Τα αποτελέσματα ελέγχου του Χημείου στα παγωτά που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά


Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ), με στόχο την προστασία και τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή καθώς και την στήριξη των κύπριων παρασκευαστών παγωτού, ανακοινώνει τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου ελέγχου που διεξάγει, στα κυπριακά, ευρωπαϊκά και από τρίτες χώρεςπαγωτά που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά (συσκευασμένα και χύμα) τα τελευταία οκτώ χρόνια (2011-2018):

Από τον έλεγχο αυτό των παγωτών σημειώνονται τα ακόλουθα:
* Τα παγωτά βρέθηκαν να είναι μικροβιολογικά ασφαλή.

* Περιείχαν γλυκαντικές ύλες εντός των επιτρεπόμενων νομοθετικών ορίων.

* Κατά την τελευταία τριετία παρατηρείται η χρήση της γλυκαντικής ουσίας στέβιας (με πολύ χαμηλή ή μηδενική θερμιδική αξία) σε συνδυασμό με άλλα επιτρεπόμενα γλυκαντικά σε παγωτά χωρίς ή με μειωμένη ζάχαρη.

*Στην πλειοψηφία τους δεν περιείχαν συνθετικές χρωστικές.

* Αναγραφόταν στην ετικέτα τους, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, η ύπαρξη των αλλεργιογόνων ουσιών: «ξηροί καρποί με κέλυφος», «γλουτένη» και «φιστίκι».

*Το λίπος τους κυμαίνεται από 0,2% έως 20,2% κατά βάρος (κ.β), τα κορεσμένα λιπαρά οξέα από 0,2% έως 13,1% κ.β, και τα trans ακόρεστα λιπαρά οξέα από 0% έως 0,7% κ.β.

*Στην πλειοψηφία τους, αναγραφόταν στην ετικέτα το είδος της φυτικής λιπαρής ύλης από την οποία παρασκευάστηκαν, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

*Τα κυριότερα φυτικά έλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους είναι: το έλαιο καρύδας και το κραμβέλαιο χαμηλού ερουκικού οξέος, και τα φυτικά λίπη: φοινικέλαιο, φοινικοπυρηνέλαιο και βούτυρο κακάο (η χρήση των οποίων συνηθίζεται στη ζαχαροπλαστική), καθώς και το υδρογονωμένο φοινικοπυρηνέλαιο.

*Ένας ενήλικας, με την κατανάλωση δύο μπάλων (scoops) παγωτού, βάρους περίπου 100 γραμμαρίων και λίπους 20%, καλύπτει αντίστοιχα το 29% σε ολικό λίπος και το 65% σε κορεσμένα λιπαρά οξέα της προσλαμβανόμενης ποσότητας αναφοράς σε μια ημερήσια διατροφή 2000 θερμίδων.

* Ένα παιδί 2-4 χρόνων βάρους 15 κιλών, με την κατανάλωση δύο μπάλων (scoops) παγωτού μειωμένων θερμίδων, βάρους περίπου 100 γραμμαρίων, το οποίο περιέχει ποσότητα της γλυκαντικής ουσίας «ασπαρτάμης» στο μέγιστο επιτρεπτό όριο της (δηλ. 800 mg/kg), προσλαμβάνει το 1/8 της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης της εν λόγω γλυκαντικής ουσίας

……….. Μάθετε περισσότερα





Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











22696