Αναγκαιότητα η επανατοποθέτηση επί του Γενικού Σχεδίου Υγείας


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Έχουν παρέλθει σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όλο αυτό το διάστημα έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, τόσο για τις δυνατότητες και τη δυναμική της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, όσο και για τις διαπιστωμένες πλέον «αχίλλειες πτέρνες» και τις συνεπαγόμενές τους προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα του Συστήματος.

Έχει καταστεί πλέον κάτι παραπάνω από πρόδηλο, σε όποιον παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Υγεία, πως με εμβαλωματικές λύσεις που άπτονται κυρίως της διαχείρισης των οικονομικών πόρων, χωρίς πραγματικό όραμα και εμπεριστατωμένη στρατηγική στους τομείς της ποιότητας, του ελέγχου, της συνεχούς εκπαίδευσης, της εποπτείας, της ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας, δεν πρόκειται ούτε να θωρακιστεί το Σύστημα Υγείας, ούτε να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι χρειάζεται να συντελεστεί μια συνολική επανατοποθέτηση της κυβέρνησης επί των θεμάτων της Υγείας, προτού γιγαντωθούν περαιτέρω οι υφιστάμενες αδυναμίες.

Ένα πρώτο ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να σταθώ αφορά την ανεπαρκή, κατά την άποψή μου, εκπροσώπηση των απόψεων των Κυπρίων στις συζητήσεις που διαμείβονται για την Υγεία. Η απουσία λ.χ. των έγκριτων ακαδημαϊκών και επιστημόνων, όπως και του ελεύθερα σκεπτόμενου Κύπριου πολίτη, από τις δημόσιες διαβουλεύσεις είναι ιδιαίτερα αισθητή. Αυτή τη στιγμή, η κοινωνία των πολιτών εκπροσωπείται αποκλειστικά από ένα μόλις σύνολο οργανωμένων ασθενών, που αποτελεί στην πραγματικότητα τον «εκφραστή» μόνο ενός μέρους της κυπριακής κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της κοινότητας των πασχόντων.

Να γιατί απαιτείται να δοθεί σε αυτή τη κρίσιμη καμπή της μεταρρύθμισης διευρυμένο βήμα στους ασθενείς, τους επιστήμονες της Υγείας, καθώς και σε άλλες αξιόλογες προσωπικότητες από διάφορους χώρους, ώστε, με κριτική σκέψη και στοιχειοθετημένες προτάσεις, να προσπαθήσουν να στηρίξουν τη συγκρότηση μιας πραγματικά κοινωνικής συμμαχίας του τομέα της Υγείας προς όφελος όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών.

Με βάση τα όσα ανέφερα παραπάνω, φρονώ πως θα ήταν εξαιρετικά επωφελής πρωτοβουλία η διοργάνωση ενός Φόρουμ για την Υγεία στο άμεσα προσεχές διάστημα. Στόχος είναι να εισακουστούν οι φωνές, εισηγήσεις και συστάσεις του κάθε Κύπριου πολίτη, των πολλών χιλιάδων μη-εντεταγμένων σε κάποια οργανωμένη ομάδα ασθενών, αλλά και από άλλες ομάδες και συμμαχίες που δημιουργήθηκαν σε στέρεες βάσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια, και βεβαίως από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, με βαθιά γνώση και εμπειρία στον τομέα της Υγείας.

Επιβάλλεται, επίσης, να ακουστούν οι απόψεις, εισηγήσεις και επιτυχημένες πρακτικές άλλων χωρών, που διαθέτουν εύρωστα και αποδοτικά συστήματα υγείας, και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα προς ενίσχυση των ενεργειών του αρμόδιου Υπουργείου και επικύρωση της πορείας της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη. Με ένα τέτοιο συναινετικό έγγραφο στα χέρια τους, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας θα μπορέσουν να πορευτούν σωστά και να ορίσουν υπεύθυνα και, πρωτίστως, με ευρεία κοινωνική συναίνεση, τις επόμενες κινήσεις τους.

Η πίστη μου για την αδήριτη ανάγκη ενός καθολικού, αλληλέγγυου και ποιοτικού συστήματος υγείας ήταν, από την αρχή των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, και παραμένει έως σήμερα ακλόνητη και είμαι βέβαιη ότι, παρά τις δυσκολίες, θα επιτύχουμε τελικά αυτόν τον στόχο

*BSC, MSc, PhD




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1595