διορθωτικών μέτρων και περαιτέρω αποφάσεων για την πορεία του ΓεΣΥ, συνιστά την επιτομή των δημοκρατικών αξιών που η χώρα μας οφείλει να σέβεται και να πρεσβεύει.

*BSC, MSc, PhD




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











640