ΓεΣΥ και προσωπικά δεδομένα


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Ο νόμος για προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ίσως ο πιο σύγχρονος και μοδάτος νόμος. Οι περισσότερες από τις πληροφορίες, που είναι δυνατόν να έρθουν σε γνώση μας, χωρίς να το επιδιώξουμε ή τις αναζητήσουμε, θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους και προπάντων η αξιοποίηση ή η επεξεργασία τους.

Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να απαιτεί προστασία των προσωπικών του πληροφοριών και δεδομένων. Και είναι νομική υποχρέωση όλων μας να σεβόμαστε αυτή την επιθυμία και να προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των συνανθρώπων μας.

Σε πολλούς είναι έντονη η εντύπωση, ότι ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα, είναι μια ασπίδα προστασίας παρανομούντων, επειδή προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για παράνομη πράξη ή δραστηριότητα.

Είναι σαφές ότι πληροφορίες για τα εισοδήματα κάποιου, για την υγεία του, για τις σχέσεις του με άλλα πρόσωπα, για τις οικονομικές του δραστηριότητες, για δραστηριότητές του που θέλει να τις τηρήσει μυστικές και άλλες προσωπικές πληροφορίες, είναι αυστηρά προσωπικά δεδομένα και είναι παράνομη η προσπάθεια αναζήτησης, επεξεργασίας, αξιοποίησης και χρήσης των.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και ο νόμος τις προστατεύει, απαγορεύοντας τη δημοσιοποίησή τους. Όμως είναι πολλές πληροφορίες, που δεν έχουν τον χαρακτήρα αυστηρά των προσωπικών δεδομένων, που πρέπει να είναι διαθέσιμες και χρήσιμες σε κάποιους, χωρίς βλάβη του ατόμου, που δεν είναι σίγουρο ότι πρέπει να θεωρούνται και να προστατεύονται ως προσωπικά δεδομένα. Το θέμα μπορεί να αποτελέσει πολύωρη συζήτηση και αναφορά, που δεν είναι του παρόντος.

΄Έκαμα αυτή την εισαγωγή, επειδή θέλω να τονίσω την απαράδεκτη προστασία προσωπικών δεδομένων στις πληροφορίες που πρέπει να παρέχει ο Ο.Α,Υ. για τους παρόχους υγείας. Ανεξάρτητα αν μερικές πληροφορίες θεωρούνται προσωπικά δεδομένα, αυτές πρέπει να είναι στη διάθεση των δικαιούχων, για να τους βοηθούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις για την υγεία τους. Κι αν νομικά αυτές οι πληροφορίες θεωρούνται προσωπικά δεδομένα, ο Ο.Α.Υ. πρέπει να θέτει πρόνοια στα συμβόλαια των παρόχων, ότι αυτά τα δεδομένα θα δημοσιοποιούνται με αποδοχή της δημοσιοποίησης από τους παρόχους.

Στο λογισμικό του Γε.Σ.Υ. και στη σελίδα για τον κάθε γιατρό αναφέρεται μόνο το όνομα και η ειδικότητα του παρόχου. Όμως ο δικαιούχος πρέπει να έχει κι άλλες πληροφορίες για να πάρει μια απόφαση ή για να επιλέξει κάποιο γιατρό για τη θεραπεία του. Πρέπει να ξέρει την ηλικία του γιατρού, το έτος απόκτησης του πτυχίου και της ειδικότητας, το/τα πανεπιστήμια από όπου αποφοίτησε, την υπηρεσία του σε νοσοκομεία και τις εξειδικεύσεις του. Ακόμα και ο αριθμός των ασθενών που είναι εγγεγραμμένοι στο γιατρό πρέπει να δίνεται στη δημοσιότητα. Είναι κι αυτό κριτήριο για την επιλογή.

Ο Ο.Α.Υ. δεν δημοσιεύει αυτές τις πληροφορίες, επειδή θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και δεν έχει δικαίωμα να τα δημοσιοποιεί. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να απαιτεί την γραπτή αποδοχή των παρόχων για να δημοσιεύονται στη σελίδα τους και να είναι σε γνώση των δικαιούχων. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει την ηλικία κάποιου γιατρού και τα προσόντα του για να τον επιλέξει και να τον εμπιστευθεί. Σήμερα η μόνη πληροφορία που έχει είναι όνομα και την ειδικότητά του..

Από την άλλη ο δικαιούχος για να πάρει τα φάρμακα του, πρέπει να αναφέρει στο φαρμακοποιό τον αρ. της ταυτότητάς του και την ημερομηνία γεννήσεως του. Νομίζω ότι για πολλά άτομα η ημερομηνία γεννήσεως είναι αυστηρό προσωπικά δεδομένο, που το άτομο το προστατεύει φανατικά, πριν ακόμα ψηφιστεί ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα.

Τώρα που θα ανανεωθούν τα συμβόλαια με τους παρόχους, θεωρώ ότι είναι ευκαιρία ο Ο.Α.Υ. να μελετήσει ποια προσωπικά δεδομένα και ποιες πληροφορίες είναι αναγκαίο να δίνονται στους ασθενείς και να περιλάβει σχετική πρόνοια στα συμβόλαια.

Τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να προστατεύονται. Αλλά περισσότερο ο Ο.Α.Υ. έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ασθενών. Και οι γνώση κάποιων πληροφοριών είναι  δικαίωμα του ασθενούς σημαντικότερη από την  χωρίς λόγο , εγωιστική προστασία των.

Αρθρογράφος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1378