Γ. Ομήρου: Κίνδυνος κατάρρευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από νέα καθυστέρηση στο ΓΕΣΥ


Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο της οποίας έτυχε ενημέρωσης από τη Διεύθυνση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Απένειμε επίσης δίκαιο έπαινο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν-όπως είπε- να αντεπεξέλθουν και να ανταποκριθούν στη μεγάλη πίεση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα και της αύξησης των ξένων υπηκόων που ζουν στην Κύπρο, αλλά και ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης που υπάρχει για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο κ. Ομήρου κατέθεσε επίσης κοινή προειδοποίηση λέγοντας πως «είναι κοινός τόπος πλέον βέβαια, ότι περαιτέρω καθυστέρηση στην εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι πιθανόν να οδηγήσει τα κρατικά νοσηλευτήρια σε κίνδυνο κατάρρευσης». Επεσήμανε επίσης πως αποτελεί κατεπείγουσα υποχρέωση της Πολιτείας , χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στην αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων που είναι ο πρώτος πυλώνας στην μεταρρύθμιση που θα υπάρξει στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για να εφαρμοστεί ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, ώστε να παρέχεται στους πολίτες, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάτι που είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας, όπως υπογράμμισε. «Είμαστε στην πραγματικότητα η μόνη χώρα στην ΕΕ, που έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ στην εισαγωγή ενός τέτοιου Γενικού καθολικού Σχεδίου Υγείας», υπογράμμισε.

Οι ευθύνες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ευθύνες των εκάστοτε Κυβερνήσεων ο κ. Ομήρου ανέφερε πως βαρύνουν και επωμίζονται κατά καιρούς ευθύνες όλες οι κατά καιρούς Κυβερνήσεις. «Βεβαίως», συνέχισε, «εισήχθη νομοθεσία γύρω στο 2000» , προσθέτοντας πως αυτή η νομοθεσία σίγουρα χρειάζεται τροποποιήσεις, μεταρρύθμιση για να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα. «Είμαστε στο 2015, υπάρχει σωρεία κανονισμών που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά χρειάζεται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως δίνει πίστη στον νέο Υπουργό Υγείας ότι θα προχωρήσει άμεσα κατεπειγόντως, λέγοντας μάλιστα πως αποτελεί και πρόνοια του μνημονίου .

Επεσήμανε ωστόσο, πως δεν θα έπρεπε οι δανειστές να μας υποχρεώνουν να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αίτημα της κυπριακή κοινωνίας από τη δεκαετία του 1960 .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











356