Γ. Γιαννάκη: Μια χρόνια πάθηση που παρουσιάζει συνεχώς αύξηση, ιδιαίτερα στα παιδιά, το άσθμα


Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, απηύθυνε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη: «Tο 1998, καθιερώθηκε από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, η οποία εορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου κάθε έτους. Σκοπός της καθιέρωσης της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση του κοινού για την διαδεδομένη αυτή ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος καθώς και για τις μεθόδους θεραπείας της».
Ο κ. Γιαννάκη προσθέτει: «Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού, η οποία εκτός του ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αποτελεί και μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που παρουσιάζει συνεχώς αύξηση, ιδιαίτερα στα παιδιά, και, ως εκ τούτου, η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή της κρίνεται αναγκαία. Η νόσος χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης (παροξύνσεις άσθματος) γι’ αυτό και ο θεραπευτικός στόχος για τον ασθματικό ασθενή είναι ο έλεγχος της νόσου ώστε με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο ασθενής να μπορεί να ζει φυσιολογικά και να μην εμφανίζει συμπτώματα ή παροξύνσεις».
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέρει ακόμη: «Βασικές αιτίες που προκαλούν το άσθμα πέραν της κληρονομικότητας είναι η αλλεργία (π.χ. αλλεργία στις γύρεις διαφόρων δένδρων ή φυτών, μύκητες, οικιακή σκόνη κλπ), οι λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. κρυολογήματα, γρίπη, ιγμορίτιδα κ.ά.), και οι ψυχολογικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες όπως η αναπνοή καπνών και μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα. Το άσθμα χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια δύσπνοιας, συριγμού, βήχα και πόνου στο στήθος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται επεισοδιακά και μπορεί να περάσουν με την κατάλληλη θεραπεία ενώ επιδεινώνονται με την άσκηση, κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, σε συγκεκριμένες εποχές (συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο), έπειτα από ιώσεις και ύστερα από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον».
Και καταλήγει: «Το άσθμα μπορεί να ελεγχθεί με την έγκαιρη διάγνωση και αναγνώριση των κρίσεων, με τη σωστή διαχείριση των κρίσεων και την κατάλληλη σε κάθε περίπτωση θεραπεία αλλά και γενικά με την εκπαίδευση των ασθενών για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας. Όλα αυτά είναι σημαντικά έτσι ώστε οι ασθματικοί ασθενείς να μπορούν να απολαμβάνουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











544