Γ. Ελεγκτής: Χρήζει βελτίωσης η επιλογή ιατρικών κέντρων εξωτερικού. 57 εκ. για ασθενείς στην Αγγλία


*Πληρώνουμε υπερωρίες χωρίς να διαπιστωθεί ότι κάποιος ήταν στη δουλειά του στο κανονικό ωράριο του

*Ελλείψεις στις καταγραφές και αρχειοθέτηση των τιμολογίων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Υγείας για το 2015. Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του επεσήμανε τη σημαντική μείωση των δαπανών στην αποστολή ασθενών στο εξωτερικό.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως στην υπό αναφορά έκθεση του προβαίνει σε διαπιστώσεις αναφορικά με την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό τόσο σε ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα όσο και σε δημόσια νοσοκομεία και σημειώνει τη μείωση των δαπανών από 37 εκ. στα 12 εκ. ευρώ το 2015.

Χρήζει βελτίωση η επιλογή ιατρικών κέντρων στο εξωτερικό
Η επιλογή ιατρικών κέντρων στο εξωτερικό, με το ευρωπαϊκό εργαλείο S2 για χρήση των κρατικών νοσηλευτηρίων άλλων κρατών μελών, χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η μείωση δαπανών οφείλεται στη μείωση της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό αφενός και στη χρήση νοσοκομείων και σε άλλες χώρες της ΕΕ πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα από τη χρήση εντύπου S2, δηλαδή σε νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το σύστημα υγείας στη χώρα αποστολής.
Σε αυτό τον τομέα επιτεύχθηκε η αρχή της αποτελεσματικότητας, η οποία εδράζεται στη θεωρία ότι με την ίδια δαπάνη επιτυγχάνω το καλύτερο αποτέλεσμα και με μικρότερη δαπάνη επιτυγχάνω το ίδιο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

57 εκ. για αποστολή ασθενών στην Αγγλία
Συνεχίζοντας είπε πως η δαπάνη για αποστολή ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2010 μέχρι το 2015 ανήλθε στα 57 εκ.
Ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αποστολή ασθενών στο εξωτερικό σε ιδιωτικό επίπεδο και το 2015 απεστάλησαν 307 ασθενείς σε ιδιωτικό επίπεδο.
Σημείωσε περαιτέρω την περίπτωση ιατρικού κέντρου στο Ηνωμένο Βασίλειο που σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης ύπατος, εκβιάζει το Υπουργείο Υγείας να αποστέλλει τους ασθενείς ιδιωτικά.

Με κουπόνια στα ιδιωτικά κέντρα
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως σε ό,τι αφορά την αποστολή ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα εντός της Κύπρου συμφωνήθηκε πως αντί για σύμβληση του Υπουργείου Υγείας με ένα κέντρο, να ακολουθηθεί η προσέγγιση του κουπονιού, με ποσό που θα καλύπτει όλη τη δαπάνη νοσηλείας και περίθαλψης για τουλάχιστον ένα ιδιωτικό κέντρο και με ελεύθερη επιλογή του ασθενούς για το κέντρο στο οποίο θα λάβει θεραπεία επωμιζόμενος τη διαφορά του κόστους.
Παρατήρησε πως θέλει να βεβαιωθεί ότι μειώθηκε η λίστα ασθενών χωρίς να μειωθεί η παροχή επεμβάσεων και θεραπειών στα κρατικά νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά την αερομεταφορά ασθενών με αερα – ασθενοφόρα διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να διενεργηθεί διαγωνισμός με προσφορές για συνήθεις περιπτώσεις αποστολής ασθενών και να μείνει η μεμονωμένη αερομεταφορά σε απόλυτα έκτακτη ανάγκη.

Ελλείψεις στις καταγραφές και αρχειοθέτηση των τιμολογίων
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα πως διαπίστωσε ελλείψεις στις καταγραφές και αρχειοθέτηση των τιμολογίων, που παρά τις βελτιώσεις εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμία.
Παρόλο ότι αποτελεί αυστηρή υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να ελέγχει πριν πληρώσει, το Υπουργείο Υγείας υποχρεούται εντός 60 ημερών να ανταποκρίνεται σε αυτούς που έχουν συμβληθεί με το κράτος και να πληρώνει ή και να δικαιολογεί για τα ποσά που αμφισβητεί, συνέχισε.

