Εκκρεμότητες στις Υπηρεσίες Υγείας: ΤΑΕΠ και σχετικές συμφωνίες


TOY ΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΤΑΜΙΤΗ FEBGH *

 Πολλές φορές υπάρχει πίεση για ένταξη υπηρεσιών στα πλαίσια του ΓεΣΥ και κριτική για δήθεν καθυστέρηση προώθησης νομοσχεδίων. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση λόγω έλλειψης βαθιάς γνώσης του αντικειμένου. Πολύ σωστά η Υπουργός Υγείας, για πολλά θέματα προχωρεί με προσοχή θέλοντας να εξασφάλισει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα διαφυλάσσοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Η ένταξη στο ΓεΣΥ των ΤΑΕΠ Ιδιωτικών Νοσοκομείων μπορεί να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, αλλά μπορεί να έχει και σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Θα πρέπει να τεθούν και απαντηθούν τα εξής ερωτήματα: Υπάρχει διαθέσιμο έμπειρο προσωπικό για την επάνδρωση τους; Υπάρχει η δυνατότητα την ημέρα της εφημερίας να υπάρχουν διάθεσιμα κρεββάτια για μαζικές εισαγωγές; Συντονισμός με ειδικότητες για την φροντίδα των ασθενών; Επάρκεια αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων για επείγοντα χειρουργεία;

Το θέμα δεν είναι μόνο συμφωνία οικονομική και αύξηση των εισοδημάτων των Νοσοκομείων του ΓεΣΥ, επομένως αύξηση των εισοδημάτων των επενδυτών - βεβαίως υπό ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις δεν είναι κατακριτέο.

Τέτοιες συμφωνίες, δεν πρέπει να ολοκληρώνονται ερήμην των ιατρών και χωρίς την έγκριση του Υπουργείου, φύλακα της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Ο ΟΑΥ ως ασφαλιστικός οργανισμός δεν έχει την γνώση ούτε την ιατρική ευθύνη για σύναψη τέτοιων συμφωνιών. Οι συζητήσεις σχετικά με την οικονομική ευθύνη δεν καλύπτει την ασφάλεια των ασθενών.

Σε δημοσίευση γινόταν αναφορά καθυστέρησης του νομοσχεδίου για τον συνήγορο του ασθενούς. Σε συζητήσεις για το ίδιο αντικείμενο που έγιναν σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές, πολύ σωστά, επισημάνθηκε ότι τέτοια νομοσχέδια μπορεί να ενδυναμώσουν τα δικαιώματα των ασθενών αλλά, εάν υπάρχει υπερβολή να οδηγήσουν σε υπέρμετρο αμυντική ιατρική με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι υπεύθυνα η κα Κανάρη θα το προωθήσει με το σωστό περιεχόμενο και διατάξεις προς όφελος των ασθενών. Το συμφέρον των ασθενών εξυπακούει σωστή διαχείριση των προβλημάτων τους, με τη συμμετοχή και άποψη εκείνων που κυρίως τους υπηρετούν, με ή χωρίς συνήγορο των Ιατρών και των θεσμικών οργάνων τους.

*Πρώην Πρόεδρος Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου        




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











483