Γ. Λιλλήκας: Η Κυβέρνηση αν θέλει να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ πρέπει να επιλύσει τα εργασιακα


Σ. Κούμας: Να δημιουργηθεί ένα εργασιακό περιβάλλον για τους λειτουργούς υγείας το οποίο θα τους επιτρέψει να αποδώσουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά σε περιβάλλον πρώτα αυτονόμησης και ακολούθως σε περιβάλλον ΓΕΣΥ

Αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Λιλλήκα είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρ Σωτήρη Κούμα.

Όπως δήλωσε με το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, «παράκλησή μας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι όπως όλοι παραμείνουμε σταθεροί στις ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών».

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση αν θέλει να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ πρέπει να επιλύσει τα εργασιακα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, «η συνάντηση εντάσσεται στην πρωτοβουλία που αναλάβαμε ώστε να βοηθήσουμε να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα του τομέα της υγείας πριν την τελική ψήφιση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Σε αυτά τα πλαίσια ευχαριστώ την ΠΑΣΥΚΙ για την ανταπόκριση της και για τον ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο. Εντός των ημερών θα συναντηθώ με τον Υπουργό Υγείας ενώ προηγήθηκαν οι συναντήσεις με ΠΑΣΥΝΟ και ΠΟΣΠΦ».

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για να εφαρμοστεί η αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ. Τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή προσφέρουν το νομικό πλαίσιο. Η ψήφιση των νομοσχεδίων χωρίς επίλυση των εργασιακών θα είναι άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί να γίνει αυτονόμηση και να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ εάν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μετακινηθούν οικειοθελώς στον Ημικρατικό Οργανισμό που θα διοικήσει τα κρατικά νοσηλευτήρια. Κατά συνέπεια είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα εργασιακά για να μπορέσει το Υπουργείο με τη ψήφιση των νομοσχεδίων να ξεκινήσει την υλοποίηση της αυτονόμησης και την εφαρμογή κατά στάδια του ΓΕΣΥ.

Για αυτό η παράκληση μας ξανά είναι προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι όπως όλοι παραμείνουμε σταθεροί στις ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην υπάρχουν παλινδρομήσεις. Δεύτερο, προς το σύνολο της Κυβέρνησης να δει τα εργασιακά θέματα μέσα από την προοπτική της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και ως το βασικό εργαλείο της εφαρμογής. Αν δεν το δουν αυτό τότε πολύ φοβάμαι ότι ενδεχόμενα όχι δεν θα έχουμε εφαρμογή του ΓΕΣΥ αλλά και πολύ σύντομα θα έχουμε και εργασιακά προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες απεργίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που θα είναι τα θύματα της μη επίλυσης αυτών των προβλημάτων», κατέληξε ο κ Λιλλήκας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών «για την πρόσκληση να συζητήσουμε τα θέματα που άπτονται τα θέματα υγείας και κυρίως τα νομοσχέδια της αυτονόμησης και του ΓΕΣΥ που είναι ο τελικός στόχος της όλης μεταρρύθμισης».

«Ως ΠΑΣΥΚΙ», συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «καταθέσαμε τις απόψεις και τις ανησυχίες μας σχετικά με τα δυο νομοσχέδια. Πρέπει να πω ότι βρήκαμε πρόσφορο έδαφος από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, οι ανησυχίες μας είναι κοινές και θεωρώ ότι μέσω του διαλόγου θα επιτευχθεί μια σωστή λύση, ως πρώτη φάση σε επίπεδο αυτονόμησης ώστε να είναι η εγγύηση ότι το ΓΕΣΥ θα είναι βιώσιμο».

Ο κ Κούμας σημείωσε ακόμη: «Ειδικότερα θέσαμε το θέμα που προέκυψε με τα εργασιακά. Πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι μέσω αυτών των κανονισμών θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εργασιακό περιβάλλον για τους λειτουργούς υγείας το οποίο θα τους επιτρέψει να αποδώσουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά σε περιβάλλον πρώτα αυτονόμησης και ακολούθως σε περιβάλλον ΓΕΣΥ.

Συμφωνήσαμε με τον κ. Λιλλήκα ότι οι συναντήσεις μας θα γίνονται όποτε κρίνεται αναγκαίο και αναμένουμε κατά τη συζήτηση του ΓΕΣΥ να εισακουστούν και οι απόψεις μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











209