Κάθε αναφορά στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των φαρμάκων για όλους


Στο πλαίσιο της εκστρατείας #MedSafetyWeek σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το κοινό ενθαρρύνεται να αναφέρει τις πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από τη λήψη φαρμάκων.

Η έβδομη ετήσια εκστρατεία #MedSafetyWeek, η οποία ανακοινώνεται σήμερα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, διεξάγεται στις 7 - 13 Νοεμβρίου και έχει ως στόχο την ενθάρρυνση όλων των πολιτών να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από τη λήψη φαρμάκων. Η ετήσια παγκόσμια εκστρατεία, στην οποία συμμετέχουν αρμόδιες φαρμακορρυθμιστικές αρχές 82 χωρών, εστιάζει στον βασικό ρόλο κάθε επαγγελματία υγείας, ασθενούς και φροντιστή να αναφέρει ύποπτη παρενέργεια και να συμβάλει έτσι στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Όλα τα φάρμακα δύνανται να προκαλέσουν παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς και συνεπώς, βρίσκονται σε εφαρμογή μέτρα για τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειάς τους μετά από τη διάθεσή τους στην αγορά. Ο σκοπός της παρακολούθησης της ασφάλειας είναι η λήψη περισσότερων  πληροφοριών σχετικά με γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς επίσης και ο εντοπισμός και η αξιολόγηση νέων παρενεργειών. Οι ρυθμιστικές αρχές λειτουργούν συστήματα για τον εντοπισμό και την ανάλυση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών, και κατά συνέπεια την πρόληψη βλάβης σε μελλοντικούς ασθενείς.

Το εθνικό σύστημα αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας, που διαχειρίζεται ο Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, συλλέγει, οργανώνει και διερευνά αναφορές πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών. Από την εφαρμογή του, το σύστημα έχει συμβάλλει στον εντοπισμό αρκετών ζητημάτων ασφάλειας που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως έχοντας συσχέτιση με συγκεκριμένα φάρμακα, μέχρι που οι Υπηρεσίες έλαβαν σχετική πληροφόρηση από αναφορές.

Με την αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στο εθνικό σύστημα αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας, οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στον εντοπισμό αναδυόμενων ζητημάτων ασφάλειας, έτσι ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να αναλάβουν δράση όταν είναι απαραίτητο και να προστατεύσουν άλλους από βλάβη.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σημειώνουν τα ακόλουθα:

-        Κάθε αναφορά που γίνεται από ασθενή, επαγγελματία υγείας ή φροντιστή, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον εμπλουτισμό των γνώσεων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των φαρμάκων στην κλινική πρακτική και επιτρέπει τη λήψη ενεργειών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

-        Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στο εθνικό σύστημα αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των φαρμάκων για όλους τους ασθενείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε βέλτιστες προσαρμοσμένες συστάσεις συνταγογράφησης, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις εκβάσεις των ασθενών.

-        Εάν εσείς ή ένας ασθενής σας εμφανίσει μια παρενέργεια με ένα φάρμακο, φροντίστε να μας το αναφέρετε αμέσως.

-        Οποιοσδήποτε μπορεί να αναφέρει πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αναφέρονται σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αναφοράς στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους ακόλουθους τρόπους:

-        Ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ιστοσελίδας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών www.moh.gov.cy/phs και απευθείας στο www.kitrinikarta.gov.cy

-        Αποστολή έντυπης μορφής μέσω τηλεομοιότυπου (22-608669) ή ατελώς μέσω ταχυδρομείου στον Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες (Πολυφήμου 15, 2033 Στρόβολος)

Σημειώσεις:

  1. Οι αρμόδιες εθνικές φαρμακορρυθμιστικές αρχές 82 χωρών από όλο τον κόσμο καθώς και ενδιαφερόμενα μέρη συμμετέχουν στη διεθνή ενημερωτική εκστρατεία υπό την αιγίδα του Uppsala Monitoring Centre (UMC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η εκστρατεία υποστηρίζεται από τα μέλη του International Coalition of Medicines Regulatory Authorities (ICMRA).
  2. Η ομάδα της εκστρατείας #MedSafetyWeek 2022 αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων οργανισμών σε συνεργασία: Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (ΗΒ) ως συν-επικεφαλής, Health Products Regulatory Authority (Ιρλανδία), International Society of Pharmacovigilance (ISoP Αίγυπτος) και Colombian Pharmacovigilance Association.
  3.  Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συμμετέχουν στην προστασία και στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά μέσω της αποτελεσματικής ρύθμισης όλων των εμβολίων και φαρμάκων στην Κυπριακή Δημοκρατία και της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους. Η εργασία αυτή βασίζεται στην εμπεριστατωμένη επιστημονική αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
  4. Οι ασθενείς παροτρύνονται όπως επικοινωνούν με κάποιον επαγγελματία υγείας εφόσον έχουν κάποια ανησυχία για την υγεία τους.

--------------------

Υπουργείο Υγείας

7 Νοεμβρίου 2022




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3161