ΟΣΑΚ για εκσυγχρονισμό δημόσιων νοσηλευτηρίων. Πότε; Πώς; Οι οργανωμένοι ασθενείς αγωνιούν


Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της, εκφράζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε σχέση με την συνεχιζόμενη αστάθεια η οποία παρατηρείται στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ (Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας). Ο ΟΚΥπΥ για μια ακόμη φορά και εν μέσω πανδημίας παραμένει ακέφαλος τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στις περιφέρειες Λάρνακας- Αμμοχώστου και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΑΚ:

«Τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση, έχοντας να αντιμετωπίσουν την πανδημία η οποία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, και παράλληλα πάσχει από πολλαπλά προβλήματα τα οποία αφορούν θέματα διοίκησης, οργάνωσης και εκσυγχρονισμού. Τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και θα πρέπει πάσει θυσία να προστατευθούν. Για μια ακόμη φορά οι ασθενείς βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Σε μια κατάσταση η οποία δε γίνεται και δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί.  

Η ΟΣΑΚ εκφράζει δημόσια την έντονη ανησυχία της καθώς για μιαν ακόμη φορά έχουν επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις και οι φόβοι της. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε  στις αρνητικές και προβληματικές καταστάσεις οι οποίες επικρατούν στη διοίκηση    του Οργανισμού οι οποίες δεν του επιτρέπουν να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη νομοθεσία για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Οι οργανωμένοι ασθενείς έχουμε καλέσει ήδη εδώ και μήνες την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να ληφθούν δραστικά μέτρα προτού η κατάσταση ξεφύγει εντελώς χωρίς  να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων με το μέλλον τους να τίθεται σε απόλυτη αμφισβήτηση.

Η ΟΣΑΚ καλεί για μια ακόμη την πολιτεία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα απαιτείται η άμεση αναδιάρθρωση και ενίσχυση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ με άτομα τα οποία διαθέτουν εμπειρία στον τομέα και σε μεγάλους οργανισμούς υγείας. Εξίσου σημαντική είναι και η άμεση προώθηση του νομοσχεδίου το οποίο προνοεί την ένταξη της ΟΣΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ (κατά τα πρότυπα του ΟΑΥ με δικαίωμα ψήφου). Ταυτόχρονα αναμένεται η αναδιοργάνωση των διευθύνσεων του οργανισμού, η σωστή στελέχωσή τους, καθώς και των επιστημονικών επιτροπών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανωμένων ασθενών. (Οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη κατατεθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση  με τον ΠτΔ)

Ζητούμενο και ίσως τελευταία ευκαιρία είναι η προώθηση αποφάσεων οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιτυχή αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι το οποίο θα έχει και θετικά αποτελέσματα στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και ταυτόχρονα  στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας οι οποίες παρέχονται στη χώρα μας.

Η ΟΣΑΚ προειδοποιεί ότι επανάληψη των πρακτικών και λαθών του παρελθόντος ή και αδράνεια στη λήψη αποφάσεων για διορθωτικές αλλαγές, θα επιβαρύνει με βαρύτατες ευθύνες την κυβέρνηση για την πορεία εκσυγχρονισμού και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».
Comments (0)

Add a new comment:Newsletter
349