ΓεΣΥ: Ο σιωπών συναινεί…


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Είναι σε σημαντικό βαθμό εύστοχοι και εύλογοι οι προβληματισμοί που εκφράζει δημοσιογράφος σε πρόσφατο άρθρο της σε ημερήσια εφημερίδα, στηλιτεύοντας τον περίσσιο ζήλο που επιδεικνύουν ξαφνικά για τη διόρθωση των κακώς κειμένων του ΓεΣΥ ορισμένοι από τους μέχρι πρότινος πολέμιους του Συστήματος.

Εύχομαι να μπορούσα να υποστηρίξω – και να το εννοώ πραγματικά – ότι τέτοιοι τακτικισμοί είναι πρωτοφανείς και αρκούντως υποτιμητικοί τόσο για τη δημοκρατία μας, όσο και για την αντίληψη και κρίση των πολιτών μας, αλλά δυστυχώς αδυνατώ να το κάνω. Δεν είναι και η πρώτη – και δε θα είναι άνευ αμφιβολίας η τελευταία – φορά που, εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια και τη σιωπή μεγάλης μερίδας της κοινωνίας των πολιτών, βουλευτές, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι συνδέσμων υποστηρίζουν μικροπολιτικούς στόχους και συμφέροντα, φορώντας τον μανδύα της δήθεν προάσπισης του οφέλους των πολιτών.

Χωρίς να επιδιώκω επ’ ουδενί να υποβαθμίσω το αξιόλογο έργο οργανισμών που εκπροσωπούν κοινωνικοί εταίροι και ασθενείς, όπως η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) την οποία και στηρίζω διαχρονικά, ή τις προσπάθειες από  πλευράς Υπουργείου Υγείας για τη διεξαγωγή διαλόγου με τους πολίτες για τα προβλήματα και τις αδυναμίες του ΓεΣΥ, θεωρώ τουλάχιστον ανησυχητική τη νωθρότητα στην οποία έχουμε συνολικά αφεθεί ως κοινωνία, η οποία είναι οφθαλμοφανής και στο ζήτημα της επίμοχθης δημόσιας μεταρρύθμισης της υγείας.

Γιατί δεν διεκδικούν οι ίδιοι οι πολίτες και ασθενείς, τους οποίους πρώτα και κύρια αφορά και επηρεάζει το ΓεΣΥ, περισσότερες ευκαιρίες διαβούλευσης με τους ιθύνοντες; Δεν θα έπρεπε να δίδεται ήδη επί τακτικής βάσεως διευρυμένο δημόσιο βήμα στους χιλιάδες, ελεύθερα σκεπτόμενους και μη εντεταγμένους σε κάποιο οργανωμένο σύνολο, ασθενείς, ώστε να μπορούν να εισακουστούν και οι δικές τους φωνές και προτάσεις για τη λήψη διορθωτικών μέτρων και τον καθορισμό περαιτέρω αποφάσεων για την πορεία του ΓεΣΥ;

Ως πολίτες μπορούμε είτε να κινητοποιηθούμε και να συμμετέχουμε ενεργά στις ζυμώσεις που γίνονται για να καταστεί, στην πράξη και όχι στα λόγια, βιώσιμο και αποτελεσματικό το ΓεΣΥ, είτε να συνεχίσουμε να ολιγωρούμε και να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων για το ‘’αναξιόπιστο’’ και ‘’κακοφτιαγμένο’’ σύστημα υγείας που έχουμε.

Ένα όμως είναι το μόνο σίγουρο. Η μεταρρύθμιση της υγείας, στο τέλος της μακράς της διαδρομής, θα έχει το πρόσωπο που εμείς θα επιλέξουμε να της δώσουμε.

*Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου

BSC, MSc, PhD




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











739