Φ. Πατσαλής: «Θα θέσουμε στο τραπέζι προτάσεις και ευελπιστώ να καταλήξουμε σε συμφωνία»


Ανοικτά ως προς τους πρακτικούς τρόπους επίλυσής τους, και παρά τις καλές προθέσεις και των δύο πλευρών, φαίνεται να παραμένουν τα τρία βασικά προβλήματα που συζήτησε σήμερα το πρωί η ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ) με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσάλη. Όπως προκύπτει μετά τη συνάντηση, μοναδικό θέμα επί του οποίου υπάρχει άμεσα συμφωνία είναι αυτό της κατανομής των έξτρα 800 000 ευρώ για την υπερωριακή απασχόληση για το 2014, την ώρα που οι δύο πλευρές δεν τα έχουν βρει ακόμη επί του ζητήματος για το 2015.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εκτάκτων, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, υπάρχει κοινή κατανόηση, αλλά: «Η διαδικασία προχωρεί και το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί τις αιτήσεις. Ως εδώ βρίσκεται η διαδικασία, δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες. Είναι ένα θέμα του οποίου αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα, όπως αυτή έχει τεθεί από την ΠΑΣΥΚΙ, και το εξετάζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα. Το πώς θα καταλήξουμε με το θέμα αυτό είναι κάτι που θα δούμε στη συνέχεια», δήλωσε ο Φίλιππος Πατσαλής. «Θα γίνει», συνέχισε ο Υπουργό Υγείας, «μια προσπάθεια για τα θέματα των αποπαγοποιήσεων, χρειάζεται ακόμα περισσότερη μελέτη για τα θέματα των υπερωριών, τα οποία αναμένεται ότι θα μελετήσουμε την επόμενη βδομάδα, υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες προτάσεις για τις οποίες να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ, και για τις οποίες πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, το Υπουργείο και η ΠΑΣΥΚΙ θα είναι έτοιμοι με προτάσεις, τις οποίες θα θέσουμε στο τραπέζι και ευελπιστώ να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Φίλιππου Πατσαλή μετά τη συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ: «Ολοκληρώσαμε τη συνάντηση που είχαμε με το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ για τα πολλά και μεγάλα θέματα που αφορούν τους ιατρούς. Κατά τη συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα συναντίληψης συζητήσαμε το θέμα των εκτάκτων και της μοριοδότησης βάσει της οποία θα γίνουν οι προσλήψεις το επόμενο διάστημα, συζητήσαμε επίσης το θέμα της αποπαγοποίησης των θέσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια, συζητήσαμε τα θέματα της υπερωριακής απασχόλησης, όπου το κονδύλι είναι μικρό για να καλύψει τα on call των γιατρών και τις άλλες ανάγκες, καθώς πολλά άλλα θέματα τα οποία εκκρεμούσαν. Μέσα από αυτή τη συζήτηση έχουμε επιτύχει συγκλίσεις σε αρκετά από αυτά τα θέματα, για κάποια θέματα θα πρέπει να υπάρξει μελέτη και θα επανέλθουμε σε δέκα μέρες με στόχο να μπορέσουμε να έχουμε συγκλίσεις και σε αυτά. Με την ευκαιρία, ενημερώσαμε την ΠΑΣΥΚΙ για τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας, για το ΓΕΣΥ, τις αυτονομήσεις των νοσηλευτηρίων και όλες τις άλλες μεγάλες αλλαγές που επίκεινται τους επόμενους μήνες και σαφώς επηρεάζουν τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Στα θέματα αυτά θα υπάρξει δημόσιος διάλογος με την ΠΑΣΥΚΙ μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν και το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο με τα βασικά θέματα, τα οποία θα στηρίξουν τα νέα νομοσχέδια των αυτονομήσεων, καθώς και άλλα νομοσχέδια για τα οποία ως γνωστό θα μπούμε σε δημόσιο διάλογο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











300