«Μπαγιάτικη» η έκθεση για το ΓΕΣΥ

Ο Γενικός Ελεγκτής παρέλειψε να αναφερθεί στο τμήμα της έκθεσης του για το ΓΕΣΥ, προσθέτοντας πως σε αυτό το τμήμα της η έκθεση είναι «μπαγιάτικη».
Αναφέροντας ακόμα ότι το 2015 δαπανήθηκαν 10,3 εκ. φάρμακα στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, είπε πως το κράτος θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία ογκολογικού στη Λεμεσό ώστε να μην αναγκαστεί να αγοράζει υπηρεσίες κατά εκβιαστικό τρόπο από το ιδιωτικό κέντρο που δημιουργείται στη Λεμεσό.
Αναφέρθηκε επίσης στις πειθαρχικές έρευνες κατά του τέως εκτελεστικού διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και του Μακάρειου Νοσοκομείου, παρατηρώντας ότι έγιναν πειθαρχικές έρευνες που το έβγαζαν «κούππα άπαννη», κατά την έκφρασή του, σημειώνοντας ότι το σύστημα των πειθαρχικών ερευνών χρήζει αναθεώρησης ώστε να καταστεί αποτελεσματικό ως προς την απόδοση ευθυνών εκεί που τους αναλογεί.

«Διαπλοκή» των νεκροτόμων με γραφεία κηδειών
Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε «διαπλοκή» των νεκροτόμων με γραφεία κηδειών. Σημείωσε την περίπτωση νεκροτόμου με μία μετοχή σε εταιρεία κηδειών, gold chair, που επιτρέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία και κατέθεσε εισήγηση να αλλάξει η νομοθεσία.
Περαιτέρω αναφέρθηκε στην καταδίκη τριών γιατρών για τα ακουστικά.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως υπάρχουν 27 εκ. καθυστερημένα νοσήλια από υπηκόους τρίτων χωρών και εισηγήθηκε να μην δίνεται εξιτήριο αν δεν πληρωθούν οι οφειλές ή ίσως να ζητείται προπληρωμή όπως στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως διαπιστώνεται πως ούτε το ιατρικό ούτε το παραϊατρικό προσωπικό κτυπούν κάρτα, ούτε σημειώνουν σε βιβλίο παρουσίας και δεν υπάρχει στοιχείο που να καταγράφει παρουσία τους στην εργασίας τους.
Περαιτέρω είπε πως δεν μπορεί να σκεφτεί λόγο για τον οποίο να μην κτυπούν κάρτα, αναφέροντας πως είναι απαράδεκτη κατάσταση και ειδικά για τους νοσοκόμους είναι αδιανόητο να μην καταγράφεται παρουσία να μην γίνεται ο όποιος έλεγχος.

Πληρώνουμε υπερωρίες χωρίς να διαπιστωθεί ότι κάποιος ήταν στη δουλειά του στο κανονικό ωράριο του
Πληρώνουμε υπερωρίες χωρίς να διαπιστωθεί ότι κάποιος ήταν στη δουλειά του στο κανονικό ωράριο του, συμπλήρωσε. Είπε ακόμα πως απαιτείται καλύτερη διαδικασία ελέγχου των αναλωσίμων, και ότι υπάρχει εξοικονόμηση στα φάρμακα.
Πρόσθεσε πως είναι καλή η εξοικονόμηση λόγω καλύτερης διαχείρισης, αλλά επεσήμανε ότι το 2015 υπήρξαν περιπτώσεις που δεν χορηγήθηκαν κάποια φάρμακα σε ασθενείς επειδή ήταν ακριβά.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως αξίζει να σημειωθεί η γενική βελτίωση και ο εξορθολογισμός αναφορικά με την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και η ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.
Ανέφερε ακόμα πως το δικαίωμα του Κύπριου πολίτη για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και το δικαίωμα επιλογής του ιατρού ή του ιατρικού κέντρου είναι αναφαίρετο.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά,
παρατηρώντας ότι κάποια πράγματα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι ξεπερασμένα, είπε ότι μας ανησυχούν τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας και τα κρούσματα βίας σε βάρος του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Είπε ακόμα πως ανησυχούν και τα προβλήματα των κέντρων υγείας, ή υπόκεντρα υγείας, όπως τα αποκαλεί ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, στα οποία παρέχονταν επισκέψεις γιατρών και είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε απομακρυσμένες κοινότητες για παροχή υπηρεσιών κυρίως σε ηλικιωμένους.
Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε πως φαίνεται ότι στόχος του Υπουργείου είναι η συμπλεγματοποίηση τους και ότι ο Υπουργός ανέφερε πως θα διακινεί με δημόσια μέσα μεταφοράς, τους ηλικιωμένους προς τα κέντρα που θα μείνουν σε λειτουργία.
Ανέφερε πως η κατάργηση των κέντρων υγείας πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο στη βάση των στοιχείων καθώς αυτά συμβάλλουν ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. «Δεν κερδίζεις τίποτε, αλλά ταλαιπωρείς κόσμο, καταργώντας τα» συμπλήρωσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











322