Fractional Laser CO2: Το ισχυρό «όπλο» ομορφιάς και υγείας


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ Γ. ΛΟΪΖΙΔΗ MD*

Η θεραπεία με κλασματικό λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα (Fractional Laser CO2) αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σύγχρονη αισθητική ιατρική τεχνολογία. Είναι η πιο διαδομένη μέθοδος για τη συνολική αναδόμηση του δέρματος, δοκιμασμένη παγκοσμίως επί τέσσερις δεκαετίες. Πρόκειται για μια κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματική και ασφαλή, αναίμακτη μη επεμβατική διαδικασία ανάπλασης του δέρματος με άριστα αποτελέσματα, που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν υγιές δέρμα, απαλλαγμένο από ρυτίδες, σημάδια, ουλές, ατέλειες και άλλες καταστάσεις.

Η τεχνολογία του fractional laser CO2 διαφέρει από τις κλασσικές laser θεραπείες ως προς τον τρόπο με τον οποίο παραδίδεται η ενέργεια στο δέρμα. Ο όρος fractional (κλασματικό) δηλώνει πως μόνο ένα κλάσμα του δέρματος εκτίθεται στην δέσμη φωτός, σε αντίθεση με τους παλαιότερους τύπους laser που στόχευαν στο σύνολο της επιφάνειας του δέρματος. Οι ακτίνες του laser χωρίζονται σε δεκάδες λεπτότερες μικροδέσμες, κάνοντας επιλεκτική σάρωση (scanning) όλης της επιλεγμένης επιφάνειας του δέρματος. Έτσι το υπόλοιπο δέρμα που βρίσκεται γύρω από την περιοχή της θεραπείας, παραμένει ανέπαφο, προκαλώντας ελάχιστο ορατό ερεθισμό.

Στόχος του laser διοξειδίου του άνθρακα είναι το νερό που περιέχεται στο δέρμα. To fractional laser προκαλεί εξάχνωση του νερού και των ιστών, αφαιρώντας με τρόπο ακριβή και ελεγχόμενο ορισμένα από τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος στο κατάλληλο βάθος (fractional resurfacing). Οι πολλαπλές φωτεινές δέσμες διαπερνούν την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας και διεισδύουν στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος, το χόριο, δημιουργώντας χιλιάδες μικροσκοπικές θερμαντικές ζώνες και τήξη του ιστού. Με τη διαδικασία αυτή ενεργοποιούνται οι φυσικές διεργασίες επούλωσης του οργανισμού. Διεγείρονται οι ινοβλάστες για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, που χαρίζουν σφριγηλότητα και ελαστικότητα στο δέρμα. Παράλληλα, τα επιφανειακά κύτταρα της επιδερμίδας υπό την ευεργετική δράση της ενεργειακής δέσμης, αναγεννώνται και μεταναστεύουν από το περιβάλλον υγιές δέρμα για να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τις μικροσκοπικές κουκκίδες που προκάλεσε το laser, δημιουργώντας μια ανανεωμένη στιβάδα.

Έτσι, επιτυγχάνεται συνολική αναδόμηση του δέρματος από το βάθος προς την επιφάνεια. Η αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου (collagen remodeling) και η παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης οδηγούν σε αξιοσημείωτη ανάπλαση και σύσφιξη του δέρματος. Η επιδερμίδα γίνεται νεανική, σφριγηλή και λεία, χωρίς διεσταλμένους πόρους. Οι δυσχρωμίες και οι κηλίδες εξομαλύνονται, επιτυγχάνοντας μια πιο φωτεινή όψη. Τα ανεπιθύμητα σημάδια σβήνουν σιγά-σιγά, οι ρυτίδες απαλύνουν, οι ουλές εξομαλύνονται. Τα αποτελέσματα είναι μοναδικά ακόμα και στις ραγάδες.

Το τελευταίας γενιάς Fractional Laser CO2 εφαρμόζεται για ανάπλαση και σύσφιξη προσώπου, λαιμού, ντεκολτέ, χεριών, και για αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως οι ρυτίδες και η φωτογήρανση, το θαμπό δέρμα με διεσταλμένους πόρους και ατέλειες, οι κηλίδες και δυσχρωμίες δέρματος, οι ουλές (ακμής, ανεμευλογιάς, τραυματικές, μετεγχειρητικές, εγκαυματικές) και οι ραγάδες (εφηβείας, εγκυμοσύνης ή λήψης φαρμάκων). Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμούμε ανάπλαση και αναζωογόνηση του δέρματος. Οι συνηθέστερες περιοχές που επιλέγονται είναι το πρόσωπο, λαιμός, ντεκολτέ, στήθος, χέρια και περιοχές με ραγάδες. Η κατάλληλη χρονική περίοδος για τις θεραπείες με fractional laser CO2 είναι όταν η ηλιοφάνεια στη χώρα μας είναι σε χαμηλά επίπεδα (από Οκτώβριο μέχρι και Μάιο).

Η συνεδρία με fractional laser CO2 είναι γενικά ανώδυνη. Ο χρόνος αποθεραπείας μετά από μια συνεδρία είναι 7-10 μέρες περίπου. Ο χρόνος αυτός ποικίλει ανά περίπτωση και εξαρτάται από το είδος και την ένταση της θεραπείας που έγινε. Τα νέας γενιάς fractional lasers CO2 προκαλούν ελάχιστο τραυματισμό της επιδερμίδας, επιτρέποντας τη γρηγορότερη επούλωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία ο ασθενής να επιστρέφει άμεσα στην επαγγελματική και κοινωνική του δραστηριότητα, χωρίς τους περιορισμούς των παλαιότερων επεμβατικών lasers, εφόσον δίδεται η απαιτούμενη προσοχή στη φροντίδα του δέρματος και στην αντιηλιακή προστασία κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Συνήθως απαιτούνται 2 με 6 συνεδρίες. Η απόσταση μεταξύ των συνεδριών μπορεί να είναι από 2-6 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να γίνει αρχικά εκτίμηση της κατάστασης του δέρματος από το δερματολόγο. Η κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το είδος και την ένταση του προβλήματος που παρουσιάζει. Το αποτέλεσμα της θεραπείας αρχίζει να γίνεται αισθητό από την πρώτη κιόλας φορά. Με κάθε συνεδρία το αποτέλεσμα ενισχύεται περισσότερο, ενώ η ολοκλήρωσή του χρειάζεται μερικούς μήνες, ανάλογα με τον αριθμό των συνεδριών. Ανάλογα με τις ενδείξεις και τις ανάγκες, και για πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, η θεραπεία με fractional laser CO2 μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αισθητικές θεραπείες, όπως Botox, μεσοθεραπεία, PRP, χημικό πήλιγκ, ενέσιμα υαλουρονικού οξέως, νήματα, φωτοδυναμική θεραπεία, lasers κ.ά.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων της θεραπείας με fractional laser CO2 εξαρτάται από τον βαθμό φροντίδας και προστασίας του δέρματος από τον ασθενή μετά την ολοκλήρωση της. Παράλληλα, η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης μπορεί να δημιουργήσει νέες ρυτίδες. Για τη διατήρηση του αποτελέσματος προτείνεται να επαναλαμβάνεται μια θεραπεία συντήρησης μια φορά το χρόνο.

*Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Tel Aviv Sourasky Medical Center, Israel

+35799078706, +35726934220, +35726848484

drloizides@gmail.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1576