ΓεΣΥ: Έξτρα φόρος ή Σχέδιο Υγείας;


 ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΡΥΦΩΝΟΣ*

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς τελικά με την Υγεία; Στις πρώτες 40 ημέρες λειτουργίας του ΓεΣΥ, είναι όντως τα πράγματα έτσι όπως τα έχουν διαφημίσει ή όχι ; Ο πολίτης τελικά πληρώνει το ΓεΣΥ και έχει ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ή είναι και αυτό ένα χαράτσι που πληρώνει υποχρεωτικά κάθε μήνα  αλλά πληρώνει έξτρα και ασφάλειες και από τη τσέπη του γιατί μας έχουν παραδώσει ένα ΓΕΣΥ γρήγορα και πρόχειρα που υπολειτουργεί; Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, τα φαρμακεία, τα ακτινολογικά κέντρα και χημεία και γενικά όλες αυτές οι υποσχόμενες  υπηρεσίες υγείας «μπάζουν νερά» ως προς το ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ οι πολίτες.  

Τα πρώτα συμπεράσματα μέσα από καταγγελίες πολιτών και καθημερινά μηνύματα που λαμβάνουμε στη σελίδα μας ΓεΣΥ – ΠΑΡΑΠΟΝΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ στο Facebook είναι τα εξής:

  1. Πολυπλοκότητα του συστήματος, ο πολίτης ταλαιπωρείται καθημερινά, οι τηλεφωνικές γραμμές του ΓεΣΥ δεν απαντούν.
  2. Έλλειψη βασικών και ακριβών φαρμάκων που δυσχεραίνουν τη ζωή των χρόνιων ασθενών, αλλά και κάθε πολίτη που θέλει το φάρμακο του.
  3. Έλλειψη ειδικών Ιατρών. Πόλεις που δεν έχουν καθόλου ειδικότητες όπως: Γαστρεντερολόγους, Πνευμονολόγους κ.α.
  4. Πρώτες Βοήθειες αστελέχωτες και ανέτοιμες να περιθάλψουν πολλών ειδών περιστατικά με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.
  5. Εμβόλια: Οι πολίτες πάλι πληρώνουν και μάλιστα πολλά λεφτά, ώστε να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.
  6. Καρκινοπαθείς: Διαμαρτύρονται για την κάλυψη των θεραπειών τους στο Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό. Πειραματικές θεραπείες αποκλείονται σε χρόνιους καρκινοπαθείς.
  7. Κατηγορίες πολιτών που είχαν ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΡΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ τώρα δεν ισχύει.
  8. Φάρμακα, βιταμίνες, δερματικές κρέμες, ενέσεις, που τα έδινε το νοσοκομείο, τώρα με ΛΥΠΗ καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι τα φαρμακεία δεν τα δίνουν.

Εν κατακλείδι οι δικές μας θέσεις και εισηγήσεις ως πολίτεςμε χρόνιες παθήσεις, ευάλωτες ομάδες που θέλουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του κράτους αλλά και κάθε σύστημα υγείας που επιδιώκει να είναι καθολικό, ισότιμο, αλληλέγγυο, λειτουργικό και μακρόπνοο πρέπει:

  • Οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και να το ασκούν συμπληρώνοντας είτε με την ιδιωτική τους ασφάλεια, είτε ατομικά, είτε ακόμη μέσα από ομαδικά σχέδια ασφάλισης, στο ποσό που τους αναλογεί για τη δεδομένη ιατρική πράξη ή θεραπεία. 
  • Να συμπεριληφθούν όλα τα φάρμακα, δερματικές κρέμες, ψυχιατρικά φάρμακα αλλά και βιταμίνες όπου χρειάζεται ιατρικά.
  • Να ενταχθούν όλες οι ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία και να δικαιούνται άμεσα και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Να συμπεριληφθούν και όλες οι ειδικές και εξειδικευμένες  θεραπείες στο ΓΕΣΥ.
  • Εγχειρήσεις και γέννες να μπορεί ο πολίτης,  να επιλέξει το κέντρο νοσηλείας του και να μην του επιβάλλεται ετσιθελικά.
  • Να υπάρξει συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης ώστε να υπάρχει συνεισφορά στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ. Με αυτό τον τρόπο λύνονται πάρα πολλά κενά και αυξάνεται παράλληλα η παρεχόμενη ποιότητα υγείας.
  • Μερίδιο ευθύνης μπορούν να επιμεριστούν και οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους χρόνιους πάσχοντες, που δεν μπορούν να ασφαλιστούν λόγω υψηλού ρίσκου.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι στα υγιή συστήματα ΥΓΕΙΑΣ πρέπει να προσμετρούν κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο οι αριθμοί. Ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο και οι προσφερόμενες υπηρεσίες να είναι στο ΜΑΞΙΜΟΥΜ και όχι στο ΜΙΝΙΜΟΥΜ γιατί τα λεφτά δεν αρκούν.

*Φιλόλογος, Εκπρόσωπος Χρόνιων Ασθενών

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1903