Η Κύπρος δεν έχει καμιά αναφορά για θρομβοεμβολικό επεισόδιο για κανένα εμβόλιο


Η  Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών καθησυχάζει τους Κύπριους, λέγοντας ότι ο αριθμός των θρεομβοεμβολικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν σε εμβολιαζόμενους δεν είναι ψηλότερος από εκείνο που παρουσιάζεται στο γενικό πληθυσμό. 

Η Κύπρος είναι σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθεί τα πάντα σε σχέση με τους εμβολιασμούς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία καθησυχάζει το κόσμο, σε σχέση μετά τις αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια, σε άτομα που εμβολιάστηκαν με συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου της AstraZeneca, από την οποία έχει λάβει εμβόλια και η Κύπρος.

Η κ. Παναγιωτοπούλου εξηγεί στο ΚΥΠΕ πως η Κύπρος δεν έχει καμιά αναφορά για θρομβοεμβολικό επεισόδιο, για κανένα εμβόλιο που κυκλοφορεί στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, προσθέτει πως έχει σταματήσει προσωρινά τη χορήγηση της συγκεκριμένης παρτίδας.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από ΕΕ
Όπως σημείωσε η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων έχει ανασταλεί, για να προσθέσει πως η Κύπρος θέλει εκ νέου διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και να πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνων, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με εκείνη την παρτίδα.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών καθησυχάζει τους Κύπριους πολίτες, λέγοντας ότι ο αριθμός των θρεομβοεμβολικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν σε εμβολιαζόμενους δεν είναι ψηλότερος από εκείνο που παρουσιάζεται στο γενικό πληθυσμό. Αναφέρει, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι για την πρόληψη του Covid 19. «Επομένως αν κάποιος νοσήσει από κάτι θα νοσήσει. Αν έβαλε κάποιος οποιοδήποτε εμβόλιο και  πάθει κάτι αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει το εμβόλιο», ξεκαθάρισε.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος αυτοκινητικού δυστυχήματος
Εξάλλου, σημείωσε ότι για 5 εκατομμύρια άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν παρουσιαστεί 30 περιστατικά, δηλαδή το 0,006%, για να συμπληρώσει ότι «η πιθανότητα να μπει κάποιος στο αυτοκίνητο και να πάθει αυτοκινητικό δυστύχημα είναι πολύ μεγαλύτερη, παρά να πάθει κάποιος θρομβοεμβολικό επεισόδιο από εμβολιασμό». Ενθάρρυνε τον κόσμο, λέγοντας ότι «εάν και εφόσον παρατηρούν κάτι να ενημερώνουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, μέσω της κίτρινης κάρτας, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών». 

Καθησυχάζει, επιπλέον, το κοινό αναφέροντας ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν ολόκληρο τομέα φαρμακοεπαγρύπνησης και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούν τα πάντα. Διευκρινίζει ακόμα πως τα εμβόλια που παραχωρούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο πρέπει να είναι αδειοδοτημένα, αλλά θα πρέπει να είναι παρτίδες, οι οποίες κυκλοφορούν στην ΕΕ, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούν να τα παρακολουθούν.

Το πλεονέκτημα της Κύπρου
Συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή η Κύπρος είναι μικρή χώρα παίρνει  πληροφορίες από  μια μεγάλη δεξαμενή πληροφοριών, οι οποίες παρέχουν τα άλλα κράτη μέλη για τα συγκεκριμένα εμβόλια, εφόσον είναι αδειοδοτημένα από την ΕΕ, και επομένως εκείνες οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι από μια μεγάλη δεξαμενή και είναι αξιόπιστες». «Μια μικρή χώρα, όπως εμείς», πρόσθεσε, «δεν θα μπορούσε να έχει τόσες πληροφορίες. Αυτό εδώ μας προστατεύει, γιατί ανήκουμε στο σύνολο της Ευρώπης και στο σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν, τα οποία παρακολουθούνται με σχολαστικότητα».

Δεν πρόκειται να εμβολιαστεί κανένας με εκείνη την παρτίδα
Η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων είναι σε αναμονή, διαβεβαιώνοντας πως «δεν πρόκειται να εμβολιαστεί κανένας με εκείνη την παρτίδα» μέχρις ότου πάρουν τις επίσημες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ. Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πόσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στην Κύπρο από αυτή την παρτίδα, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι «αυτό διερευνάται και θα το μάθουμε αφού ολοκληρωθεί η έρευνα».

Θα πρέπει να βρεθεί συσχέτιση
Σε σχέση με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, που καταγράφηκαν στην Αυστρία, τα οποία εμφανίστηκαν στις δέκα ημέρες μετά από εμβολιασμό, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως θα πρέπει να βρεθεί συσχέτιση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε επίσημο που να αναφέρει ότι για τα περιστατικά αυτά ευθύνεται το εμβόλιο. Πως επηρεάζεται η Κύπρος από τη μείωση της ποσότητας δόσεων εμβολίων από την Astazeneca

Σε σχέση με την ανακοίνωση της Astazeneca για μείωση κατά 25% της ποσότητας των δόσεων εμβολίων, που δεσμεύτηκε ότι θα προμηθεύσει την ΕΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και κατά πόσο επηρεάζεται η Κύπρος, η κ. Παναγιωτοπούλου η είπε πως «εξαρτάται από τον αριθμό εμβολίων, που θα προμηθεύσει η Astazeneca τελικά, και πόσα αναλογούν στην Κύπρο».

Ωστόσο, όπως είπε μετά τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση, για το επόμενο εμβόλιο της Johnson & Johnson`s, θα έχουμε αρκετές δόσεις από ένα ακόμα εμβόλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «όλα θα πάνε καλά». Κληθείς να αναφέρει εάν η Κύπρος κάνει ενέργειες, ώστε να εισάγει και εμβόλια από τρίτες χώρες, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι «με αφορμή τα περιστατικά στην Αυστρία ο κόσμος θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει παρακολούθηση των εμβολίων». «Αν δεν ήταν αδειοδοτημένα αυτά εμβόλια πως θα παρακολουθούσαμε και ποιες πληροφορίες θα δίναμε; Δηλαδή θα ήταν ένα εμβόλιο μη αδειοδοτημένο, που δεν μπορεί να παρακολουθηθεί», είπε.

Είπε, τέλος, πως η Κύπρος παραμένει στο σκεπτικό των αδειοδοτημένων εμβολίων μόνο από την ΕΕ, για να σημειώσει ότι αυτό προνοεί και η νομοθεσία στην Κύπρο, η οποία αναφέρει ότι κανένα φαρμακευτικό προϊόν δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην επικράτεια της ΚΔ, εκτός εάν είναι αδειοδοτημένο από το Συμβούλιο Φαρμάκων ή από την ΕΕ.

«Τα εμβόλια ανήκουν στα φάρμακα προηγμένης τεχνολογίας και με βάση τη νομοθεσία τα φάρμακα προηγμένης τεχνολογίας θα πρέπει να αξιολογούνται και να αδειοδοτούνται μόνο κεντρικά από την ΕΕ. Δεν μπορεί η Κύπρος να αξιολογήσει να δώσει άδεια», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1677