Γ. Γιαννάκη: Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, το τρίπτυχο-κλειδί στην μάχη κατά της τυφλότητας


Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στόχος των δύο οργανώσεων, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών Γιάννης Γιαννάκη, είναι να ενημερώσουν το κοινό για το πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπος μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί. Οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται περίπου στα 40 εκατομμύρια, και 245 εκατομμύρια ασθενών είναι με πολύ χαμηλή όραση. Κύρια αιτία που οδηγεί στην απώλεια της όρασης είναι ο καταρράκτης (47,9%, σύμφωνα με στατιστικές του ΠΟΥ). Άλλες αιτίες είναι το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η παιδική τύφλωση και το τράχωμα. Βασική διαπίστωση αποτελεί επίσης, το γεγονός ότι τουλάχιστον το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν, αντιμετωπιστούν ή ιαθούν.

Σε κάθε ασθένεια, σημειώνει στο μήνυμα του ο κ. Γιαννάκη, «κλειδί» για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία. Συνεπώς, προσθέτει, η μάχη κατά τις τυφλότητας μπορεί να κερδηθεί με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, που επιτυγχάνονται μόνο μέσω του τακτικού ελέγχου από οφθαλμίατρο.

«Δεδομένου τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη χάραξης συντονισμένης στρατηγικής και ευαισθητοποίησης, ώστε να υπάρξει καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Η έγκαιρη πρόληψη της τύφλωσης και των σχετικών ασθενειών που οδηγούν σε αυτή συμβάλει στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, σ’ ένα πιο υγιές ανθρώπινο δυναμικό, σε ευημερία και σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε αύξηση της παραγωγικότητας τους και σε παράταση του επαγγελματικού τους βίου», προσθέτει.

Στις περιπτώσεις όπου η τύφλωση δεν μπορεί να προληφθεί ή αντιμετωπιστεί, σημειώνει, τότε ο αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή των ασθενών είναι μεγάλος καθώς οι παθήσεις που σχετίζονται με την όραση επιβάλλουν πολλούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και σχετικά με την ποιότητα ζωής περιορισμούς τόσο στα άτομα που πάσχουν, καθώς και στο οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Προς αντιμετώπιση αυτών των περιορισμών, αναφέρει ο κ. Γιαννάκη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία και στην διασφάλιση των δικαιωμάτων τους για μια πιο ασφαλή, άνετη και ανεξάρτητη διακίνηση τους σε κάθε δημόσιο χώρο. Βοηθητικό μέσο για πιο εύκολο προσανατολισμό και ανεξάρτητη διακίνηση σε δημόσιους χώρους αποτελεί η χρήση του άσπρου μπαστουνιού, σύμβολο προστασίας των τυφλών, το οποίο συμβάλλει στην αξιοπρεπή διαβίωση και την απρόσκοπτη συμμετοχή τους σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα.

Με αφορμή την σημασία της χρήσης του μπαστουνιού καθιερώθηκε η 15η Οκτωβρίου ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η Πολιτεία και η Κοινωνία, τονίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού, οφείλουν σεβασμό στο «Λευκό Μπαστούνι» και οφείλουν να είναι συμπαραστάτες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας σε κάθε έκβαση της καθημερινότητάς τους, αλλά και στην γενικότερη εξέλιξη και πορεία τους. «Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς σε συνεργασία με τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές που να συμβάλλουν στο να αρθούν οι περιορισμοί και οι επικρατούσες αρνητικές διακρίσεις που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των ατόμων με προβλήματα όρασης», καταλήγει.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











336