Επιβάλλεται η θεσμική συμμετοχή των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ


TΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC *

 Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, μετά την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να ακυρώσει τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Αυτό για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ο αρνητικός πολιτικός αντίκτυπος που έχει η απόφαση αυτή στον ΠτΔ και στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού δόθηκε η εντύπωση ότι υπέκυψαν άκομψα στους εκβιασμούς των ηγεσιών ορισμένων συντεχνιών και οργανώσεων, οι οποίοι για δικούς τους λόγους δεν ήθελαν τον πρόεδρο του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Ο δεύτερος, επειδή χάθηκε η ευκαιρία της επίσημης θεσμικής εκπροσώπησης των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ, γνωρίζοντας ότι οι ιατροί είναι οι κύριοι παροχείς της Υγείας και κατά συνέπεια ο επαγγελματικός κλάδος που λειτουργεί το ΓεΣΥ.

Το ΓεΣΥ, ως γνωστό, δεν πάει καλά. Όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει τεράστια προβλήματα τα οποία εάν δεν επιλυθούν θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο και σε κατάρρευση. Φαίνεται ότι χωρίς τη συμβολή των ιατρών, τα προβλήματα του ΓεΣΥ δεν πρόκειται να επιλυθούν.

Ο ΠτΔ το γνωρίζει αυτό. Βρίσκεται όμως εγκλωβισμένος μέσα στη νομοθεσία, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη συμμετοχή των ιατρών και κατ´ επέκταση στην ενεργότερη τους συμβολή για την επίλυση των αδιεξόδων.

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε θεατές ενός κανιβαλισμού από ορισμένους ενάντια στον πρόεδρο του ΠΙΣ, και κατ´ επέκταση ενάντια στο σύνολο των ιατρών της χώρας, τους οποίους θεσμικά εκπροσωπεί.

Παρακολουθήσαμε να εξευτελίζεται και να υποσκάπτεται, από ορισμένους κύκλους, ο ΠΙΣ, με ένα τρόπο άκομψο, ωσάν ο ΠΙΣ και οι ιατροί να φταίνε για τα προβλήματα του ΓεΣΥ.

Με την ενέργεια του να ακυρώσει τον διορισμό που ο ίδιος εξήγγειλε μερικές ημέρες νωρίτερα, ο ΠτΔ έδειξε, ότι συμφωνεί με την άποψη, που έντονα και σε μερικές περιπτώσεις, ανάρμοστα,  εξέφρασαν, οι αντιτιθέμενοι στο διορισμό, ότι «ο πρόεδρος του ΠΙΣ θα δρούσε για να καταλύσει το ΓεΣΥ και να αλλάξει τη φιλοσοφία του».

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ευσταθεί και είναι δημιούργημα της φαντασίας ορισμένων κύκλων, οι οποίοι δεν επιθυμούν την εξελικτική βελτίωση του ΓεΣΥ. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΙΣ σε δήλωση του αμέσως μετά τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε πως «θα εργαστεί για να δει το ΓεΣΥ να βελτιώνεται για το καλό των ασθενών».

Στο ΔΣ του ΟΑΥ δεν εκπροσωπούνται οι ιατροί.

Είμαι όμως της άποψης και την άποψη μου ενισχύει η εμπειρία μου από το εξωτερικό, ότι, η εκπροσώπηση των ιατρών, μέσω του ΠΙΣ και των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών στο ΔΣ του ΟΑΥ θα πρέπει να είναι ισχυρή και καθοριστική. Αυτό επειδή η όλη φιλοσοφία του ΓεΣΥ εστιάζεται  στην πιστή εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών, οδηγίες οι οποίες ετοιμάζονται από ιατρούς, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πολυκεντρικών κλινικών μελετών. Πρόκειται για μια δυναμική και όχι στατική κατάσταση καθότι η ροή των αποτελεσμάτων από τις μελέτες είναι συνεχής.

Η παρουσία συνεπώς ιατρών στο ΔΣ επιβάλλεται ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Η νομοθεσία που διέπει τη σύνθεση του ΔΣ του ΟΑΥ θα πρέπει να τροποποιηθεί κατά τρόπο που να επιτρέπει τη θεσμική παρουσία στο ΔΣ εκπροσώπων του ΠΙΣ και των κύριων ιατρικών επιστημονικών εταιρειών.

Με αυτό τον τρόπο η ανάμιξη των στυλοβατών του ΓεΣΥ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων θα διασφαλιστεί, μετατρέποντας τους ιατρούς από απλούς παροχείς της υγείας, σε εταίρους στη λήψη των αποφάσεων για τη λειτουργία του ΓεΣΥ.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1533