Γεν. Γραμματέας ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Η ραχοκοκαλιά είναι οι νοσηλευτές


O Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) κ. Παναγιώτης Γεωργίου σε δηλώσεις του στο Ygeia – News θεωρεί πως «η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα στον τομέα της υγείας είναι η παροχή ίσων και δίκαιων ευκαιριών προς όλους τους πολίτες και παράλληλα η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του κόστους και της παροχής όσο το δυνατόν καλύτερων και ποιοτικότερων προσφερομένων υπηρεσιών υγείας».

Επισημαίνει στη συνέχεια πως «ταυτόχρονα είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, μια μεταρρύθμιση η οποία θα πρέπει πρωτίστως να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και να δοθεί η ευκαιρία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν της απόψεις και θέσεις τους».

Να μπορούν να αντέξουν

«Σε όλα τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο η ραχοκοκαλιά είναι οι νοσηλευτές. Έτσι, θα πρέπει πριν από την αυτονόμηση, όλα τα νοσηλευτήρια να θωρακιστούν με επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό και να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους για να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα μπορούν να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων και ό,τι απορρέει μέσα από τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα», εξηγεί.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ προσθέτει πως «θα πρέπει να διασφαλιστούν οι έκτακτοι συνάδελφοι που εργάζονταν στα δημόσια νοσηλευτήρια κατά τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι από αυτούς θα έπρεπε να θεωρούνται επ’ αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι. Οι συνάδελφοι νοσηλευτές έχουν ήδη αποκτήσει πείρα και εξειδίκευση σε συγκεκριμένα τμήματα, με την Υπηρεσία να επενδύει σε αυτούς και θα ήταν λανθασμένο και άδικο τόσο για την Υπηρεσία αλλά και για τους ίδιους να μην αξιοποιηθούν κατάλληλα».

Ο κ.Γεωργίου επισημαίνει πως «οι συνάδελφοι παράγουν και προσφέρουν το ίδιο έργο και έχουν τα ίδια καθήκοντα και ευθύνες με τους υπόλοιπους μόνιμους νοσηλευτές, αλλά δυστυχώς εργάζονται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, χωρίς καμιά εξασφάλιση σε σχέση με το εργασιακό τους μέλλον».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ καταλήγοντας προσθέτει πως «ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι και το καθεστώς με το οποίο θα εργοδοτούνται οι νεοπροσληφθέντες νοσηλευτές από τα αυτόνομα νοσηλευτήρια. Το καθεστώς αυτό θα πρέπει να επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση των νοσηλευτών και να παρέχει χρόνο ώστε να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους αλλά και κίνητρα, σύμφωνα με την απόδοση και προσφορά τους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











298